Dania jednogarnkowe

Kalarepa to często niedoceniane warzywo, które posiada niesamowity potencjał. Jak wyczarować z jej udziałem oryginalne dania, które zachwycą smakiem i dodadzą energii na cały dzień? Sprawdźcie!

Fot. 123RF/Picsel

Kalarepa – zastosowanie w kuchni

Kalarepa to odmiana kapusty. Występuje w kolorze zielonym, białym lub fioletowym. Jej smak jest dość uniwersalny. Możemy go porównać do łodygi brokułu. Jest jednak nieco delikatniejszy i słodszy. Posiada cenne właściwości odzywcze. Jej spożywanie szczególnie zalecane jest cukrzykom.

Pomysłów na wykorzystanie kalarepy w kuchni nie brakuje. Młodą kalarepę najlepiej jeść na surowo, wówczas warzywo to zachowuje najwięcej składników odżywczych. W takiej formie możemy potraktować ją jako samodzielną przekąskę lub dodatek do hummusu. Pokrojona w plasterki sprawdzi się jako lunch do pracy lub szkoły.

Świeża kalarepa świetnie komponuje się w surówkach z młodymi, chrupiącymi warzywami, których o tej porze roku nie powinno brakować. Nieco starsze warzywa warto poddać obróbce termicznej. Świetnie smakuje gotowana np. w zupie. Nadaje się także do faszerowania i pieczenia. Może stanowić również ciekawy składnik gulaszu.

Mało kto wie, że jadalna jest zarówno bulwa, jak i liście oraz łodygi kalarepy, które po dokładnym oczyszczeniu możemy dodać do zupy, surówki, kanapki, lub przygotować z niej pyszny odżywczy sok, czy koktajl.

Jak wybrać i przechowywać kalarepę?

Kupując kalarepę w sklepie lub na targu warto zwrócić uwagę na jej wielość, kolor, wagę oraz wygląd liści. Najsmaczniejsze są mniejsze okazy, które powinny mieć intensywną barwę, być jędrne i wydawać się nieco cięższe niż wskazuje na to ich rozmiar. Warzywo najlepiej przechowywać w lodówce. Z liśćmi powinny zachować swoją świeżość do dwóch dni. Bez liści możemy przechowywać je nawet do tygodnia.

Najciekawsze przepisy na dania z kalarepy  

Jeśli nadal zastanawiacie się, co można zrobić z kalarepy, sięgnijcie do przepisów naszych użytkowników. Z pewnością każdy znajdzie tutaj coś dla siebie:

1. Zupa krem z kalarepy i pora

 Zupa krem z kalarepy i pora Zobacz przepis

Zupa krem z kalarepy i pora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Frytki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym

 Frytki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym Zobacz przepis

Frytki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Placki z kalarepy

 Placki z kalarepy Zobacz przepis

Placki z kalarepy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Surówka z dodatkiem liści kalarepy

 Surówka z dodatkiem liści kalarepy Zobacz przepis

Surówka z dodatkiem liści kalarepy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kalarepa i ziemniaki z grilla

 Kalarepa i ziemniaki z grilla Zobacz przepis

Kalarepa i ziemniaki z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kotlety z kalarepy

 Kotlety z kalarepy Zobacz przepis

Kotlety z kalarepy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Gulasz z kalarepy

 Gulasz z kalarepy Zobacz przepis

Gulasz z kalarepy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Ryba w sosie pomidorowym.

Usmażone kostki z miruny zrobione w sosie warzywnym z pomidorami.

Odsłon: 98

30 min
3
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1572

30 min
9
15 min
25

Przepis dnia

Ciasta Sernik Paradiso

Sernik Paradiso to prawdziwa egzotyczna rozkosz, która zachwyca fuzją kremowe...

Odsłon: 8848

60 min
21

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8