Najlepsze przepisy na ogórki

Czy kolor zastawy ma znaczenie w diecie?

Żyjemy w czasach, w których równie ważny co smak jest także wygląd potraw. Kolorowe naczynia są ciekawą częścią aranżacji kuchennej i mają duży wpływ na apetyt. Sprawdź triki, które pozwolą ci kontrolować ilość spożywanych kalorii!

Fot. 123RF/Picsel

Diabeł tkwi w (białych) szczegółach

W polskich domach najczęściej używa się zastawy w kolorze białym: talerze obiadowe płytkie, głębokie, deserowe, do przekąsek, dekoracyjne, a nawet spodki do filiżanek. Nic w tym dziwnego, ponieważ taki kolor jest uniwersalny. Czysta i elegancka biel pobudzi głód i zachęci do nakładania „dokładek". Jeśli jesteś na diecie, zamiast białego talerza wybierz kremowy bądź z barwnym detalem. Masz wszystkie naczynia w takim kolorze? Nie martw się! Od teraz jesteś świadomy, że biel oznacza większy głód, nakładaj zatem mniejsze porcje.

Czerwona pułapka dla niejadków!

Twoje dziecko grymasi? A może masz rodzeństwo, które niepokojąco zmniejsza serwowane porcje? Kolor czerwony pobudzi i lekko podniesie ciśnienie krwi. To spowoduje zwiększenie apetytu! Masz w otoczeniu osobę z problemem związanym z żywieniem? Zastawa w takim kolorze będzie bardzo pomocna, a jeśli boisz się, że czerwony talerz ciężko dopasujesz do pozostałych naczyń i dekoracji, wybierz tylko czerwony akcent np. mak. Niby drobny szczegół, a wprawi w dobry humor i podniesie apetyt.

Niebieski na spadek wagi!

Niebieskie warzywa i owoce są niezwykle rzadkie, ale zaliczają się do nich jagody, borówki, winogrono, śliwki czy aronia. Trzeba przyznać, że to rzadki kolor wśród jedzenia, dlatego z lekką trudnością wymienisz dania w tym odcieniu. Im coś mniej się kojarzy, tym spada na to apetyt. Barwa niebieska ma właściwości wyciszające i uspokajające i z pewnością przyhamuje apetyt.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

„Różowe okulary" na talerzu

Różowy kolor jest optymistyczny, wesoły i uspokaja emocje. Jeśli nałożysz na takim talerzu deser, wyczaruje to nasilenie słodyczy w podawanym posiłku. Sernik z lukrem podany na różowej zastawie może wydać się za słodki. Umiejętnie serwuj dania na takim talerzu. Deser jest zbyt gorzki lub słony? Tym sposobem łatwo oszukasz gości i dodasz cukru z pomocą różu!

Szare i czarne odcienie

To kolory, które w zupełności nie kojarzą się z jedzeniem. No może z wyłączeniem czarnego makaronu lub kawioru. Znacie inne takie potrawy? Taka zastawa zmniejszy apetyt i spisze się na medal dla osób na diecie. Przesłodziłaś ciasto z musem truskawkowym, a może beza zamieniła się już w bryłę cukru? Oszukaj ponownie psychologią barw i zaserwuj deser na czarnym talerzu.

Kolory słońca

Pomarańczowy i żółty to kolory, które dają wrażenie przytulności i komfortu. Dania i napoje w takich naczyniach wydają się po prostu smaczniejsze. Żółty kojarzy się z cytrusami, dlatego wywoła efekt kwaśnego smaku. Z kolei kolor zielony dla kontrastu kojarzy się z darami natury - pietruszka, koperek, szczypiorek, ogórek, kapusta. To sama przyjemność z jedzenia zdrowych dań!
Jak widać, w restauracjach kolor zastawy nie jest przypadkowy. Nie oznacza to jednak, aby całkowicie zrezygnować z białej zastawy i dbać o linię wyłącznie w niebieskim talerzu. Na spożywanie jedzenia ma również wpływ sposób podania, wielkość talerza, kolory dekoracji i barwa posiłków. Dzięki psychologii barw, mózg „lepiej widzi", ale czasami daj się ponieść jedzeniowemu szaleństwu i nałóż kolejną porcję kaczki w sosie śliwkowym. Ciekawe zastawy stołowe znajdziesz w sklepie Duka.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto z truskawkami i kruszonką

Proste i smaczne ciasto z truskawkami i kruszonką. Przepis banalnie prosty. C...

Odsłon: 61

30 min
3
Przetwory Kiszone ogórki na zimę

Przepis z dziada pradziada. Tak robiła moja babcia, potem mama teraz ja.

Odsłon: 143

30 min
5
Sałatki Sałatka ziemniaczana do grilla

Sałatka z młodych ziemniaków, cebuli, rzodkiewki i ogórków małosolnych, polan...

Odsłon: 983

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jak mrozić sezonowe owoce, żeby się nie sklejały? Truskawki, borówki, czereśnie i wiśnie

Sezonowe owoce to prawdziwy skarb lata. Chcesz cieszyć się nimi przez cały rok? Zamroź je, ale zrób to w odpowiedni sposób. Niestety, niewłaściwe m...

5
Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

2
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8