Dania jednogarnkowe

Makaron to jeden z tych produktów, który w wielu domach pojawia się prawie codziennie. Jest obowiązkowym składnikiem niedzielnego rosołu, włoskich past np. z sosem bolońskim, niektórzy uwielbiają go jeść na słodko z owocowym kompotem. Jeżeli ugotowałeś zbyt dużo pszennych klusek, możesz zastanawiać się, jak mrozić ugotowany makaron. Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w poniższym artykule.

Jak mrozić makaron? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Włoskie penne, farfalle, spaghetti, czy tagliatelle, a może klasyczne nitki z dużą zawartością jaj, obowiązkowy składnik polskich zup? Chociaż podobne w smaku, różnią się kształtem, a prawie każdy z nas ma swój ulubiony makaron. Niewiele osób decyduje się na własnoręczne przygotowanie makaronu, w końcu wiąże się to ze sporym nakładem pracy. Jeżeli jednak zdarzyło ci się ugotować zbyt dużą jego porcję, może pojawić się pytanie, czy można mrozić ugotowany makaron. Sprawdź, jak robić to prawidłowo oraz jak długo przechowywać go w zamrażalce. 

Sprawdź także: Mięsne kuleczki w sosie jak u babci. Jaka surówka pasuje do klopsików?

Czy można mrozić ugotowany makaron?

Ugotowany makaron nadaje się do mrożenia, chociaż oczywiście najlepiej smakować będzie ugotowany na świeżo. Dlatego warto trzymać się przepisów i przygotowywać porcję, które od razu nadaje się do spożycia. Warto pamiętać również o tym, że można włożyć go do plastikowego lub szklanego pudełka i przechowywać w lodówce nawet do czterech dni.

Jak mrozić ugotowany makaron? Przede wszystkim należy pamiętać, aby nie wkładać do zamrażalki ciepłego makaronu, należy go najpierw wystudzić, a nawet schłodzić w lodówce. Powinien być on także pozbawiony wody, dlatego warto wyłożyć go na płaskiej powierzchni. Następnie przygotuj szczelnie zamykany pojemnik, który nadaje się do przechowywania w zamrażalniku i postaraj się w miarę możliwości "rozdzielić" ugotowany makaron, tak by nie powstała z niego jednolita masa. Warto również przygotować gotowe do rozmrożenia mniejsze porcje, nie należy także dwukrotnie mrozić ugotowanego produktu. Makaronem, którego nie powinno się mrozić są domowe, świeże makarony, do których zrobienia użyto dużej ilości jajek. 

Jak rozmrażać ugotowany makaron?

Jak długo przechowywać makaron w zamrażarce? Maksymalny czas przechowywania mrożonego makaronu to dwa miesiące. Dlatego warto umieścić datę na pudełku, do którego włożymy makaron. Zamrożony, ugotowany makaron w pudełku możesz rozmrozić wkładając je do lodówki. Dobrze sprawdzi się do tego również mikrofalówka z funkcją rozmrażania. Do zamrażania najlepiej nadają się: spaghetti, tagliatelle, penne, świderki i muszelki. Warto pamiętać jednak, że konsystencja rozmrożonego makaronu może być rozczarowująca, może być nieco zbyt miękki oraz klejący. 

Źródło: przepis-na-kobiete.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »

Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »

Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 167

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1588

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 331

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8