Spis treści:
Włoskie penne, farfalle, spaghetti, czy tagliatelle, a może klasyczne nitki z dużą zawartością jaj, obowiązkowy składnik polskich zup? Chociaż podobne w smaku, różnią się kształtem, a prawie każdy z nas ma swój ulubiony makaron. Niewiele osób decyduje się na własnoręczne przygotowanie makaronu, w końcu wiąże się to ze sporym nakładem pracy. Jeżeli jednak zdarzyło ci się ugotować zbyt dużą jego porcję, może pojawić się pytanie, czy można mrozić ugotowany makaron. Sprawdź, jak robić to prawidłowo oraz jak długo przechowywać go w zamrażalce.
Sprawdź także: Mięsne kuleczki w sosie jak u babci. Jaka surówka pasuje do klopsików?
Czy można mrozić ugotowany makaron?
Ugotowany makaron nadaje się do mrożenia, chociaż oczywiście najlepiej smakować będzie ugotowany na świeżo. Dlatego warto trzymać się przepisów i przygotowywać porcję, które od razu nadaje się do spożycia. Warto pamiętać również o tym, że można włożyć go do plastikowego lub szklanego pudełka i przechowywać w lodówce nawet do czterech dni.
Jak mrozić ugotowany makaron? Przede wszystkim należy pamiętać, aby nie wkładać do zamrażalki ciepłego makaronu, należy go najpierw wystudzić, a nawet schłodzić w lodówce. Powinien być on także pozbawiony wody, dlatego warto wyłożyć go na płaskiej powierzchni. Następnie przygotuj szczelnie zamykany pojemnik, który nadaje się do przechowywania w zamrażalniku i postaraj się w miarę możliwości "rozdzielić" ugotowany makaron, tak by nie powstała z niego jednolita masa. Warto również przygotować gotowe do rozmrożenia mniejsze porcje, nie należy także dwukrotnie mrozić ugotowanego produktu. Makaronem, którego nie powinno się mrozić są domowe, świeże makarony, do których zrobienia użyto dużej ilości jajek.
Jak rozmrażać ugotowany makaron?
Jak długo przechowywać makaron w zamrażarce? Maksymalny czas przechowywania mrożonego makaronu to dwa miesiące. Dlatego warto umieścić datę na pudełku, do którego włożymy makaron. Zamrożony, ugotowany makaron w pudełku możesz rozmrozić wkładając je do lodówki. Dobrze sprawdzi się do tego również mikrofalówka z funkcją rozmrażania. Do zamrażania najlepiej nadają się: spaghetti, tagliatelle, penne, świderki i muszelki. Warto pamiętać jednak, że konsystencja rozmrożonego makaronu może być rozczarowująca, może być nieco zbyt miękki oraz klejący.
Źródło: przepis-na-kobiete.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »
Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »
Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »