Spis treści:
- Z jakiego mięsa można zrobić klopsiki?
- Jaki sos pasuje do klopsików?
- Jaka surówka pasuje do klopsików?
- Klasyczny przepis na klopsiki
Klopsiki to bardzo wszechstronne danie, które daje ogromne pole do popisu. Wystarczy, że za każdym razem wybierzesz inny rodzaj mięsa i wykonasz sos na bazie nowego zestawu składników i przypraw, a zaskoczysz swoją rodzinę powiewem kulinarnej świeżości. Jak wygląda klasyczny przepis na klopsiki i jaka surówka najlepiej uzupełni to smaczne danie? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz poniżej.
Sprawdź także: Jak odróżnić cynamon prawdziwy od podróbki? Sposób jest bardzo łatwy
Z jakiego mięsa można zrobić klopsiki?
Zanim zabierzesz się za przyrządzanie tej tradycyjnej potrawy, warto zastanowić się, z jakiego mięsa można zrobić klopsiki. Kwestia ta nie jest taka oczywista, ponieważ możliwości jest naprawdę wiele. Podstawą tego przysmaku jest mielone mięso - jego wybór będzie kluczowy dla efektu, który chcesz osiągnąć. Możesz wybrać nie tylko połączenie wołowiny i wieprzowiny, ale także drobiu, w tym kurczaka i indyka.
Pierwszy z powyższych wariantów sprawi, że twoje klopsiki nabiorą głębi, a wszystko to dzięki wyższej zawartości tłuszczu, który jest najważniejszym nośnikiem smaku w świecie kulinariów. Jeśli zależy ci na wyczarowaniu wersji dietetycznej tego dania, postaw na opcję numer dwa. Obie z nich możesz smażyć na patelni, gotować w sosie oraz piec w piekarniku. Jeśli zaopatrzyłeś się w mięso drobiowe, ale boisz się, że będzie ono za suche, wykorzystaj prosty trik, a mianowicie dodaj do niego łyżkę majonezu.
Jaki sos pasuje do klopsików?
Możesz dać się ponieść swojej kulinarnej fantazji. Okazuje się, że ten rodzaj wyrobu mięsnego doskonale sprawdza się z rozmaitymi dodatkami. Jaki sos pasuje do klopsików? Pierwszą propozycją są klopsiki w sosie własnym. Gotowe pulpeciki podsmaż na patelni, a gdy te lekko się zetną, zarumienią i puszczą sok, stworzą bazę, którą możesz swobodnie połączyć z bulionem mięsnym lub warzywnym.
Innym rozwiązaniem jest wykonanie sosu pomidorowego. Niektórzy mieszają po prostu wcześniej wykonany bulion z przecierem pomidorowym, inni natomiast wolą sięgnąć po passatę. Jeśli należysz do kucharzy, którzy lubią wykonywać wszystkie elementy dania od zera, wykorzystaj świeże pomidory malinowe lub pomidorki koktajlowe. Wystarczy, że podsmażysz je na oliwie z oliwek pomieszanej z masłem, razem z cebulką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a nadasz klopsikom iście włoski charakter.
Jesteś fanem obiadów niczym z babcinej książki kucharskiej? Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby pokusić się o wyczarowanie sosu koperkowego. Aby cechował go wyrazisty smak i aromat użyj mąki, śmietany kremówki, białego i czarnego pieprzu, granulowanego czosnku, masła, koperku, cytryny oraz kurkumy. Zagotuj bulion z tą ostatnią i w tym samym czasie połącz mąkę i śmietankę, które następnie wlejesz do gotującej się mikstury. Po zagotowaniu dopraw wszystko solą, dwoma rodzajami pieprzu i czosnkiem. Powoli mieszaj powstały sos, dodając masło, sok z cytryny oraz posiekany koperek. Odstaw naczynie z ognia i gotowe.
Entuzjaści nietypowych duetów z pewnością nie poprzestaną na klasycznym podejściu. Dla nich również mamy ciekawą propozycję, a mianowicie pulpeciki w sosie meksykańskim. Jeśli masz już przygotowany warzywny lub mięsny bulion, a w twojej szafce znajdują się takie składniki jak kukurydza, czerwona fasola, seler naciowy, cebula, czosnek i przyprawa meksykańska, to możesz zabrać się za pichcenie. Fani ostrych smaków chętnie dorzucają do bazy ostre papryczki, np. pepperoni lub chili.
Jaka surówka pasuje do klopsików?
Klopsiki byłyby daniem niepełnym bez towarzystwa świeżej i soczystej surówki. Tutaj również masz ogromną dowolność i możesz wykonać ją ze swoich ulubionych produktów. Jeśli jednak nie wiesz, na co się zdecydować i jaka surówka pasuje do klopsików, wykorzystaj jeden z naszych pomysłów.
Wśród podstawowych zestawień znajdziesz na przykład surówkę z marchewki. To bardzo uniwersalny składnik, do którego pasuje całe spektrum warzyw, owoców, a nawet bakalii. Spróbuj połączyć ją z ananasem, papryczką chili, pietruszką, szczypiorkiem, majonezem albo chrzanem.
Innym pomysłem na surówkę do klopsików jest ta na bazie białej kapusty. Aby dodać jej nieco wyrazistości, dorzuć do niej pestki dyni lub nasiona słonecznika. Osoby lubiące eksperymenty mogą spróbować wzbogacić ją o kapary lub suszoną żurawinę. Jeśli z kolei gustujesz w tradycyjnych przekąskach, postaw na kapustę z białą rzodkwią, marchewką, jabłkiem, zielonym koperkiem i tartym chrzanem. Komponenty te uzupełnij o śmietanę 18 proc., majonez, sok z cytryny, cukier oraz pieprz i sól.
Do wykonania surówki możesz wykorzystać nieskomplikowany, ale jakże smaczny sos musztardowy. Aby zrealizować przepis na ten wariant dodatku, potrzebujesz sałaty lodowej, żółtej i czerwonej papryki, zielonego ogórka, pora, koperku oraz składników do samego sosu, czyli musztardy, majonezu i oliwy z oliwek extra virgin.
Klasyczny przepis na klopsiki
Dopiero zaczynasz swoją kulinarną przygodę z klopsikami? Jeśli realizacja tego dania nieco cię przeraża, a do tego wydaje się zbyt skomplikowana na twoje umiejętności kulinarne, postaw na klasyczny przepis na klopsiki, który zawsze wychodzi. Przed jego wykonaniem zaopatrz się w mięso drobiowe - z indyka lub kurczaka - czerstwą bułkę, marchewkę, cebulę, jajka, świeży koperek, bulion warzywny, masło klarowane, mąkę pszenną, oregano oraz sól i pieprz.
Zmiel mięso dwa razy i przełóż je do dużej miski. Dodaj do niego pokrojoną drobno cebulę i posiekany koperek. Wymieszaj całość bardzo dokładnie przy pomocy dłoni, następnie dodaj oregano, sól, pieprz i jajko. Powtórz czynność i dodaj namoczoną wcześniej w mleku lub wodzie bułkę. Uformuj klopsiki - pamiętaj, że ich wielkość będzie determinować czas smażenia. Duże kulki na przykład wymagają znacznie dłuższego czasu spędzonego na patelni.
W drugiej misce przygotuj mąkę i obtocz w niej wszystkie klopsiki. Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło klarowane. Smaż na nim pulpeciki, aż nabiorą one złotej barwy. Do dużego garnku wlej bulion warzywny. Dorzuć do niego startą marchewkę, drobno posiekany koperek i podsmażone klopsiki.
Duś powyższe składniki pod przykryciem przez około 20-30 minut. Doprawianie zostaw sobie na sam koniec. Jeśli lubisz bogatszy smak, wykorzystaj odrobinę masła. Po zgęstnieniu sosu wyłącz palnik. Podawaj klopsiki z ziemniakami, kaszą gryczaną, kopytkami lub kluskami śląskimi - i oczywiście nie zapomnij o surówce.
1. Klopsiki w sosie cebulowym
Zobacz przepisKlopsiki w sosie cebulowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Klopsiki w sosie własnym
Zobacz przepisKlopsiki w sosie własnym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Klopsiki w sosie pieczarkowym
Zobacz przepisKlopsiki w sosie pieczarkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Klopsiki w sosie pomidorowym
Zobacz przepisKlopsiki w sosie pomidorowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Klopsiki w sosie jabłkowym
Zobacz przepisKlopsiki w sosie jabłkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Klopsiki w sosie koperkowym
Zobacz przepisKlopsiki w sosie koperkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Klopsiki z warzywami
Zobacz przepisKlopsiki z warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Klopsiki po królewiecku
Zobacz przepisKlopsiki po królewiecku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Klopsiki Pankracego
Zobacz przepisKlopsiki Pankracego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Klopsiki duszone w jarzynach
Zobacz przepisKlopsiki duszone w jarzynach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Zupa meksykańska z klopsikami
Zobacz przepisZupa meksykańska z klopsikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Klopsiki zaradnej gospodyni
Zobacz przepisKlopsiki zaradnej gospodyni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
14. Pieczone klopsiki z kuskusem
Zobacz przepisPieczone klopsiki z kuskusem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »
Jak przechowywać grzyby suszone? Najpierw trzeba dobrze je przygotować »
Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »