Spis treści:
- Jaka jest różnica między cynamonem cejlońskim a chińskim?
- Jak odróżnić cynamon cejloński od chińskiego?
- Dlaczego warto jeść cynamon cejloński?
Choć najczęściej w kuchni znaleźć można przyprawę mieloną, to od czasu do czasu przydaje się też ta w postaci kory. Szczególnie zimą, do naparów i herbat, wielu Polaków bardzo chętnie dodaje laskę cynamonu. Niestety, nie wszyscy wiedzą, jaka jest różnica między cynamonem cejlońskim a chińskim, a tym bardziej nie są w stanie ich odróżnić. Jest to o tyle istotne, że jeden z nich jest znacznie zdrowszy.
Sprawdź także: Szybkie i łatwe potrawy na święta Bożego Narodzenia. Każdy potrafi je zrobić
Jaka jest różnica między cynamonem cejlońskim a chińskim?
Cynamon to kora tropikalnego drzewa cynamonowca. W formie mielonej lub w całości używa się go jako przyprawę podczas gotowania. Do celów kuchennych stosuje się cynamon pochodzący z dwóch odmian rośliny - cynamonowca cejlońskiego i chińskiego.
Jaka jest różnica między cynamonem cejlońskim a chińskim? Pierwszy z nich uznaje się za prawdziwy, bardziej szlachetny, ale również zdrowszy. Te dwie przyprawy różnią się wyglądem, smakiem i konsystencją. Dowiedz się, jak odróżnić cynamon cejloński od chińskiego, aby zawsze mieć pewność, że nabywasz ten właściwy.
Jak odróżnić cynamon cejloński od chińskiego?
Jak rozpoznać prawdziwy cynamon cejloński? Nie jest to takie trudne, jakby mogło się wydawać. Zwróć uwagę na te trzy aspekty:
- wygląd: cynamon cejloński jest jaśniejszy, ma jasnobrązową barwę i przypomina zwiniętą z wielu warstw kory dwururkę (jak pergamin). Chiński odpowiednik charakteryzuje się ciemnobrązowym kolorem i szorstką powierzchnią,
- kruchość: cynamon prawdziwy łatwo jest złamać - cechuje się znacznie większą kruchością od chińskiego, który jest twardy, zwarty i trudny do przepołowienia,
- smak i zapach: cynamon cejloński ma delikatny, nieco słodszy, smak i roztacza nieco kwiecisty aromat, w przeciwieństwie do chińskiego, który wyróżnia się ostrzejszym, lekko pikantnym i drażniącym aromatem.
Dlaczego warto jeść cynamon cejloński?
Jak już wiesz, cynamon cejloński jest lepszym wyborem. Chodzi nie tylko o walory smakowe czy wizualne, ale też wartości odżywcze, które się w nim kryją. Dlaczego warto jeść cynamon cejloński?
Przede wszystkim zawiera on mniej szkodliwych dla zdrowia kumaryn - w prawdziwym znajdziemy śladowe ich ilości, natomiast w chińskim aż 200 razy więcej (ok. 1 proc.). Duże ilości tych substancji mogą negatywnie wpływać na układ pokarmowy i uszkadzać wątrobę (prowadząc do jej marskości).
Ważne jest też to, jakie składniki odżywcze dostarcza cynamon cejloński. Są to m.in. polifenole, czyli antyoksydanty, które wykazują działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, neutralizują niekorzystny wpływ wolnych rodników, chronią organizm przed stresem oksydacyjnym oraz spowalniają procesy starzenia.
Źródło: Smaker.pl, vitapedia.pl, zwidokiemnastol.pl, wloclawek.naszemiasto.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Zapomniany olej wraca do łask. Zbija cholesterol, zapobiega zaparciom, jest dobry dla skóry »
Zaschnięty tłuszcz na płytkach w kuchni i okapie. Sposoby na oporne zabrudzenia »
Barszcz czerwony nigdy nie wyjdzie blady. Sekretem jeden składnik »