Najlepsze przepisy na dania z dyni

Czy pomidory można jeść ze skórką?

"Obierz pomidora ze skórki, bo inaczej przyklei się do żołądka" - któż z nas nie słyszał podobnego zdania? Czy coś takiego naprawdę jest możliwe?

Fot. 123RF/Picsel

Sezon na pomidory trwa w najlepsze, dlatego warto zweryfikować jeden z najpopularniejszych mitów dotyczących tego warzywa.Z pewnością każdy z nas chociaż raz w życiu usłyszał historię o tym, że skórki z pomidorów (a także z papryk, winogron lub brzoskwiń) mogą przykleić się do ściany żołądka, stając się przyczyną niestrawności, wymiotów, biegunki i mdłości. Czy w tej historii znajduje się chociaż ziarenko prawdy? Czy wszystkie warzywa i owoce powinniśmy skrupulatnie obierać ze skórek w obawie przed zatruciem i sensacjami żołądkowymi?

Nie taka skórka straszna

Ten popularny mit możemy włożyć między bajki.Okazuje się bowiem, że przyklejenie się skórki do ściany żołądka jest najzwyczajniej w świecie niemożliwe. Błona śluzowa żołądka porusza się oraz nieustannie wydziela soki trawienne przez co szansa na to, że cokolwiek do niej przywrze jest właściwie zerowa. Co więcej, układ trawienny człowieka świetnie radzi sobie z większością warzyw i owoców.

Przyczyną ewentualnych problemów żołądkowych może być jedynie spożywanie zanieczyszczonych prduktów. Właśnie z tego powodu bardzo istotnym jest odpowiednie i dokładnie mycie warzyw przed spożyciem.

Reklama

Kto powinien unikać pomidorów ze skórką?

Istnieje bardzo wąska grupa ludzi, którzy powinni zrezygnować ze spożywania pomidorów ze skórką. Mowa tutaj o osobach mających poważne problemy jelitowo-żołądkowe, lub podrażnienie przewodu pokarmowego. Warto również uważnie obserwować swój organizm - jeśli zauważysz, że twój żołądek źle reaguje na tego typu produkty, wyeliminuj je z diety, a dla bezpieczeństwa skontaktuj się ze specjalistą.

Dlaczego warto jeść pomidory ze skórką?

Jeżeli do tej pory nie uskarżałeś się na przykre dolegliwości po zjedzeniu warzyw ze skórką, nie powinieneś ich unikać. Co więcej, spożywanie ich może przynieść nam sporo korzyści. Okazuje się bowiem, że to właśnie w skórce znajdziemy najwięcej cennej witaminy C, likopenu oraz błonnika. Zmniejszanie ich ilości w codziennej diecie poprzez obieranie warzyw jest sporym błędem.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Jesienna zupa czosnkowa

Fantastycznie rozgrzewająca i wyjątkowo intensywna w smaku jesienna zupa czos...

Odsłon: 4943

15 min
6
15 min
3
30 min
6
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

0
Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

2
Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

12
Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

2