Na świecie jest wiele rodzajów herbat. W zależności od gotunku, mogą poprawiać nastrój, wpływać na trawienie i pobudzać nas do działania. Jedną z najbardziej popularnych odmian jest herbata zielona, która doskonale wpływa na trawienie, oczyszcza organizm i wspomaga odchudzanie. Udokumentowano także jej antynowotworowe działanie.
Czarna herbata, podobnie jak zielona, ma dużą ilość poliflenoli, czyli jednych z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Pomaga dłużej cieszyć się zdrową skórą oraz obniża poziom cholesterolu.
Kolejnym gatunkiem, na który warto zwrócić uwagę, jest herbata biała, która bywa nazywana eliksirem młodości. Jest to najmniej przetworzony gatunek herbaty, dzięki czemu ma najwięcej substancji odżywczych. Napój ten chroni skórę przed działaniem wolnych rodników i wygładza cerę. Zwalcza również wirusy i zapalenia. Białą herbatę poleca się osobom z podwyższonym ciśnieniem oraz tym, które są narażone na ryzyko zawału.
Warto jednak wiedzieć, że nie każda herbata ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Istnieją bowiem mieszanki, których picie przyniesie nam więcej szkód niż pożytku. Oto napoje, które powinniście omijać szerokim łukiem.
1.Herbaty „detox"
Różne kuracje oczyszczające stały się prawdziwym hitem w ciągu ostatnich lat. Szczególną popularnością cieszą się herbatki typu „detox", które w prosty i szybki sposób mają usunąć z naszego organizmu różne toksyny i szkodliwe substancje. Niestety, tego rodzaju napoje mają także swoją ciemną stronę. Szczególną uwagę powinniśmy zwracać na produkty zawierające liście senny. Składnik ten może podrażniać jelita oraz powodować nieprzyjemności żołądkowe. Długotrwałe i regularne spożywanie liści senny może negatywnie wpływać na układ trawienny, powodując odwodnienie oraz wypłukanie z organizmu cennych składników odżywczych.
Jeśli interesują was egzotyczne produkty, z pewnością nie raz natknęliście się na informacje o kavie, nazywanej także pieprzem metystynowym. Herbata z tej rośliny jest szczególnie popularna w rejonie południowego Pacyfiku, a jej spożywanie ma przynieść uspokojenie oraz ukojenie skołatanych nerwów. Dowiedziono jednak, iż może ona wywołać objawy podobne do upojenia alkoholowego, a także prowadzić do podrażnień skórnych oraz poważnego uszkodzenia wątroby. Właśnie z tego względu sprzedaż pieprzu metystynowego została zakazana w naszym kraju.
Herbata z cytryną to bardzo popularne połączenie. Wiele osób równie chętnie sięga po tzw. bawarkę, czyli herbatę z mlekiem. Niestety, oba te duety nie wpływają pozytywnie na zdrowie. W pierwszym przypadku, cytryna dodana do naszego ulubionego naparu przed wyjęciem z niego torebki, sprawi, że wytworzy się w nim szkodliwy cytrynian glinu, który może odkładać się w naszym ciele. Naukowcy są zdania, że akumulacja glinu w organizmie może być przyczyną występowania wielu schorzeń, w tym choroby Alzheimera.
Dlaczego zaś powinniśmy odmawiać sobie herbaty z mlekiem? W tym wypadku rozchodzi się o połączenie obecnego w nabiale wapnia i kwasu szczawiowego, występującego w herbacie. Substancje te łączą się ze sobą, tworząc szczawiany wapnia, odpowiedzialne między innymi za powstawanie kamieni nerkowych.
Napar z żywokostu bardzo często poleca się osobom mającym skłonność do różnego rodzaju urazów. Ta mało popularna roślina sprzyja gojeniu się ran, leczeniu siniaków, a nawet przyspiesza zrastanie złamanych kości. Zanim jednak włączymy do diety herbatę z żywokostu, warto wziąć pod uwagę możliwe efekty uboczne, płynące z jej spożywania. Ryzyko jest zależne od tego jak długo i jak dużo naparu przyjmowaliśmy. Badania dowiodły, iż roślina ta zawiera w sobie alkaloidy pirolizydynowe, które mogą powodować uszkodzenia wątroby. Nic więc dziwnego, że sprzedaż herbaty z żywokostu została zakazana w wielu krajach.
Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.