Czy znasz najbardziej aktualną piramidę zdrowego żywienia?

Styl życia i dieta mają duży wpływ na nasze zdrowie i energię. W zachowaniu balansu w codziennym jadłospisie pomaga piramida zdrowego odżywiania, która zmienia się wraz z postępem nauki i rozwojem badań nad żywnością. Mimo że lista niezbędnych produktów wciąż pozostaje ta sama, pojawiają się nowe trendy dotyczące proporcji.

Fot. materiały prasowe

Piramida żywienia w sposób graficzny obrazuje, jakie produkty powinny dominować w naszym codziennym jadłospisie, a które powinniśmy ograniczać. Z aktualnych danych Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że prym na liście wciąż wiodą warzywa i owoce, których codzienne proporcje powinny wynosić między ¼ a ¾. Następnie rekomendowane są produkty zbożowe, m.in. pełnoziarniste oraz nabiał. Według dietetyków dziennie powinniśmy dostarczyć do organizmu przynajmniej 2 szklanki mleka lub spożyć jego zamienniki np. jogurt naturalny, kefir, czy maślankę. Wśród produktów, które należy jeść rzadziej są m.in. mięso, ryby, jaja. Dietetycy rekomendują ograniczać tłuszcze nasycone, cukier, słodycze, alkohol oraz sól.

- Zachowanie odpowiednich proporcji w codziennym jadłospisie jest bardzo ważne dla utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ważne, poza świadomością są także realne wprowadzenie i utrzymanie rekomendowanych zaleceń. Jeśli stosujemy diety, które bezwzględnie wykluczają określone produkty, warto skonsultować plan żywienia z dietetykiem i włączyć do diety składniki, które mogą je zastąpić. W Pomelo komponujemy posiłki tak, by nie brakowało w nich żadnego z najważniejszych elementów, stanowiących podstawę aktualnej piramidy żywienia, również w przypadku diet wykluczających, tzn. wege, wegan, bez glutenu i bez laktozy. Pamiętajmy, że zgodnie z przysłowiem „jesteś tym, co jesz", posiłki, po które codziennie sięgamy, mają decydujący wpływ na nasze codziennie samopoczucie i zdrowie. - mówi Katarzyna Lechnik, dietetyk cateringu dietetycznego Pomelo.

Obecnie, poza piramidą żywienia, popularność zyskuje jej odpowiednik, czyli „zdrowy talerz". Instytut Żywności i Żywienia zaleca, jakie produkty powinny się na nim znaleźć. Zgodnie z rekomendacją zdrowy talerz, to więcej warzyw i owoców, produktów zbożowych z pełnego ziarna, nasion roślin strączkowych oraz ryb, a mniej soli, mięsa czerwonego, cukru i słodzonych napojów.

Klucz do zdrowia, to także, m.in. regularne spożywanie posiłków, aktywność fizyczna, picie odpowiedniej ilości wody oraz wysypianie się. Dietetycy sugerują przyjmowanie 5 posiłków dziennie w równomiernych odstępach czasowych oraz picie min. 1,5 l wody dziennie. Dodatkowo, należy pamiętać o ruchu, który w każdej formie - spaceru, biegu, siłowni - jest źródłem zdrowia.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 66

30 min
3
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 190

60 min
5
15 min
5
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1