Desery od zawsze pełnią szczególną rolę w naszych życiach. Mogą być formą wytchnienia i zapomnienia od codziennych obowiązków, małą nagrodą po dniu pełnym wyzwań czy pretekstem do wspólnego spędzenia czasu z przyjaciółmi. Kiedy wybieramy deser, szukamy czegoś, co z jednej strony dostarczy nam przyjemności, z drugiej – chwili relaksu.
To właśnie z tego powodu desery tak świetnie komponują się z kawą. Warto więc zainwestować w ekspres do kawy z najwyższej półki: zwłaszcza taki, który zagwarantuje nam świeżo mieloną kawę oraz idealne parametry parzenia. A od lat rynkowym liderem w zakresie kawowych ekspresów premium pozostaje JURA. Jeśli zależy nam po prostu na kawie najwyższej jakości, dobrym pomysłem będzie nieco tańszy model JURA C8, wyposażony w największą na rynku jednostkę zaparzającą. Gdy z kolei celujemy w zróżnicowanie – sięgnijmy po JURA GIGA 10. To aż 35 różnego rodzaju kawowych napojów.
Kawowa panna cotta
Panna cotta to pochodzący z Włoch deser, który wyróżnia się kremową konsystencją i subtelnym smakiem. Choć doskonale znany na całym świecie, w wersji kawowej zyskuje zupełnie nowe, eleganckie oblicze.
Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 100 ml mocnej kawy
- 80 g cukru
- laska wanilii
- trzy łyżeczki żelatyny
Śmietankę wlewamy do niewielkiego garnka, dodajemy cukier i ziarenka wanilii. Podgrzewamy, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia. W osobnym naczyniu rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości ciepłej wody. Kiedy zacznie lekko bulgotać, dodajemy mocne espresso. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do foremek. Wkładamy do lodówki i chłodzimy do momentu, aż stężeje.
Tarta kawowa
Kawowa tarta to idealna propozycja dla tych, którzy nie lubią się przesłodzić, ale są fanami kruchych ciast z wyrazistym nadzieniem. I oczywiście smaku kawy!
Składniki:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 100 ml mocnej kawy
- trzy żółtka
- 200 ml śmietanki kremówki
- 100 g czekolady deserowej
Łączymy mąkę, masło oraz cukier puder i zgniatamy. Będzie to ciasto na spód tarty. Wkładamy do formy i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180°C. W międzyczasie przygotowujemy krem: śmietankę podgrzewamy, dodajemy kawę i rozpuszczamy w niej czekoladę. Kolejny krok to wbicie żółtek i mieszanie. Gotowy krem wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
Kawowy sernik
Sernik bez wątpienia pozostaje jednym z najpopularniejszych ciast w naszym kraju. Oznacza to, że raz na jakiś czas warto go podać w nieco innej odsłonie. A wersja z dodatkiem kawy to ukłon w stronę miłośników bardziej wyrafinowanych smaków.
Składniki:
- 500 g twarogu sernikowego
- 200 g mascarpone
- 100 ml mocnej kawy
- 150 g cukru
- cztery jajka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 g herbatników
- 100 g masła
Zaczynamy od przygotowania spodu: herbatniki rozdrabniamy na mniejsze kawałeczki, łączymy z rozpuszczonym masłem i wykładamy dno tortownicy. Twaróg, mascarpone, cukier i wanilię miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajka oraz zaparzone w ekspresie espresso. W ten sposób otrzymujemy masę, którą wylewamy na spód z herbatników. Przez około godzinę pieczemy w temperaturze 160°C, a następnie schładzamy w lodówce przez kilka godzin.
Nie tylko kawowe smakołyki, czyli desery, które najlepiej komponują się z filiżanką kawy
Fani kawowych smaków mają do wyboru dużo więcej opcji niż tylko desery o smaku tego napoju. Część słodkich przekąsek sporo zyskuje, jeśli podamy je w towarzystwie aromatycznego espresso lub cappuccino. Aby jednak w pełni cieszyć się takimi połączeniami, nie wystarczy nam zwykła rozpuszczalna – dobry ekspres do kawy to podstawa. Najlepszym przykładem takiego zestawienia pozostaje brownies.
Czekoladowe mocha brownies z espresso
Jeśli chodzi o czekoladowe desery: brownies to klasyk, który najlepiej smakuje, gdy jest lekko wilgotny w środku. A jeśli zależy nam na jeszcze większej głębi smaku (a z pewnością zależy!), osiągniemy ją, gdy deser ten podamy wraz z kawą.
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 150 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- filiżanka mocnej kawy espresso
Rozpuszczamy masło z czekoladą, a w osobnej misce ubijamy jajka z cukrem do momentu, aż masa stanie się puszysta. Następnie dodajemy przestudzoną mieszankę czekoladowo-maślaną oraz mocne espresso. Powoli mieszamy i dosypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 180°C.