Ciasta na Boże Narodzenie

Kawowe słodkości mają w sobie coś wyjątkowego. Ich smak – podobnie jak filiżanka ulubionej kawy – pobudza zmysły, a jednocześnie są na tyle słodkie, że działają jak naturalny poprawiacz humoru. Choć większości z nas kawowe desery kojarzą się przede wszystkim z klasycznym tiramisu, wachlarz możliwości jest o wiele szerszy. To delikatne kremy, większe wypieki i mniejsze ciastka, ale też... kruche tarty. Niezależnie od tego, na co ostatecznie się zdecydujemy, jedno jest pewne – desery najlepiej smakują, gdy kawa jest najwyższej jakości.

Kawowe słodkości występują w różnych formach. Nie warto ograniczać się tylko do tiramisu /123RF/PICSEL

Desery od zawsze pełnią szczególną rolę w naszych życiach. Mogą być formą wytchnienia i zapomnienia od codziennych obowiązków, małą nagrodą po dniu pełnym wyzwań czy pretekstem do wspólnego spędzenia czasu z przyjaciółmi. Kiedy wybieramy deser, szukamy czegoś, co z jednej strony dostarczy nam przyjemności, z drugiej – chwili relaksu.

To właśnie z tego powodu desery tak świetnie komponują się z kawą. Warto więc zainwestować w ekspres do kawy z najwyższej półki: zwłaszcza taki, który zagwarantuje nam świeżo mieloną kawę oraz idealne parametry parzenia. A od lat rynkowym liderem w zakresie kawowych ekspresów premium pozostaje JURA. Jeśli zależy nam po prostu na kawie najwyższej jakości, dobrym pomysłem będzie nieco tańszy model JURA C8, wyposażony w największą na rynku jednostkę zaparzającą. Gdy z kolei celujemy w zróżnicowanie – sięgnijmy po JURA GIGA 10. To aż 35 różnego rodzaju kawowych napojów.

Kawowa panna cotta

Panna cotta to pochodzący z Włoch deser, który wyróżnia się kremową konsystencją i subtelnym smakiem. Choć doskonale znany na całym świecie, w wersji kawowej zyskuje zupełnie nowe, eleganckie oblicze.

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml mocnej kawy
  • 80 g cukru
  • laska wanilii
  • trzy łyżeczki żelatyny

Śmietankę wlewamy do niewielkiego garnka, dodajemy cukier i ziarenka wanilii. Podgrzewamy, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia. W osobnym naczyniu rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości ciepłej wody. Kiedy zacznie lekko bulgotać, dodajemy mocne espresso. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do foremek. Wkładamy do lodówki i chłodzimy do momentu, aż stężeje.

Tarta kawowa

Kawowa tarta to idealna propozycja dla tych, którzy nie lubią się przesłodzić, ale są fanami kruchych ciast z wyrazistym nadzieniem. I oczywiście smaku kawy!

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 100 ml mocnej kawy
  • trzy żółtka
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 100 g czekolady deserowej

Łączymy mąkę, masło oraz cukier puder i zgniatamy. Będzie to ciasto na spód tarty. Wkładamy do formy i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180°C. W międzyczasie przygotowujemy krem: śmietankę podgrzewamy, dodajemy kawę i rozpuszczamy w niej czekoladę. Kolejny krok to wbicie żółtek i mieszanie. Gotowy krem wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut.

Desery świetnie komponują się z kawą / materiały promocyjne

Kawowy sernik

Sernik bez wątpienia pozostaje jednym z najpopularniejszych ciast w naszym kraju. Oznacza to, że raz na jakiś czas warto go podać w nieco innej odsłonie. A wersja z dodatkiem kawy to ukłon w stronę miłośników bardziej wyrafinowanych smaków.

Składniki:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 200 g mascarpone
  • 100 ml mocnej kawy
  • 150 g cukru
  • cztery jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Zaczynamy od przygotowania spodu: herbatniki rozdrabniamy na mniejsze kawałeczki, łączymy z rozpuszczonym masłem i wykładamy dno tortownicy. Twaróg, mascarpone, cukier i wanilię miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajka oraz zaparzone w ekspresie espresso. W ten sposób otrzymujemy masę, którą wylewamy na spód z herbatników. Przez około godzinę pieczemy w temperaturze 160°C, a następnie schładzamy w lodówce przez kilka godzin.

Nie tylko kawowe smakołyki, czyli desery, które najlepiej komponują się z filiżanką kawy

Fani kawowych smaków mają do wyboru dużo więcej opcji niż tylko desery o smaku tego napoju. Część słodkich przekąsek sporo zyskuje, jeśli podamy je w towarzystwie aromatycznego espresso lub cappuccino. Aby jednak w pełni cieszyć się takimi połączeniami, nie wystarczy nam zwykła rozpuszczalna – dobry ekspres do kawy to podstawa. Najlepszym przykładem takiego zestawienia pozostaje brownies.

Czekoladowe mocha brownies z espresso

Jeśli chodzi o czekoladowe desery: brownies to klasyk, który najlepiej smakuje, gdy jest lekko wilgotny w środku. A jeśli zależy nam na jeszcze większej głębi smaku (a z pewnością zależy!), osiągniemy ją, gdy deser ten podamy wraz z kawą.

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 150 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • filiżanka mocnej kawy espresso

Rozpuszczamy masło z czekoladą, a w osobnej misce ubijamy jajka z cukrem do momentu, aż masa stanie się puszysta. Następnie dodajemy przestudzoną mieszankę czekoladowo-maślaną oraz mocne espresso. Powoli mieszamy i dosypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 180°C.

Materiał promocyjny

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
4
15 min
2
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Mus jabłkowy – do czego wykorzystać w kuchni? Zrób własny według najlepszego przepisu

To przysmak, który wielu osobom przywołuje czasy dzieciństwa. Skutecznie zaspokaja on ochotę na słodką przekąskę, a do tego świetnie nadaje się jak...

2
Informacje Ewa Wachowicz gotuje z siostrami ADiHD. Pyszne i proste przepisy z najnowszego odcinka

Ewa Wachowicz nawet z pozornie zwykłych produktów potrafi wyczarować wyjątkowo pyszne potrawy. W 528. odcinku programu "Ewa gotuje" wspólnie z sios...

5
Informacje Najgorsze gatunki ryb. Mają w sobie toksyczne substancje

Ryby uznawane są za jeden z najbardziej wartościowych pokarmów, do których mamy dostęp. Warto jednak mieć świadomość, że niektóre z nich wywierają...

4
Informacje Najlepsze zupy na odchudzanie. Metabolizm przyspieszy, apetyt będzie mniejszy

Skutecznym sposobem, który pomoże wesprzeć proces odchudzania, jest sięgnięcie po zupy. Dostarczają mnóstwa warzyw, doskonale sycą, są lekkostrawne...

16