Andrzejkowe przekąski Ewy Wachowicz

Kawowe słodkości mają w sobie coś wyjątkowego. Ich smak – podobnie jak filiżanka ulubionej kawy – pobudza zmysły, a jednocześnie są na tyle słodkie, że działają jak naturalny poprawiacz humoru. Choć większości z nas kawowe desery kojarzą się przede wszystkim z klasycznym tiramisu, wachlarz możliwości jest o wiele szerszy. To delikatne kremy, większe wypieki i mniejsze ciastka, ale też... kruche tarty. Niezależnie od tego, na co ostatecznie się zdecydujemy, jedno jest pewne – desery najlepiej smakują, gdy kawa jest najwyższej jakości.

Kawowe słodkości występują w różnych formach. Nie warto ograniczać się tylko do tiramisu /123RF/PICSEL

Desery od zawsze pełnią szczególną rolę w naszych życiach. Mogą być formą wytchnienia i zapomnienia od codziennych obowiązków, małą nagrodą po dniu pełnym wyzwań czy pretekstem do wspólnego spędzenia czasu z przyjaciółmi. Kiedy wybieramy deser, szukamy czegoś, co z jednej strony dostarczy nam przyjemności, z drugiej – chwili relaksu.

To właśnie z tego powodu desery tak świetnie komponują się z kawą. Warto więc zainwestować w ekspres do kawy z najwyższej półki: zwłaszcza taki, który zagwarantuje nam świeżo mieloną kawę oraz idealne parametry parzenia. A od lat rynkowym liderem w zakresie kawowych ekspresów premium pozostaje JURA. Jeśli zależy nam po prostu na kawie najwyższej jakości, dobrym pomysłem będzie nieco tańszy model JURA C8, wyposażony w największą na rynku jednostkę zaparzającą. Gdy z kolei celujemy w zróżnicowanie – sięgnijmy po JURA GIGA 10. To aż 35 różnego rodzaju kawowych napojów.

Kawowa panna cotta

Panna cotta to pochodzący z Włoch deser, który wyróżnia się kremową konsystencją i subtelnym smakiem. Choć doskonale znany na całym świecie, w wersji kawowej zyskuje zupełnie nowe, eleganckie oblicze.

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml mocnej kawy
  • 80 g cukru
  • laska wanilii
  • trzy łyżeczki żelatyny

Śmietankę wlewamy do niewielkiego garnka, dodajemy cukier i ziarenka wanilii. Podgrzewamy, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia. W osobnym naczyniu rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości ciepłej wody. Kiedy zacznie lekko bulgotać, dodajemy mocne espresso. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do foremek. Wkładamy do lodówki i chłodzimy do momentu, aż stężeje.

Tarta kawowa

Kawowa tarta to idealna propozycja dla tych, którzy nie lubią się przesłodzić, ale są fanami kruchych ciast z wyrazistym nadzieniem. I oczywiście smaku kawy!

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 100 ml mocnej kawy
  • trzy żółtka
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 100 g czekolady deserowej

Łączymy mąkę, masło oraz cukier puder i zgniatamy. Będzie to ciasto na spód tarty. Wkładamy do formy i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180°C. W międzyczasie przygotowujemy krem: śmietankę podgrzewamy, dodajemy kawę i rozpuszczamy w niej czekoladę. Kolejny krok to wbicie żółtek i mieszanie. Gotowy krem wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut.

Desery świetnie komponują się z kawą / materiały promocyjne

Kawowy sernik

Sernik bez wątpienia pozostaje jednym z najpopularniejszych ciast w naszym kraju. Oznacza to, że raz na jakiś czas warto go podać w nieco innej odsłonie. A wersja z dodatkiem kawy to ukłon w stronę miłośników bardziej wyrafinowanych smaków.

Składniki:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 200 g mascarpone
  • 100 ml mocnej kawy
  • 150 g cukru
  • cztery jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Zaczynamy od przygotowania spodu: herbatniki rozdrabniamy na mniejsze kawałeczki, łączymy z rozpuszczonym masłem i wykładamy dno tortownicy. Twaróg, mascarpone, cukier i wanilię miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajka oraz zaparzone w ekspresie espresso. W ten sposób otrzymujemy masę, którą wylewamy na spód z herbatników. Przez około godzinę pieczemy w temperaturze 160°C, a następnie schładzamy w lodówce przez kilka godzin.

Nie tylko kawowe smakołyki, czyli desery, które najlepiej komponują się z filiżanką kawy

Fani kawowych smaków mają do wyboru dużo więcej opcji niż tylko desery o smaku tego napoju. Część słodkich przekąsek sporo zyskuje, jeśli podamy je w towarzystwie aromatycznego espresso lub cappuccino. Aby jednak w pełni cieszyć się takimi połączeniami, nie wystarczy nam zwykła rozpuszczalna – dobry ekspres do kawy to podstawa. Najlepszym przykładem takiego zestawienia pozostaje brownies.

Czekoladowe mocha brownies z espresso

Jeśli chodzi o czekoladowe desery: brownies to klasyk, który najlepiej smakuje, gdy jest lekko wilgotny w środku. A jeśli zależy nam na jeszcze większej głębi smaku (a z pewnością zależy!), osiągniemy ją, gdy deser ten podamy wraz z kawą.

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 150 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • filiżanka mocnej kawy espresso

Rozpuszczamy masło z czekoladą, a w osobnej misce ubijamy jajka z cukrem do momentu, aż masa stanie się puszysta. Następnie dodajemy przestudzoną mieszankę czekoladowo-maślaną oraz mocne espresso. Powoli mieszamy i dosypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 180°C.

Materiał promocyjny

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Boczek pieczony do kanapek

Pyszny, mocno czosnkowy pieczony boczek do kanapek - bo czasami można sobie...

Odsłon: 50275

>60 min
95
Dania główne Żeberka po amerykańsku

Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...

Odsłon: 956

60 min
3
Napoje Koktajl z owoców mrożonych

Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...

Odsłon: 459

15 min
3
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przepisy na tani obiad. Zjesz smacznie, zdrowo i z pomysłem

Marzycie o obiedzie, który będzie smaczny, zdrowy i nie nadwyręży domowego budżetu? Wbrew pozorom przygotowanie wartościowego posiłku z prostych, ł...

1
Informacje Dania z ziemniakami i serem. Przepisy na sycące i nieoczywiste obiady

Ziemniaki i ser to duet, który króluje w kuchniach na całym świecie. Choć często produkty te pojawiają się w klasycznych potrawach, takich jak plac...

8
Informacje Dieta przeciwzapalna. Co jeść, by zmniejszyć stany zapalne?

Stany zapalne to naturalna reakcja obronna organizmu, która pomaga w walce z infekcjami i uszkodzeniami tkanek. Problem pojawia się jednak wtedy, g...

3
Informacje Wigilijna podróż w czasie. Tradycyjne potrawy z nutą nowoczesności

Wigilijna kolacja to wyjątkowo tradycyjny czas: zasiadamy przy stole o tej samej porze, zazwyczaj w stałym, rodzinnym gronie, rozmawiamy na podobne...

0