Dania jednogarnkowe

Dieta retro: Wielki powrót po 90 latach

Dieta rozdzielna, inaczej dieta niełączenia lub dieta dr. Haya, w obecnie znanej formie została wymyślona w latach 20. ubiegłego wieku w Ameryce przez lekarza Williama Howarda Haya. Teraz ta dieta przeżywa swój wielki powrót.

Tę dietę stosują znani i lubiani. Czy faktycznie odchudza? / fot. 123rf.com

Dieta sprzed lat znowu modna

- Nie, ja nigdy w życiu nie byłam na diecie, chociaż pewnie trudno w to uwierzyć patrząc na mój rozmiar - powiedziała Agnieszka Cegielska. Przyznała się tylko do jednej diety: do diety rozdzielnej. Nauczyła się jej będąc za granicą.

Jak wygląda talerz Agnieszki Cegielskiej? Nie miesza ona na nim schabowego, ziemniaków i surówki, jak to robi ogromna część naszego społeczeństwa. Stara się jeść część produktów osobno. - Jest to podobno najzdrowsza dieta na świecie - dodaje. Czy tak naprawdę jest?

Pomóżmy żołądkowi!

Skąd pomysł na niełączenie? Według Williama Haya odchudzanie trzeba zacząć nie od radykalnego ograniczenia ilości jedzenia, ale od tego, by prawidłowo i dokładnie trawić to, co jemy. Do trawienia poszczególnych składników odżywczych niezbędne są różne enzymy trawienne. Hay stwierdził, że trzeba „pomóc" trochę układowi pokarmowemu w sprawnym trawieniu, a to za pomocą niełączenia ze sobą niektórych grup pokarmów.

Catherine Zeta-Jones jest jedną z celebrytek stosujących dietę rozdzielną

Catherine Zeta-Jones jest jedną z celebrytek stosujących dietę rozdzielną. / fot. AKPA.PL

Z czym to się je? A z czym nie?

Hay podzielił posiłki na trzy grupy: zasadotwórcze, zakwaszające i neutralne. Te zasadowe zawierają w większości węglowodany, a te kwasowe to głównie białka. Neutralne produkty to tłuszcze i kwaśne przetwory mleczne, a także warzywa.

Hay pisze w swojej książce „How to always be well" ("Jak zawsze czuć się dobrze"), że „produkty zawierające głównie węglowodany wymagają zasadowego środowiska, aby być strawione, więc nie mogą być łączone z żadnymi kwasami (...)".

Czego nie łączyć z czym? Przykładowe, znane nam wszystkim, połączenia zakazane w diecie rozdzielnej to m.in.:

- schabowy z ziemniakami,
- kurczak z ryżem,
- spaghetti bolognese,
- kanapka z szynką.

 

Książka kucharska z przepisami diety rozdzielnej. Kliknij!

Zobacz aż 25 przepisów na dania stosowane w diecie niełączenia.

W diecie rozdzielnej można łączyć ze wszystkim tylko grupę produktów neutralnych. Dozwolone są warzywa z ryżem, makaronem lub ziemniakami, a także mięso lub ryby z warzywami, ale już nie ryba z ryżem czy mięso z ziemniakami. Przykładowe potrawy diety rozdzielnej to:

- kurczak z warzywami,
- ryż z warzywami,
- kanapka z masłem i ogórkiem,
- kanapka z żółtym serem,
- owsianka z musem malinowym,
- schab pieczony,
- sałatka z sosem vinegret.

Zgodnie z dietą Haya należy jeść 3 posiłki dziennie, co 4-4,5 godziny:

- posiłek 1 powinien zawierać tylko produkty zasadowe;
- posiłek 2 powinien zawierać produkty białkowe z sałatką;
- posiłek 3 powinien zawierać produkty zawierające skrobię z sałatką i owocami.

tabela produktów dieta rozdzielna dr Haya

Niestety, dieta Williama Haya nie ma poparcia w badaniach naukowych. W teście klinicznym z 2000 roku (link poniżej) okazała się równie odchudzająca, co zwykła dieta 1100 kalorii (obie diety zawierały taką samą ilość kalorii). Jest krytykowana również za to, że białka jedzone oddzielnie są spalane jako źródło energii zamiast budować mięśnie, a także za to, że nie bierze pod uwagę zawartości białek w wielu produktach zaliczanych do węglowodanowych. Mimo to, wiele osób, w tym celebrytów takich jak Catherine Zeta-Jones i Liz Hurley, stosuje tę dietę twierdząc, że dzięki niej rzeczywiście czują się lepiej.

Źródło:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10805507

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Przegląd najpopularniejszych diet odchudzających
Katarzyny Skrzyneckiej dieta bez diety
Dekalog zdrowej diety
Cała prawda o warzywach i owocach

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Proteinowy waniliowy fit sernik na zimno (bez cukru)

Przyszły wyczekiwane upały, a wraz z nimi ochota na coś lekkiego, orzeźwiając...

Odsłon: 18292

>60 min
33
Desery Racuchy z bananami

Moje dzisiejsze racuchy przygotowałam na kefirze, dodatkowo wzbogaciłam je o...

Odsłon: 624

15 min
4
30 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

3
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

8
Informacje Pierwszorzędna na galaretki, konfitury i nalewki. Trzy przepisy na tarninę

Tarnina to owoc, który warto włączyć do jesiennych przetworów. Choć na surowo jest bardzo kwaśna i cierpka, po przemrożeniu zyskuje wyjątkowy smak,...

5