Dlaczego czarna porzeczka zapewni ci zdrowy start w nowy dzień?

Czarne porzeczki zazwyczaj kojarzymy z latem - jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zamknąć je w słoiczkach i cieszyć się ich do dobroczynnym wpływem na zdrowie przez cały rok. Naprawdę warto.

Fot. 123RF/Picsel

Za co powinniśmy cenić czarne porzeczki? Są w końcu mniej urokliwe niż ich czerwone kuzynki. Jednak nie o urodę tu chodzi, a o wyjątkowy smak oraz składniki odżywcze zaklęte w tych malutkich i niepozornie wyglądających owocach.

Właściwości lecznicze tej rośliny dobrze znały i doceniały nasze babki i prababki. Medycyna ludowa bowiem już od wieków wykorzystuje czarną porzeczkę podczas leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, nieprzyjemnych ukąszeń owadów, a nawet reumatyzmu czy też artretyzmu. Spożywanie czarnych porzeczek zalecano również w przypadku uciążliwych bólów głowy oraz ogólnego wyczerpania i osłabienia organizmu.

Krótko rzecz ujmując - roślina ta ( w tym także jej liście oraz korzenie) stanowiła powszechne lekarstwo na wiele dolegliwości. Jednak jak wiele z tych przekonań było prawdą i co tak naprawdę możemy zyskać, jedząc porzeczki i ich przetwory?

Co szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym, czarna porzeczka jest wyjątkowo cennym źródłem witaminy C, która wzmacnia nasz organizm oraz stymuluje układ odpornościowy. W 100 g tych owoców znajdziemy aż 181 mg tej witaminy, co stanowi ponad 250% naszego dziennego zapotrzebowania na tę substancję. Jest to aż czterokrotnie więcej niż w pomarańczach, a większe ilości tej witaminy zawierają w sobie jedynie owoce dzikiej róży. Czy można sobie wyobrazić lepszego sprzymierzeńca w walce z grypą i przeziębieniem?

Równie cenna co witamina C jest witamina A, którą również znajdziemy w czarnych porzeczkach. Przede wszystkim substancja ta w niezwykły sposób wspomaga nasz wzrok oraz zapobiega jego chorobom. To właśnie dzięki niej możemy ustrzec się m.in. przed zaćmą lub kurzą ślepotą.

Na tym jednak nie kończą się zalety czarnych porzeczek. Są one również bogatym źródłem antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się komórek oraz zapobiegają ich mutacjom. Szczególnie cenne wydają się być obecne w porzeczkach flawonoidy, które są uznawane przez naukowców za sprzymierzeńca w walce z nowotworami. Co więcej, te przeciwutleniacze pomagają nam obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, dzięki czemu możemy uchronić się przed miażdżycą, udarem, zawałem serca oraz innymi chorobami układu krwionośnego.

 

Pobierz e-booka Najlepsze śniadania z dżemem Łowicz w formacie pdf. Kliknij!

Pobierz e-booka Najlepsze śniadania z dżemem Łowicz w formacie epub. Kliknij!

AdvertisementNajlepsze śniadania z dżemem Łowicz w formacie mobi

 

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

Warto również pamiętać, że antyoksydanty mają silne właściwości oczyszczające. To właśnie dzięki nim organizm łatwiej pozbywa się toksyn oraz szkodliwych pierwiastków, które w niewielkich ilościach możemy spożywać w posiłkach. W porzeczkach znajdziemy również substancje o działaniu przeciwzapalnym, przeciwzakrzepowym oraz antygrzybicznym.

Substancje zawarte w porzeczkach mają również dobroczynny wpływ na pracę układu trawiennego oraz moczowego. Możemy stosować je w przypadku niestrawności, nerwicy żołądka, czy też zapalenia pęcherza.

Czarne porzeczki zawierają w sobie dużą ilość łatwo rozpuszczalnego błonnika. To właśnie on sprawia, że znacznie dłużej czujemy się najedzeni i nie mamy ochoty sięgać po przekąski między posiłkami. Co więcej, zapobiega on również nagłym spadkom poziomu cukru we krwi oraz zapobiega szybkiemu wchłanianiu przez nasz organizm tłuszczów.

Częste spożywanie owoców czarnej porzeczki może nam wyjść jedynie na zdrowie, bowiem substancje, które w nich znajdziemy mają zaskakująco pozytywny wpływ na nasz organizm. Warto więc zadbać aby były one obecne w naszej diecie przez cały rok - nie tylko latem, podczas sezonu na świeże owoce, ale również i jesienią, kiedy to zamknięte są w słoiczkach.

Przygotuj śniadanie i wygraj vouchery o wartości 200 lub 400 zł. do sklepu DUKA.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Desery Tarta sernikowa

Kruche ciasto, masa serowa, a wszystko wykończone białą czekoladą. To jest p...

Odsłon: 71

60 min
3
60 min
2

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

3
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4