Dlaczego powinniśmy jeść mlecze?

Z pewnością każdy chociaż raz bawił się dmuchawcem lub próbował zapleść wianek z mleczy. Ale czy wiedzieliście o prozdrowotnych właściwościach tej rośliny? Jest to skuteczne lekarstwo, za które nic nie zapłacimy, gdyż znajduje się w apteczce Matki Natury.

Fot. 123RF

Wiele osób uznaje mlecze za chwasty. W końcu rosną niemal na każdym trawniku i rozsiewają się niezwykle łatwo. Jednak okazuje się, że czasem warto zabrać je ze sobą do domu, gdyż ta niedoceniana roślina ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Świadczy o tym chociażby jej nieco mniej popularna nazwa - mniszek lekarski.

O tym, że mlecz posiada wiele leczniczych właściwości, wiedziano już setki lat temu. Pierwsze wzmianki na ten temat można znaleźć już w pracach, pochodzących z XI wieku. W późniejszych wiekach, mniszek lekarski był niemal obowiązkową pozycją w każdym zielniku oraz stanowił jeden z podstawowych elementów wyposażenia wielu medyków. Warto korzystać z wiedzy naszych przodków, gdyż już niejeden raz dowiedziono, że może być ona niezwykle przydatna.

Jak mlecze wpływają na nasze zdrowie?

W naszej kuchni możemy wykorzystać zarówno liście mleczy, jak i ich intensywnie żółte kwiaty. Dzięki nim nasze dania będą nie tylko wyglądać ładniej, ale również staną się zdrowsze. Liście mniszka lekarskiego są doskonałym źródłem beta-karotenu, sporej dawki witaminy D, żelaza, wapnia oraz magnezu. Mlecz pozwoli nam szybko i naturalnie wyleczyć brodawki, infekcje grzybiczne, a także owrzodzenia oraz wysypki. Ta niepozorna roślina doskonale oczyszcza nasz organizm oraz jest niemal niezastąpiona w przypadku różnego rodzaju problemów żołądkowych.

Właściwości oczyszczające mniszka powinny docenić przede wszystkim osoby zmagające się chorobami wątroby oraz woreczka żółciowego. Roślina ta może również obniżać poziom złego cholesterolu we krwi. Napary z korzenia mniszka zaleca się przede wszystkim osobom, mającym trudności z trawieniem. Popularny mlecz może sprawić również, że wasz apetyt zdecydowanie się poprawi. Panie z pewnością ucieszy informacja, iż mlecze pomagają nam dłużej zachować młodzieńczy wygląd - wszystko to za sprawą flawonoidów oraz kwasu krzemowego, które spowalniają proces starzenia się komórek skóry. Najnowsze badania wykazały również, iż mniszek może uchronić nas przed rakiem. Zdaniem naukowców ze Stanów Zjednoczonych, substancje zawarte w mleczach sprawiają, że komórki nowotworowe zmuszane są do „popełnienia samobójstwa" zanim jeszcze zdążą zniszczyć nasz organizm.


Zobacz też: 12 sałatek, które umilą ci dzień w pracy. Kliknij!

12 sałatek, które umilą ci dzień w pracy. Kliknij!

 

Kiedy powinniśmy zbierać mniszka?

Na przełomie kwietnia i maja niemal wszystkie trawniki i łąki usłane są żółtymi kwiatami mleczy. To właśnie najlepszy czas na ich zbiory. Pamiętajmy jednak, aby w tym celu wybierać miejsca jak najmniej zanieczyszczone. Z pewnością łączka położona przy trasie szybkiego ruchu lub osiedlowy trawnik, po którym często spacerują psy, nie są odpowiednim miejscem na tego typu żniwa. W czystej okolicy, gdzie roślina nie miała styczności ze spalinami, podczas suchych i słonecznych dni, możemy spokojnie zbierać zarówno liście jak i kwiatostany mniszka.

Jak wykorzystać mlecze w kuchni?

Mlecze to bardzo wdzięczny temat do kuchennych eksperymentów. Dają nam naprawdę bardzo szerokie pole do popisu, gdyż możemy wykorzystać je w bardzo wielu daniach. Świetnie sprawdzą się jako zamiennik sałaty lub szpinaku w różnego rodzaju surówkach lub kanapkach. Możecie również dodać je do własnoręcznie przygotowywanych zielonych koktajli. Świeże kwiaty mniszka możemy dodawać do sałatek, natomiast z ususzonych przygotujemy leczniczy napar. Z kwiatów mniszka możemy również przygotować wino lub doskonały miód, który przez cały rok będzie chronił nas przed różnego rodzaju chorobami.


Zobacz też: Jak przygotować miód z mleczy? Zobacz przepis!

Jak przygotować miód z mleczy? Zobacz przepis!

 

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysły na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

4
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4