Dania jednogarnkowe

Z pewnością każdy chociaż raz bawił się dmuchawcem lub próbował zapleść wianek z mleczy. Ale czy wiedzieliście o prozdrowotnych właściwościach tej rośliny? Jest to skuteczne lekarstwo, za które nic nie zapłacimy, gdyż znajduje się w apteczce Matki Natury.

Fot. 123RF

Wiele osób uznaje mlecze za chwasty. W końcu rosną niemal na każdym trawniku i rozsiewają się niezwykle łatwo. Jednak okazuje się, że czasem warto zabrać je ze sobą do domu, gdyż ta niedoceniana roślina ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Świadczy o tym chociażby jej nieco mniej popularna nazwa - mniszek lekarski.

O tym, że mlecz posiada wiele leczniczych właściwości, wiedziano już setki lat temu. Pierwsze wzmianki na ten temat można znaleźć już w pracach, pochodzących z XI wieku. W późniejszych wiekach, mniszek lekarski był niemal obowiązkową pozycją w każdym zielniku oraz stanowił jeden z podstawowych elementów wyposażenia wielu medyków. Warto korzystać z wiedzy naszych przodków, gdyż już niejeden raz dowiedziono, że może być ona niezwykle przydatna.

Jak mlecze wpływają na nasze zdrowie?

W naszej kuchni możemy wykorzystać zarówno liście mleczy, jak i ich intensywnie żółte kwiaty. Dzięki nim nasze dania będą nie tylko wyglądać ładniej, ale również staną się zdrowsze. Liście mniszka lekarskiego są doskonałym źródłem beta-karotenu, sporej dawki witaminy D, żelaza, wapnia oraz magnezu. Mlecz pozwoli nam szybko i naturalnie wyleczyć brodawki, infekcje grzybiczne, a także owrzodzenia oraz wysypki. Ta niepozorna roślina doskonale oczyszcza nasz organizm oraz jest niemal niezastąpiona w przypadku różnego rodzaju problemów żołądkowych.

Właściwości oczyszczające mniszka powinny docenić przede wszystkim osoby zmagające się chorobami wątroby oraz woreczka żółciowego. Roślina ta może również obniżać poziom złego cholesterolu we krwi. Napary z korzenia mniszka zaleca się przede wszystkim osobom, mającym trudności z trawieniem. Popularny mlecz może sprawić również, że wasz apetyt zdecydowanie się poprawi. Panie z pewnością ucieszy informacja, iż mlecze pomagają nam dłużej zachować młodzieńczy wygląd - wszystko to za sprawą flawonoidów oraz kwasu krzemowego, które spowalniają proces starzenia się komórek skóry. Najnowsze badania wykazały również, iż mniszek może uchronić nas przed rakiem. Zdaniem naukowców ze Stanów Zjednoczonych, substancje zawarte w mleczach sprawiają, że komórki nowotworowe zmuszane są do „popełnienia samobójstwa" zanim jeszcze zdążą zniszczyć nasz organizm.


Zobacz też: 12 sałatek, które umilą ci dzień w pracy. Kliknij!

12 sałatek, które umilą ci dzień w pracy. Kliknij!

 

Kiedy powinniśmy zbierać mniszka?

Na przełomie kwietnia i maja niemal wszystkie trawniki i łąki usłane są żółtymi kwiatami mleczy. To właśnie najlepszy czas na ich zbiory. Pamiętajmy jednak, aby w tym celu wybierać miejsca jak najmniej zanieczyszczone. Z pewnością łączka położona przy trasie szybkiego ruchu lub osiedlowy trawnik, po którym często spacerują psy, nie są odpowiednim miejscem na tego typu żniwa. W czystej okolicy, gdzie roślina nie miała styczności ze spalinami, podczas suchych i słonecznych dni, możemy spokojnie zbierać zarówno liście jak i kwiatostany mniszka.

Jak wykorzystać mlecze w kuchni?

Mlecze to bardzo wdzięczny temat do kuchennych eksperymentów. Dają nam naprawdę bardzo szerokie pole do popisu, gdyż możemy wykorzystać je w bardzo wielu daniach. Świetnie sprawdzą się jako zamiennik sałaty lub szpinaku w różnego rodzaju surówkach lub kanapkach. Możecie również dodać je do własnoręcznie przygotowywanych zielonych koktajli. Świeże kwiaty mniszka możemy dodawać do sałatek, natomiast z ususzonych przygotujemy leczniczy napar. Z kwiatów mniszka możemy również przygotować wino lub doskonały miód, który przez cały rok będzie chronił nas przed różnego rodzaju chorobami.


Zobacz też: Jak przygotować miód z mleczy? Zobacz przepis!

Jak przygotować miód z mleczy? Zobacz przepis!

 

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki polenta

Polenta przyszła do nas z kuchni włoskiej. Składa się głównie z wody oraz kas...

Odsłon: 36

>60 min
1
Desery mrożony deser czekoladowy

Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...

Odsłon: 44

>60 min
1
30 min
3
Dania główne Ryż z indykiem

danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej

Odsłon: 63

15 min
1
Przekąski Nadziewane papryczki

Nadziewane papryczki to doskonałe przekąski na zimno, które kolorowo prezentu...

Odsłon: 1051

15 min
4
Ciasta Seromakowiec

Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...

Odsłon: 2600

60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

0
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

17
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5
Informacje Jak wytrwać w zdrowych postanowieniach na co dzień?

Podejmowanie zdrowych postanowień jest często łatwe na początku, ale wytrwanie w nich bywa trudne. Jak nie stracić motywacji i czerpać radość z efe...

0