Najlepsze przepisy na ogórki

Dlaczego warto jeść regularnie?

Regularne posiłki to jedna z najważniejszych zasad zdrowego trybu życia. W dzisiejszym zabieganym świecie wiele osób ma z nią jednak problem. Dlaczego regularny rytm posiłków jest tak ważny dla zdrowia? Jakie zmiany wprowadzić, aby jeść o stałych porach?

Fot. Martwisz się, że tryb życia i pracy nie pozwoli Ci na jedzenie posiłków o regularnych porach? / materiały promocyjne

Przemiana materii

Posiłki jedzone w równych odstępach czasowych (średnio co 3-4 godziny) pomagają utrzymać właściwe tempo metabolizmu. Dzięki temu pokarm lepiej się trawi, a organizm przyswaja z posiłku wszystkie cenne składniki odżywcze (białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne). Dla właściwej przemiany materii kluczowa jest również wielkość porcji. Lepiej jeść małe porcje częściej, niż najadać się na zapas.

Rozkład energii

Regularne jedzenie ogranicza napady głodu i chęć podjadania między posiłkami. Jedząc o stałych porach, chronisz organizm przed spadkami cukru we krwi. Regularnie dostarczane porcje energii nie tylko poprawiają humor, ale również wspomagają pracę mózgu - zapewniają lepszą koncentrację i produktywność.

Regularne posiłki a odchudzanie

Regularne posiłki pomagają w odchudzaniu. Pełnowartościowe danie, spożywane o stałej porze, dostarczy odpowiednią liczbę kalorii i cennych składników odżywczych. Dzięki temu nie musisz sięgać po niezdrowe przekąski między posiłkami. Możesz łatwo kontrolować masę ciała i wyrabiać zdrowy nawyk.

Jedzenie o stałych porach - jak to zrobić?

Martwisz się, że tryb życia i pracy nie pozwoli Ci na jedzenie posiłków o regularnych porach? Warto spróbować, dostosowując zasady zdrowego trybu życia do swoich możliwości. Dietetycy rekomendują jedzenie pięciu posiłków dziennie (śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja) w równych odstępach czasowych (mniej więcej co 3-4 godziny). Możesz zrezygnować z jednego posiłku (drugiego śniadania lub podwieczorku) i ustalić swoje godziny jedzenia. Z czasem przyzwyczaisz organizm do nowego rytmu dnia i sam będziesz zaskoczony, jak pozytywny wpływ na Twoje zdrowie mają regularne posiłki.

Pomocnymi narzędziami w wyrabianiu nawyku regularnych posiłków są dietetyczne aplikacje mobilne. Aplikacja wysyła powiadomienie, że czas już na kolejne danie. Możesz również samodzielnie ustawić takie przypomnienie w telefonie.

Posiłki najlepiej zaplanować wcześniej (na przykład w formie menu na cały tydzień). Komponując jadłospis, należy pamiętać o odpowiednim zbilansowaniu posiłków pod względem kaloryczności i składników odżywczych. W kuchni z pewnością przydadzą się wielorazowe pudełka (lunchboxy), do których zapakujesz drugie śniadanie i obiad do pracy.

Nie lubisz gotować, a przygotowanie tygodniowego jadłospisu jest dla Ciebie wyzwaniem? Warto skorzystać z usług cateringu dietetycznego w Twojej okolicy. Na stronie https://www.maczfit.pl znajdziesz diety pudełkowe, które składają się z czterech lub pięciu posiłków dziennie. Dieta pudełkowa z dostawą pod drzwi mieszkania lub biura to duże ułatwienie dla osób, które mają problem z regularnym

 

materiały promocyjne

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety de volaille

Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...

Odsłon: 162

15 min
8
Ciasta Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyl...

Odsłon: 290

30 min
6
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9