Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Pszczoły to pożyteczne owady, które dają bogactwa, z których korzystasz na co dzień. Najbardziej popularnym pszczelim darem jest miód. Sprawdź, dlaczego warto mieć go w kuchni.

123RF/Picsel

Jak powstaje miód?

Miód to produkt znany i ceniony od wieków. Podstawą produkcji miodu jest nektar. Rośliny produkują go w specjalnych gruczołach, zwanych nektarnikami. Taki nektar jest zbierany nie tylko z kwiatów, ale występuje również u nasady przylistków i na liściach. Pszczoły zbierają nektar i gromadzą go w swoim wolu miodowym, następnie przenoszą go do ula. W takim wolu nektar zostaje rozrzedzony i wzbogacony o enzymy i kwasy organiczne, pochodzące z organizmu owadów. Co dalej?

W ulu nektar zostaje rozlewany do plastrów, a pszczoły muszą utrzymać wysoką temperaturę wewnątrz ula. Przekształcenie nektaru w miód polega na odparowaniu wody, ale też na innych przemianach biochemicznych. Miód uważa się za dojrzały, gdy 75% komórek plastra jest pokrytych woskiem. W takim momencie można go wyjąć z plastrów.

Dlaczego bez pszczół nie ma życia?

Pszczoły są bardzo potrzebne naszej planecie. Bez nich nie ma życia, roślin, owoców i warzyw. Wymarcie pszczół to wielka katastrofa ekologiczna, ponieważ roślin, które nie potrzebują owadów do zapylania jest zbyt mało, by zwierzęta i ludzie mogli przeżyć. Dzięki takim owadom mamy owoce, warzywa, zboża, rośliny, miód, wosk, bawełnę, migdały, a nawet kawę, ponieważ to produkty, które powstają dzięki pracy naszych pszczelich przyjaciół.

Miód na zdrowie

Miód często jest wykorzystywany jako naturalny antybiotyk. Wzmacnia organizm, wspomaga leczenie przeziębienia i przyspiesza gojenie ran.  Posiada właściwości antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwkaszlowe, także z powodzeniem możesz go dodać do herbaty lub wyczarować cudowny syrop w połączeniu z cebulą, który stosowały nasze babcie.

Miód na urodę

Miód ma działanie antybakteryjne i silnie nawilżające. Nie bez powodu wiele kobiet szuka na półkach w sklepie kosmetyków z takim składnikiem i urządza miodowe SPA w domach. Miód może być składnikiem maseczki na twarz, ukojeniem podczas gorącej kąpieli, a jeśli nałożysz go punktowo na twarz, randka może być uratowana w przypadku nieprzyjemnie wyglądającego wyprysku!

Jest jeszcze jeden ciekawy patent. Wymieszaj miód z olejem kokosowym. Oleistą mazią wykonasz demakijaż bez podrażnień skóry! Maski i okłady z miodu stosuje się w celu nawilżenia suchej skóry, spękanych ust lub popękanych pięt.

Wykorzystanie miodu w kuchni

Miód to składnik wielu deserów, potraw i ciast! Podkreśli też niebywale smak mięs i sałatek. Zastąpisz nim cukier w herbacie, posłodzisz ciasta, ubogacisz poranne owsianki i jogurty! Ciasta miodowe, herbatniki, bułki inne podobne wypieki uzyskają niezwykły smak, a mięso wyda się takie delikatne! Sprawdź przepis na pyszne ciasto z miodem i zaskocz bliskich!

Miód jako niebywały upominek

Nie wiesz, co podarować na prezent? Miód ma tak wszelakie zastosowanie, że ucieszy się z niego każdy! Miód przyda się także na oparzenia, na poprawę pamięci i wzmocni organizm! Na rynku znajdziesz cudowne skrzynie i pudełka, które skrywają w środku miód pitny, miód w słoikach bądź kosmetyki z dodatkiem tego produktu. Nie czekaj i podaruj siostrze, mamie lub przyjacielowi bombę zdrowia, która osłodzi im życie!  Promocje na miody znajdziesz na Allegro.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najłatwiejsza babka maślana

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...

Odsłon: 15737

15 min
35
Pieczywo Drożdżowe chałki z kruszonką

Pyszne, puszyste i mięciutkie chałki z ciasta drożdżowego. Polecam

Odsłon: 108

>60 min
2
Ciasta Babka klasztorna

Babka klasztorna to na pozór banalne, ucierane ciasto. Jest efektowna, bo dwu...

Odsłon: 75195

60 min
144
Sałatki Sałatka jarzynowa

Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową, którą zazwyczaj przygotowujemy z oka...

Odsłon: 24714

30 min
28