Spis treści:
Przygotowanie własnej kostki rosołowej wcale nie jest trudne. Tym bardziej że będziesz to robił raz na pół roku albo może nawet rzadziej. Zaopatrz się w warzywa, koniecznie ze sprawdzonego źródła i wygospodaruj trochę czasu na krojenie oraz obróbkę składników. Dowiedz się, jak zrobić domowy bulion warzywny.
Sprawdź także: Brzmi ekskluzywnie, ale ma bardzo prosty skład. Jak samemu zrobić crème fraîche?
Jak zrobić domowy bulion warzywny?
Do stworzenia zdrowej kostki rosołowej bez chemii i sztucznych substancji użyjesz pokaźnej liczby warzyw. To one potem nadadzą smaku wszystkim zupom i sosom, do których dodasz bulionu warzywnego. Jak zrobić domowy specyfik? Przepis wcale nie jest skomplikowany. Wystarczy obrać składniki, odpowiednio je rozdrobnić, usmażyć, a następnie podgotować i zmiksować. Postępuj według poszczególnych etapów receptury, a wszystko będzie dziecinnie proste.
Składniki
- 3 marchewki,
- por,
- 2 pasternaki,
- 2 pietruszki,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 rzepy,
- 1/2 selera z liśćmi,
- korzeń kurkumy (ok. 4 cm),
- garść natki pietruszki,
- olej słonecznikowy (do smażenia),
- 80 g soli.
- Obierz marchewki, pokrój je na małe kawałeczki i przełóż do głębszej miski.
- Odkrój korzonki pora i kilka centymetrów z zielonej części warzywa. Przekrój go wzdłuż na pół, dokładnie wypłucz, aby usunąć ziemię i brud, a następnie pokrój na ok. centymetrowe plasterki. Dorzuć do marchewek w misce.
- Pasternaki i pietruszki obierz i pokrój na małe kawałki. Przełóż do pozostałych składników.
- Obierz cebulę, pokrój na większe talarki. Czosnek również obierz, każdy ząbek pokrój na ćwiartki. Dodaj do miski.
- Oczyść rzepę, poszatkuj na średniej wielkości kostkę. Dołóż do miski.
- Odkrój łodygę selera. Połowę korzenia obierz. Umyj liście i korzeń warzywa, a następnie dobrze poszatkuj. Przełóż do naczynia z pozostałymi składnikami.
- Obierz korzeń kurkumy, pokrój na drobną kostkę. Dodaj do miski.
- Umyj i poszatkuj też natkę pietruszki. Wsyp do naczynia.
- Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego. Gdy będzie gorący, wyłóż wszystkie składniki i przemieszaj. Dopraw solą, ponownie wymieszaj i smaż, aż do momentu, gdy warzywa uwolnią soki. Następnie przykryj naczynie. Gotuj do miękkości warzyw (ok. 8-10 minut).
- Wysyp warzywa z patelni z powrotem do miski i zblenduj na gładką, jednolitą masę.
- Gdy masa przestygnie, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj do jednej wysokości. Przykryj folią spożywczą i poczekaj, aż będzie całkowicie chłodna. Włóż do zamrażarki na całą noc.
- Po tym czasie wyjmij z blaszki i pokrój na równe, niewielkie kostki.
Jak przechowywać domowy bulion bez chemii?
Kostki rosołowe bez sztucznych substancji już gotowe. Musisz jeszcze dowiedzieć się, jak przechowywać domowy bulion bez chemii i jak używać go w razie potrzeby. Każdą pokrojoną kostkę zapakuj oddzielnie w folię aluminiową. Następnie przełóż po kilka sztuk do niewielkich woreczków aluminiowych (tak, żeby były obok siebie). Możesz podpisać datę pakowania na woreczku, choć termin przydatności bulionu jest naprawdę długi. Przechowuj woreczki w zamrażarce. Gdy będziesz chciał użyć domowego bulionu, rozwiń jedną kostkę, zalej ją wrzątkiem i wymieszaj do rozpuszczenia. Domowy bulion bez chemii przelej do zupy, sosu czy mięs, wedle uznania.
Źródło: Smaker.pl, YouTube @Gesunde-Rezepte
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Otwórz puszkę, wsyp do miski i dodaj mąkę. Goście będą cię błagać o przepis »
Cukrzycy powinni się zajadać. Zapomniane warzywo odchudza, wspomaga wzrok i mózg »
Najlepszy sposób na czystą zmywarkę. Żaden detergent tak nie zadziała »