Ciasta na Boże Narodzenie

Często pojawia się w naszej kuchni, króluje jako baza do zup, dodatek do sałatek, a nawet przejmuje dowodzenie i gra „pierwsze skrzypce” w daniach głównych. Drób, bo o nim mowa, ma więcej zalet niż może się wydawać.

Fot. Drób jest przez nas powszechnie kupowany / materiały promocyjne

 

Mięso drobiowe uznawane jest za uniwersalne, wszechstronne i smaczne. Można z niego szybko i łatwo przygotować apetyczne przekąski, zupy oraz dania główne. Króluje na naszych stołach podczas ważnych dla nas świąt np. w postaci okazałych pieczeni oraz na co dzień w postaci np. wędlin. Jednym słowem jest zawsze wtedy, kiedy mamy na niego ochotę. Drób to mięso, które łatwo kupić oraz przyrządzić tak, aby było smaczne i wartościowe. No właśnie wartościowe.

O wartościach słów kilka


Drób to nie tylko walory użytkowe i smakowe. Mięso kurczaka, indyka, kaczki oraz te mniej powszechne jak np. mięso perliczki, pożądane są w diecie sportowców, przyszłych mam, małych dzieci oraz seniorów nie tylko ze względu na łatwość w przygotowaniu i dostępność. Mięso drobiowe ma wiele wartościowych składników i to one sprawiają, że to wręcz obowiązkowy element naszej codziennej diety.


1. Mięso drobiowe przede wszystkim ma naturalnie wysoką zawartość białka, a to właśnie ono przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
2. Mięso indycze jest źródłem wielu cennych witamin: D, B3, B6 i B12, a także minerałów, takich jak fosfor czy potas. Jaki to ma wpływ na nasz organizm? Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, fosfor i witamina D pomagają m.in. w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, a witamina B3 przyczynia się do utrzymania dobrego stanu skóry. Z kolei witaminy B6 i B12 przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego!
3. Mięso drobiowe ma niską zawartość tłuszczu, a przede wszystkim niską zawartość tłuszczów nasyconych. To dlatego jest tak pożądane w diecie sportowców oraz tej redukcyjnej.

Drób jest przez nas powszechnie kupowany. Czasem jednak zastanawiamy się, czy mięso, które wybieramy, jest świeże i wysokiej jakości. Nie wiemy czym kierować się przy wyborze.


Podpowiadamy zatem, aby przy zakupie zwrócić uwagę na następujące czynniki:


• kolor mięsa - powinno być różowe, wilgotne i lekko błyszczące;
• zapach - w zasadzie nie powinno być go w ogóle; jeżeli kupujesz mrożone - nie może być pokryte warstwą lodu (to znaczy, że było wcześniej rozmrożone);
• jeżeli kupujesz mięso świeże paczkowane - opakowanie nie może być napęczniałe.


Wskazówka:

Aby zachować wysoką jakość drobiowego mięsa, rozmrażaj je w lodówce - nigdy w temperaturze pokojowej, a przed obróbką termiczną nie myj go. Dlaczego? Mięso różowe, błyszczące i bez zapachu jest na pewno świeże!

 

Treść niniejszej kampanii promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani Europejska Agencja Wykonawcza ds. Badań Naukowych (REA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji.

 

materiały promocyjne

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Gołąbki z grzybami

Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...

Odsłon: 3083

>60 min
16
60 min
12
15 min
4
Przekąski Mini zapiekanki na grzankach

Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...

Odsłon: 439

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Najzdrowszy ser na świecie. Ma mało kalorii i jest lekkostrawny

Parmezan to włoski specjał dojrzewający nawet do trzech lat. Wyróżnia się nie tylko intensywnym smakiem, ale też właściwościami zdrowotnymi. Dzięki...

1
Informacje Efektowne sałatki świąteczne. Smaku i wyglądu nie powstydziłaby się najlepsza gospodyni

W większości domów na wigilijnym stole musi pojawić się karp, barszcz lub zupa grzybowa, oraz cały wachlarz bożonarodzeniowych ciast. Warto przygot...

11
Ewa gotuje Ewa gotuje z Elą Romanowską. Proste, a zaskakujące przepisy

W 529. odcinku kulinarnego show Ewa Wachowicz nie gotowała sama. Do zrobienia gęstej i aromatycznej zupy zaprosiła Elę Romanowską, znaną z programu...

0
Informacje Tradycyjne i z twistem. 10 pomysłów na makowce

Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na stole obowiązkowo m...

39