Najlepsze przepisy na dania z dyni

Finałowy tort Barbary

Oto przepis na tort, który w finale piątej edycji programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotowała Barbara.

Biszkopty
12 jaj
370 g cukru
300 g mąki pszennej
120 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki migdałowej
skórka starta z 1 pomarańczy
kakao do smaku

Kremy czekoladowe
1 l śmietany 36%
25 g rozpuszczonej w wodzie żelatyny
400 g białej czekolady
200 g mlecznej czekolady
200 gorzkiej czekolady
200 g masła
250 g serka mascarpone

Krem waniliowy
540 ml mleka
3 laski wanilii
ekstrakt waniliowy do smaku
6 żółtek
150 g cukru
45 g mąki ziemniaczanej
6 g rozpuszczonej w wodzie żelatyny
2 łyżki masła
300 ml napowietrzonej śmietanki

Krem pomarańczowy
3 żółtka
2 jaja
150 g cukru
120 g masła
150 świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy

Przełożenie ze słonego karmelu
200 g cukru
100 g masła
200 g śmietanki 30%
½ łyżeczki soli

Przełożenie z marakui
3 małe puszki pulpy z marakui
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 łyżka masła
2 łyżki cukru

Żelka mango
300 g purée z mango
1 łyżka cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
10 g rozpuszczonej w wodzie żelatyny

Pralina
1 białko
100 g zmielonych migdałów
100 g cukru pudru
200 g migdałów
200 g cukru
odrobina wody (gdyby przypalał się karmel)
200 g mlecznej czekolady

Konfitura z pomarańczy
4 pomarańcze
1 cytryna
3 łyżki cukru trzcinowego

Krem na bezie szwajcarskiej
1½ szklanki cukru
6 białek
50 g masła
1 szczypta soli

Złożenie
ok. 1 kg masy cukrowej

Biszkopty
Białka ubić. Ubijając, stopniowo dodawać cukier, aż do rozpuszczenia. Dodać żółtka i wymieszać delikatnie z przesianymi mąkami. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać skórkę z pomarańczy, do drugiej kakao, a trzecią pozostawić bez dodatku. Piec w 180°C przez około 40 minut (do suchego patyczka).

Kremy czekoladowe
Śmietanę zagotować do około 90°C. Namoczyć żelatynę w niewielkiej ilości wody, następnie dodać ją do śmietany i wymieszać. Do dwóch misek wsypać czekolady: do jednej białą, do drugiej mleczną i gorzką. Zalać śmietaną i wymieszać. Schłodzić, dodać masło i zblendować. Ponownie schłodzić. Przed przekładaniem tortu połączyć z serkiem mascarpone.

Krem waniliowy
Zagotować mleko z wanilią. W oddzielnym garnku utrzeć do jasnego koloru żółtka z cukrem, wsypać mąkę. Powoli wlać gorące mleko. Całą masę zagotować do uzyskania odpowiedniej gęstości, następnie dodać żelatynę. Schłodzić, zmiksować z masłem i lekko ubitą śmietaną.

Krem pomarańczowy
Jajka i cukier połączyć i podgrzać na parze wodnej. Dodać masło i sok. Zdjąć z kąpieli wodnej i gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Na koniec dodać ekstrakt z pomarańczy i skórkę pomarańczową.

Przełożenie ze słonego karmelu
Na patelnię wsypać cukier. Rozpuścić do uzyskania lekko brązowego koloru, następnie dodać masło i wymieszać. Dolać śmietankę (najlepiej lekko podgrzaną, nie może być zimna). Posolić. Mieszać przez około dwie minuty, następnie przelać do naczynia i wystudzić.

Przełożenie z marakui
Marakuję ugotować na niewielkim ogniu, redukując. Dodać sok z cytryny i masło. Zagotować, dodać cukier. Powstała masa ma lekko zgęstnieć. Wystudzić.

Żelka mango
Purée zagotować, dodać cukier i sok z cytryny. Zredukować. Gdy masa ostygnie, dodać rozpuszczoną żelatynę. Schłodzić.

Pralina
Zacząć od przygotowania podstawowej wersji cantucci. Zmiksować białko, zmielone migdały i cukier puder. Schłodzić, uformować kuleczki i rozpłaszczyć je na blaszce. Piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut. Podprażyć migdały. Przygotować karmel i zalać nim uprażone migdały. Zmielić upieczone ciastka oraz migdały z karmelem. Wszystko połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Między dwoma papierami rozwałkować powstałą masę. Schłodzić i wyciąć praliny.

Konfitura z pomarańczy
Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy. Wycisnąć sok ze wszystkich cytrusów. Przelać na patelnię i zredukować. Dodać cukier, dalej gotując na małym ogniu. Pod koniec wsypać skórkę z pomarańczy.

Krem na bezie szwajcarskiej
Zacząć od rozpuszczenia cukru z białkami. Ubijać aż do wystygnięcia, a gdy masa będzie chłodna, ubić ją ponownie, tym razem dodając masło i sól.

Złożenie
Tort będzie zawierać ukryte piętro. Pierwsze piętro to trzy blaty jasnego biszkoptu. Pierwszy przełożyć kremem waniliowym połączonym z marakują, a drugi - kremem z białej czekolady oraz żelką z mango. Na powstały torcik położyć podkład, na którym ułożyć drugie piętro, które stanowią trzy ciemne biszkopty. Przełożyć je kolejno: kremem z białej czekolady połączonym z konfiturą z pomarańczy oraz kremem z ciemnej czekolady, kremem pomarańczowym i praliną. Całość obłożyć kremem na bezie szwajcarskiej. Na schłodzony tort nałożyć masę cukrową i udekorować według uznania.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chleb gryczany na zakwasie

Chleb gryczany z mąki białej gryczanej na zakwasie. Zakwas zrobiłam z mąki ow...

Odsłon: 1262

>60 min
9
Zupy Krem z borowików

Krem z borowików z aromatyzowaną oliwą. Ta zupa jest wyborna:)

Odsłon: 271

15 min
6
Dodatki Masełko pomidorowe

Tak proste w przygotowaniu a tak smaczne. Wyobraź sobie grzankę posmarowaną t...

Odsłon: 56

15 min
6
Zupy Żurek z piure

Żurek to idealna zupa na jesienne chłody:zaspokoi głód największego łasucha o...

Odsłon: 18

30 min
1
Dodatki Sos z maślakami i mozzarellą

Ten sosik to prawdziwy "sztosik":) Tak naprawdę to możemy go przygotować z do...

Odsłon: 69

30 min
3
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rozgrzewające zupy na jesienne dni. Witaminowa bomba, wybitny smak

Zupa najlepiej smakuje w chłodne dni, gdy za oknem hula jesienna pogoda. Stanowi ona wspaniały dodatek do zdrowej diety, zwłaszcza gdy bazuje na ro...

0
Informacje Dobra kawa ziarnista – jak ją odróżnić?

Jeśli jest jedna rzecz, która łączy ze sobą większość ludzi na całym świecie, to jest to zamiłowanie do dobrej kawy. Jednak czarny napar ma to do s...

0
Informacje Rolady z mięsa mielonego. Sekretem smaku jest nadzienie i przyprawy

Rolady z mięsa mielonego to idealna opcja na obiad, zwłaszcza jeśli szukasz alternatywy dla kotletów lub innych mięsnych przekąsek. Są one proste w...

14
Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

6