Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Finałowy tort Barbary

Oto przepis na tort, który w finale piątej edycji programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotowała Barbara.

Biszkopty
12 jaj
370 g cukru
300 g mąki pszennej
120 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki migdałowej
skórka starta z 1 pomarańczy
kakao do smaku

Kremy czekoladowe
1 l śmietany 36%
25 g rozpuszczonej w wodzie żelatyny
400 g białej czekolady
200 g mlecznej czekolady
200 gorzkiej czekolady
200 g masła
250 g serka mascarpone

Krem waniliowy
540 ml mleka
3 laski wanilii
ekstrakt waniliowy do smaku
6 żółtek
150 g cukru
45 g mąki ziemniaczanej
6 g rozpuszczonej w wodzie żelatyny
2 łyżki masła
300 ml napowietrzonej śmietanki

Krem pomarańczowy
3 żółtka
2 jaja
150 g cukru
120 g masła
150 świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy

Przełożenie ze słonego karmelu
200 g cukru
100 g masła
200 g śmietanki 30%
½ łyżeczki soli

Przełożenie z marakui
3 małe puszki pulpy z marakui
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 łyżka masła
2 łyżki cukru

Żelka mango
300 g purée z mango
1 łyżka cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
10 g rozpuszczonej w wodzie żelatyny

Pralina
1 białko
100 g zmielonych migdałów
100 g cukru pudru
200 g migdałów
200 g cukru
odrobina wody (gdyby przypalał się karmel)
200 g mlecznej czekolady

Konfitura z pomarańczy
4 pomarańcze
1 cytryna
3 łyżki cukru trzcinowego

Krem na bezie szwajcarskiej
1½ szklanki cukru
6 białek
50 g masła
1 szczypta soli

Złożenie
ok. 1 kg masy cukrowej

Biszkopty
Białka ubić. Ubijając, stopniowo dodawać cukier, aż do rozpuszczenia. Dodać żółtka i wymieszać delikatnie z przesianymi mąkami. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać skórkę z pomarańczy, do drugiej kakao, a trzecią pozostawić bez dodatku. Piec w 180°C przez około 40 minut (do suchego patyczka).

Kremy czekoladowe
Śmietanę zagotować do około 90°C. Namoczyć żelatynę w niewielkiej ilości wody, następnie dodać ją do śmietany i wymieszać. Do dwóch misek wsypać czekolady: do jednej białą, do drugiej mleczną i gorzką. Zalać śmietaną i wymieszać. Schłodzić, dodać masło i zblendować. Ponownie schłodzić. Przed przekładaniem tortu połączyć z serkiem mascarpone.

Krem waniliowy
Zagotować mleko z wanilią. W oddzielnym garnku utrzeć do jasnego koloru żółtka z cukrem, wsypać mąkę. Powoli wlać gorące mleko. Całą masę zagotować do uzyskania odpowiedniej gęstości, następnie dodać żelatynę. Schłodzić, zmiksować z masłem i lekko ubitą śmietaną.

Krem pomarańczowy
Jajka i cukier połączyć i podgrzać na parze wodnej. Dodać masło i sok. Zdjąć z kąpieli wodnej i gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Na koniec dodać ekstrakt z pomarańczy i skórkę pomarańczową.

Przełożenie ze słonego karmelu
Na patelnię wsypać cukier. Rozpuścić do uzyskania lekko brązowego koloru, następnie dodać masło i wymieszać. Dolać śmietankę (najlepiej lekko podgrzaną, nie może być zimna). Posolić. Mieszać przez około dwie minuty, następnie przelać do naczynia i wystudzić.

Przełożenie z marakui
Marakuję ugotować na niewielkim ogniu, redukując. Dodać sok z cytryny i masło. Zagotować, dodać cukier. Powstała masa ma lekko zgęstnieć. Wystudzić.

Żelka mango
Purée zagotować, dodać cukier i sok z cytryny. Zredukować. Gdy masa ostygnie, dodać rozpuszczoną żelatynę. Schłodzić.

Pralina
Zacząć od przygotowania podstawowej wersji cantucci. Zmiksować białko, zmielone migdały i cukier puder. Schłodzić, uformować kuleczki i rozpłaszczyć je na blaszce. Piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut. Podprażyć migdały. Przygotować karmel i zalać nim uprażone migdały. Zmielić upieczone ciastka oraz migdały z karmelem. Wszystko połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Między dwoma papierami rozwałkować powstałą masę. Schłodzić i wyciąć praliny.

Konfitura z pomarańczy
Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy. Wycisnąć sok ze wszystkich cytrusów. Przelać na patelnię i zredukować. Dodać cukier, dalej gotując na małym ogniu. Pod koniec wsypać skórkę z pomarańczy.

Krem na bezie szwajcarskiej
Zacząć od rozpuszczenia cukru z białkami. Ubijać aż do wystygnięcia, a gdy masa będzie chłodna, ubić ją ponownie, tym razem dodając masło i sól.

Złożenie
Tort będzie zawierać ukryte piętro. Pierwsze piętro to trzy blaty jasnego biszkoptu. Pierwszy przełożyć kremem waniliowym połączonym z marakują, a drugi - kremem z białej czekolady oraz żelką z mango. Na powstały torcik położyć podkład, na którym ułożyć drugie piętro, które stanowią trzy ciemne biszkopty. Przełożyć je kolejno: kremem z białej czekolady połączonym z konfiturą z pomarańczy oraz kremem z ciemnej czekolady, kremem pomarańczowym i praliną. Całość obłożyć kremem na bezie szwajcarskiej. Na schłodzony tort nałożyć masę cukrową i udekorować według uznania.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Pasta z bobu

Mój mąż uwielbia ugotowany bób w osolonej wodzie z dodatkiem ząbków czosnku....

Odsłon: 27

15 min
0
Desery JAGODZIANKI

Nie ma lata bez jagodzianek. Bardzo puszyste, delikatne ciasto, wypełnione le...

Odsłon: 137

>60 min
0
Przetwory Ogórki kiszone

Ilu kucharzy - tyle sposobów na ogórki. Najwięcej kontrowersji budzi tempera...

Odsłon: 75

30 min
0
>60 min
3
Dania główne Skrzydełka Kentucky

Skrzydełka w marynacie Kentucky, pieczone w woreczku, idealnie komponujące si...

Odsłon: 5846

60 min
34

Polecane artykuły

Informacje Uprawiasz sport? Sprawdź, jakie suplementy diety warto stosować

Regularne uprawianie różnych dyscyplin sportowych, nawet rekreacyjne, sprawia, że organizm wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na wiele mikro i mak...

0
Informacje Szukasz pomysłu na tanie dania? Skorzystaj z przecen z gazetki Lidla

Rosnące ceny przyprawiają o zawrót głowy, dlatego warto skorzystać z promocji, które, chociaż w niewielkim stopniu mogą podreperować domowy budżet....

0
Informacje Działa jak balsam na chory żołądek. Co można zrobić z kwiatów malwy z ogrodu babci?

Nic tak nie cieszy oka, jak ogród skąpany w kolorowych kwiatach. Czy wiesz, że wiele z nich możesz zastosować również w swojej kuchni? Dziś pod lup...

0
Informacje Jak przechowywać jedzenie podczas wycieczek rowerowych?

Rowerzyści zabierają ze sobą napoje i jedzenie, zarówno na krótsze, jak i na dłuższe wyprawy. Podczas jazdy muszą jednak uważać, żeby przekąski był...

0