Gdzie wyrzucać przeterminowane produkty spożywcze, w tym jogurty i sery?

Zdarzyło ci się nie zużyć zbyt dużego opakowania jogurtu? A może w twojej lodówce zalega ser, którego termin ważności minął już jakiś czas temu? Wówczas może pojawić się pytanie, gdzie wyrzucać przeterminowane produkty spożywcze, w tym jogurty i sery? Sprawa nie jest bowiem tak oczywista, jak się wydaje.

Gdzie wyrzucać przeterminowane jedzenie? | Fot.123RF/Picsel

Temat segregacji odpadów dla wielu osób staje się coraz bardziej istotny. Z coraz większą świadomością podchodzimy do tematu wyrzucania śmieci, nie jest nam obce zgniatanie plastikowych butelek, czy wyrzucanie kartonów po przesyłkach do specjalnych pojemników na papier. Rośnie również grupa zwolenników wielorazowych rozwiązań, takich jak płócienne czy lniane torby na zakupy. Często jednak pojawiają się pytania dotyczące wyrzucania poszczególnych produktów spożywczych. Czy wiesz na przykład, w jaki sposób zutylizować zepsute sery i jogurty? W poniższym artykule postaramy się odpowiedzieć na go pytanie. 

Sprawdź także: Gdzie wyrzucić stare ścierki, gąbki i deski? Mało kto wybiera właściwy kosz

Gdzie wyrzucać przeterminowane produkty spożywcze, w tym jogurty i sery? 

Poruszając temat segregacji odpadów, to właśnie na pytania o wyrzucanie przeterminowanej żywności, warto odpowiedzieć sobie w pierwszej kolejności, ponieważ – jak się okazuje – zepsute jedzenie stanowi dla nas największy problem. Często, gdy zaglądamy do lodówki i zauważamy, że data ważności na serze czy jogurcie już dawno została przekroczona, odruchowo wrzucamy je do pojemnika na odpady zmieszane lub – co gorsza – do tego na plastik. Niestety sprawa nie jest tak prosta i intuicyjna, jak zwykło się uważać. Owszem, jogurt powinien trafić do kubła na odpady zmieszane, ale sam, bez opakowania.  

Co zrobić z opakowaniem po jogurcie? Wszystko zależy od tego, z jakiego tworzywa jest ono wykonane. Jeśli jest to plastikowy kubeczek, należy opróżnić go z resztek produktu, np. za pomocą łyżeczki, i wrzucić do kosza na plastik i metal. Czy należy myć go pod bieżącą wodą? Jeśli takie zalecenie nie zostało wydane przez gminę, w której mieszkasz, nie ma takiej konieczności. Oczywiście nie należy zapominać przy tym wszystkim o metalowym wieczku – powinno ono trafić do tego samego pojemnika, ale po wcześniejszym oderwaniu go od opakowania.  

Sytuacja nieco inaczej wygląda w przypadku produktu przechowywanego w szklanym słoiku – miejsce samego jogurtu jest wśród odpadów zmieszanych, jednak sam słoik powinien znaleźć się w kuble zielonym, czyli tym przeznaczonym na szkło. Jeśli chodzi o metalową zakrętkę, wrzuć ją do pojemnika na metal i plastik. A co z innymi produktami nabiałowymi, np. serem żółtym? Cała procedura niewiele różni się od tej stosowanej w przypadku jogurtów – sam ser powinien wylądować wśród odpadów zmieszanych, natomiast plastikowe opakowanie w kuble na tworzywa sztuczne.  

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także: 

Dodaj ten składnik do biszkoptu. Wyjdzie puszysty jak nigdy »

Trzy składniki i gotowe. To najlepsze smarowidło do chleba »

Słaba odporność to nie wszystko. Tak poznasz, że brakuje ci witaminy C »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne kopytka

kopytka to coś pysznego obiadu- proste domowe kopytka.

Odsłon: 71598

30 min
139
30 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dieta na mocne kości. Co jeść, a czego unikać?

Mocne kości to bardzo ważny wyznacznik ludzkiego zdrowia. Aby utrzymać je w dobrej kondycji przez całe nasze życie, powinniśmy zadbać o kilka kwest...

2
Informacje Beszbarmak, lagman, baursak. Przepisy na dania prosto z Kazachstanu

Kuchnia kazachska, mocno związana z historią i kulturą tego azjatyckiego kraju, oferuje wyjątkowe potrawy, które łączą wpływy zarówno wschodnie, ja...

3
Informacje Dieta bezglutenowa – jak zacząć i jakie przepisy warto wypróbować?

Dieta bezglutenowa zyskuje na popularności, nie tylko wśród osób cierpiących na celiakię, ale także u tych, którzy chcą poprawić swoje samopoczucie...

0
Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6