Pałeczki Salmonelli spp. obecne w jedzeniu mogą prowadzić do rozwoju choroby zwanej salmonellozą. Początkowo objawia się ona podobnie jak zatrucie pokarmowe, występują nudności, wymioty, ból brzucha i biegunka. Mogą pojawić się również dreszcze i gorączka. Do zakażenia bakterią najczęściej dochodzi w okresie letnim, po spożyciu produktów pochodzenia zwierzęcego, np. mięsa, jaj czy mleka, słodyczy takich jak torty czy lody, a także skażonej wody.
Objawy mogą wystąpić już po ośmiu godzinach od zjedzenia zakażonej żywności, najczęściej pierwszy symptomy obserwuje się jednak po 18 do 24 godzin. Aby zapobiec salmonellozie, należy przestrzegać higieny przed, w czasie i po posiłku, często myć ręce oraz jedzenie przed spożyciem, poddawać żywność odpowiedniej obróbce termicznej, oraz przechowywać żywność w niskiej temperaturze.

Sprawdź także: GIS ostrzega: z tym jedzeniem uważaj w upały. To może się źle skończyć
Groźne bakterie Salmonelli w tatarze wołowym
Bakterie Salmonella spp. wykryto w jednej partii produktu pod nazwą Tatar wołowy Auchan, 200 g, numer partii to: 2293008, termin przydatności do spożycia: 30.08.2023. Wszystkich konsumentów, którzy zakupili zakażone pałeczkami Salmonelli mięso przestrzega się przed jego spożywaniem. GIS apeluje, aby osoby, które zjadły skażony produkt jak najszybciej skonsultowały się z lekarzem.
Po otrzymaniu zgłoszenia o nieprawidłowym stanie produktu, producent oraz sieć sklepów go sprzedających, wszczęły działania, których celem było wycofanie żywności skażonej bakteriami ze sprzedaży oraz utylizacja partii produktu zagrażającej zdrowiu konsumentów.