Grill - temat specjalny

GIS ostrzega! Wykryto bakterie Salmonelli w partii popularnego produktu

W partii tatara wołowego, który trafił na półki jednego z popularnych supermarketów wykryto obecność pałeczek Salmonella spp. Podjęto działanie mające na celu wycofanie produktu ze sprzedaży. Państwowa Inspekcja Sanitarna ostrzega, aby absolutnie nie spożywać skażonego mięsa. Czym grozi choroba zwana salmonellozą?

Dlaczego bakterie Salmonelli są groźne? | Fot.123RF/Picse/ lwww.gov.pl/web//ARKADIUSZ ZIOLEK/East News

Pałeczki Salmonelli spp. obecne w jedzeniu mogą prowadzić do rozwoju choroby zwanej salmonellozą. Początkowo objawia się ona podobnie jak zatrucie pokarmowe, występują nudności, wymioty, ból brzucha i biegunka. Mogą pojawić się również dreszcze i gorączka. Do zakażenia bakterią najczęściej dochodzi w okresie letnim, po spożyciu produktów pochodzenia zwierzęcego, np. mięsa, jaj czy mleka, słodyczy takich jak torty czy lody, a także skażonej wody.

Objawy mogą wystąpić już po ośmiu godzinach od zjedzenia zakażonej żywności, najczęściej pierwszy symptomy obserwuje się jednak po 18 do 24 godzin. Aby zapobiec salmonellozie, należy przestrzegać higieny przed, w czasie i po posiłku, często myć ręce oraz jedzenie przed spożyciem, poddawać żywność odpowiedniej obróbce termicznej, oraz przechowywać żywność w niskiej temperaturze. 

Sprawdź także: GIS ostrzega: z tym jedzeniem uważaj w upały. To może się źle skończyć

Groźne bakterie Salmonelli w tatarze wołowym 

Bakterie Salmonella spp. wykryto w jednej partii produktu pod nazwą Tatar wołowy Auchan, 200 g, numer partii to: 2293008, termin przydatności do spożycia: 30.08.2023. Wszystkich konsumentów, którzy zakupili zakażone pałeczkami Salmonelli mięso przestrzega się przed jego spożywaniem. GIS apeluje, aby osoby, które zjadły skażony produkt jak najszybciej skonsultowały się z lekarzem. 

Po otrzymaniu zgłoszenia o nieprawidłowym stanie produktu, producent oraz sieć sklepów go sprzedających, wszczęły działania, których celem było wycofanie żywności skażonej bakteriami ze sprzedaży oraz utylizacja partii produktu zagrażającej zdrowiu konsumentów. 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
9
Desery Domowe snickersy bez cukru

Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...

Odsłon: 249

30 min
4
Ciasta Sernik zebra

Sernik to ulubione ciasto wielu osób , przygotowuje się go na różne sposoby,...

Odsłon: 65

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2