Fot. 123RF/Picsel
Nazwa czereśni pochodzi od starożytnego miasta Cerasus, które znajduje się na terenie dzisiejszej Turcji. Tam wyhodowano pierwsze czereśniowe drzewa.
Czereśnie występują w trzech kolorach. Oprócz najpopularniejszej intensywnej czerwieni mogą być żółte i czarne.
Idealne na niedobory potasu, w 100 g zawierają nawet 275 mg potasu. Mają też w składzie witaminy A, C czy B5, a także w wapń, żelazo i jod. Doskonale wpływają na kondycję skóry. Regularne jedzenie czereśni sprawia, że staje się jędrna i sprężysta. Witamina C odmładza od wewnątrz, produkuje kolagen.
Wartość energetyczna wiśni jest niższa od czereśni i wynosi ok. 47 kcal/100 g. Zawierają one również nieco mniej węglowodanów (ok. 10 g/100 g), z czego 1 g stanowi błonnik pokarmowy.
Wiśnie są również bombą witaminowo-mineralną. Zawierają kilkakrotnie więcej witaminy A w postaci beta-karotenu (ok. 240 µg/100 g), podobną ilość witaminy E (ok. 0,13 mg/100 g), witaminy C (ok. 12 mg/100 g) oraz witamin z grupy B.
Jak rozpoznać świeże czereśnie i wiśnie?
Powinny mieć soczysty ogonek, zwiędnięty świadczy o tym, że została zerwana dawno.
Czereśnie/wiśnie zero waste
Ogonki też mają zdrowotne właściwości. Można z nich parzyć wywar. Ma właściwości oczyszczające i odchudzające.
Pestkówka
Wykorzystać można również pestki, ale z umiarem, bo zawierają amigdalinę - związek, który w organizmie rozkłada się na m.in. cyjanowodór, który może wywoływać silne zatrucie. Jednak, żeby ważący około 70 kg człowiek się zatruł, musiałby zjeść 100 gramów cyjanku, co jest niemal niemożliwe.
Pestki zalane alkoholem i zasypane cukrem po 6 tygodniach zmienią się w nalewkę, która dobra będzie do aromatyzowania ciast.
Poduszka - termofor
Pestki świetnie zatrzymują ciepło i mają działanie przeciwbólowe. Wystarczy suszonymi pestkami wiśni lub czereśni wypełnić bawełniany woreczek, ogrzać go w piekarniku potraktować jak naturalny termofor. Łagodzi: bóle brzucha, wzdęcia, bóle miesiączkowe, bóle zatok, mięśni i stawów.
Przepis na kremowy deser z wiśniami lub czereśniami
- 3/4 szklanki wydrylowanych czereśni lub wiśni
- sok z cytryny
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru
- łyżka masła
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 200 °C. Foremki do zapiekania (małe) wysmaruj masłem. Napełnij czereśniami i skrop delikatnie sokiem z cytryny. Żółtka ubij z cukrem. Gęstym kremem polej czereśnie. Wstaw foremki do piekarnika i piecz około 10 minut do momentu aż wierzch się nieco zarumieni.
Przepis na tartę clafoutis z wiśniami
- 300 g mąki krupczatki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
Nadzienie:
- 4 żółtka
- 100 g cukru
- 5 g soli
- 50 g mąki
- pół litra mleka
- 3 szklanki wydrylowanych wiśni
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone w kawałki masło i zagnieć. Wsyp cukier, żółtka i ekstrakt waniliowy i zagniataj do czasu aż uzyskasz gładkie, równomierne ciasto. Zawiń je w kulkę, przełóż do miski, włóż do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie zrób nadzienie - czyli połącz wszystkie składniki i dobrze je wymieszaj. Powstanie bardzo płynna masa, ale nie obawiaj się, świetnie zapiecze się w piekarniku. Po wyjęciu ciasta z lodówki, wyklej nim wysmarowaną masłem formę do tarty (24 -26 cm). Na cieście poukładaj odsączone wiśnie bez pestek, a potem zalej je masą. Piekarnik nagrzej do 180 °C i piecz tartę przez 30 minut.
Przepis na kuskus z wiśniami i tofu
- 100 g kaszy kuskus
- 50 g tofu
- garść rukoli
- garść mięty
- ząbek czosnku
- łyżka sosu sojowego
- łyżka oliwy
- łyżka soku z pomarańczy
- łyżka syropu daktylowego
- łyżka orzechów włoskich
- szklanka wydrylowanych wiśni
- 2-3 ogórki gruntowe
Sposób przygotowania:
Tofu pokrój w kostkę i przełóż do miski. Czosnek posiekaj, wymieszaj z sosem sojowym, syropem daktylowym. Marynatą zalej tofu i zostaw na 2 godziny. Potem rozgrzej patelnię i przesmaż tofu przez minutę każdą ze stron.
Ogórki pokrój w drobną kostkę, orzechy posiekaj. Przygotuj kaszę. Ciepłą wymieszaj z wiśniami, tofu - użyj go razem z sosem z marynaty. Dodaj ogórki, rukolę i miętę.