Fot. materiały partnera
W ubiegłym tygodniu uczestnicy programu „Bake Off - Ale Ciacho!" musieli zmierzyć się z wyjątkowo trudnym tematem. Kruche ciasto nie raz sprawiało ogromne problemy zawodnikom w poprzednich odcinkach, dlatego też nikogo nie powinny dziwić emocje, jakie zagościły w studiu.
Pierwsze zadanie polegało na przygotowanie słodkich canolli według przepisu Michała Brysia. Uczestnicy zgodnie przyznali, iż usmażenie idealnych rurek oraz zbalansowanie ich smaku kremami w kilku smakach, okazało się znacznie trudniejsze niż przypuszczali. Na szczęście wszystkim udało się wygrać wyścig z czasem i zaprezentować jurorom apetyczny wypiek. Sędziowie zgodnie przyznali, iż była to wyjątkowo wyrównana konkurencja, a o ostatecznym wyniku rozgrywki zadecydują niuanse.
Zobacz też: Słodkie cannoli - przepis z "Bake Off..."
W drugim etapie, uczestnicy zostali poproszeni o przygotowanie wypieków, których motywem przewodnim będzie połączenie jabłek i kruchego ciasta. Jeśli wydawało wam się, że w przypadku szarlotki trudno wymyślić coś nowego, przepisy uczestników „Bake Off - Ale Ciacho!" powinny wyprowadzić was z błędu. Na stołach pojawiły się zarówno klasyczne wypieki, jak i te nieco bardziej nowoczesne. Uznanie jurorów zdobyła szarlotka z żubrówką w wykonaniu Daniela. Niestety, jak co tydzień, musieliśmy pożegnać jednego z uczestników. Tym razem, za najsłabszy wypiek uznano ciasto Wojtka.
Zobacz też: Przepis na szarlotkę z żubrówką z "Bake Off..."
Co wydarzy się w siódmym odcinku „Bake Off - Ale Ciacho!"?
Najbliższy odcinek „Bake Off - Ale Ciacho!" będzie prawdziwą gratką dla miłośników kuchni gruzińskiej, których w naszym kraju nieustannie przybywa. Michał Bryś zaprezentuje uczestnikom mistrzowski przepis na tradycyjne chaczapuri. Ten apetyczny placek zapiekany z serem lub jajkiem z pewnością doskonale znają wszyscy, którzy choć raz odwiedzili Gruzję. Aby go przygotować potrzebujemy tylko przesianej mąki, jogurtu, sody oraz sera. Jeśli skorzystacie z podpowiedzi Michała Brysia, przygotujecie przysmak, który pozwoli wam poczuć się niczym na wakacjach w Tbilisi.
W drugiej konkurencji jurorzy poproszą uczestników o przygotowanie tortu. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, iż powinien on być przygotowany z... warzyw. Czy cukiernicy-amatorzy poradzą sobie z tym zadaniem? Kto z nich okaże się najlepszy, a kto będzie musiał pożegnać się z programem? O tym przekonacie się już dziś o 21.50 na antenie TVP2.
Pamiętaj, że przepisy z programu znajdziesz w Smakerze tuż po emisji dzisiejszego odcinka