Najlepsze przepisy na ogórki

Gruzińskie chaczapuri w "Bake Off - Ale Ciacho!"

W siódmym odcinku „Bake Off – Ale Ciacho!” zawodnicy będą mieli okazję udowodnić, że z wytrawnymi wypiekami radzą sobie równie dobrze, co z ich słodkimi odpowiednikami.

Fot. materiały partnera

W ubiegłym tygodniu uczestnicy programu „Bake Off - Ale Ciacho!" musieli zmierzyć się z wyjątkowo trudnym tematem. Kruche ciasto nie raz sprawiało ogromne problemy zawodnikom w poprzednich odcinkach, dlatego też nikogo nie powinny dziwić emocje, jakie zagościły w studiu.

Pierwsze zadanie polegało na przygotowanie słodkich canolli według przepisu Michała Brysia. Uczestnicy zgodnie przyznali, iż usmażenie idealnych rurek oraz zbalansowanie ich smaku kremami w kilku smakach, okazało się znacznie trudniejsze niż przypuszczali. Na szczęście wszystkim udało się wygrać wyścig z czasem i zaprezentować jurorom apetyczny wypiek. Sędziowie zgodnie przyznali, iż była to wyjątkowo wyrównana konkurencja, a o ostatecznym wyniku rozgrywki zadecydują niuanse.

Zobacz też: Słodkie cannoli - przepis z "Bake Off..."

W drugim etapie, uczestnicy zostali poproszeni o przygotowanie wypieków, których motywem przewodnim będzie połączenie jabłek i kruchego ciasta. Jeśli wydawało wam się, że w przypadku szarlotki trudno wymyślić coś nowego, przepisy uczestników „Bake Off - Ale Ciacho!" powinny wyprowadzić was z błędu. Na stołach pojawiły się zarówno klasyczne wypieki, jak i te nieco bardziej nowoczesne. Uznanie jurorów zdobyła szarlotka z żubrówką w wykonaniu Daniela. Niestety, jak co tydzień, musieliśmy pożegnać jednego z uczestników. Tym razem, za najsłabszy wypiek uznano ciasto Wojtka.

Zobacz też: Przepis na szarlotkę z żubrówką z "Bake Off..."

Co wydarzy się w siódmym odcinku „Bake Off - Ale Ciacho!"?

Najbliższy odcinek „Bake Off - Ale Ciacho!" będzie prawdziwą gratką dla miłośników kuchni gruzińskiej, których w naszym kraju nieustannie przybywa. Michał Bryś zaprezentuje uczestnikom mistrzowski przepis na tradycyjne chaczapuri. Ten apetyczny placek zapiekany z serem lub jajkiem z pewnością doskonale znają wszyscy, którzy choć raz odwiedzili Gruzję. Aby go przygotować potrzebujemy tylko przesianej mąki, jogurtu, sody oraz sera. Jeśli skorzystacie z podpowiedzi Michała Brysia, przygotujecie przysmak, który pozwoli wam poczuć się niczym na wakacjach w Tbilisi.

W drugiej konkurencji jurorzy poproszą uczestników o przygotowanie tortu. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, iż powinien on być przygotowany z... warzyw. Czy cukiernicy-amatorzy poradzą sobie z tym zadaniem? Kto z nich okaże się najlepszy, a kto będzie musiał pożegnać się z programem? O tym przekonacie się już dziś o 21.50 na antenie TVP2.

Pamiętaj, że przepisy z programu znajdziesz w Smakerze tuż po emisji dzisiejszego odcinka

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Bułeczki z przedziałkiem pszenno-grahamkowe

Bułeczki z przedziałkiem lub bez jak kto woli. Pyszne i sycące, a zarazem mię...

Odsłon: 26

>60 min
2
Dania główne "Leczo" z kalarepą

Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...

Odsłon: 20

30 min
0
Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 54

>60 min
3
15 min
11

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26