Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Wszyscy w domach i w biurach parzymy herbatę dość mechanicznie. Wrzucamy torebkę do kubka, zalewamy wrzątkiem i dodajemy cukier. Niestety, nie mamy pojęcia o tym, że parzenie herbaty może być prawdziwą ceremonią smaku! Zaskoczmy gości i zafundujmy im chwilkę zapomnienia!

Fot. 123RF/Picsel

Kiedy odwiedzają nas bliscy, wypada ich dobrze ugościć. Chrupiące ciasteczka, aromatyczna kawka czy przyjemna herbatka do serniczka. Rozmowa płynie jakoś przyjemniej i robi się bardzo klimatycznie.

Tradycyjnie czy z nutą szaleństwa?

Polacy częściej sięgają po herbatę jesienią, ponieważ potrafi ona niesamowicie rozgrzać i poprawić nastrój. W ciągu roku przeważnie pijemy herbatę czarną, ziołową bądź czerwoną. Z kolei zimą, staramy się podrasować jej smak cytryną, miodem czy sokiem z malin. Wiele osób preferuje również herbaty smakowe - wiśniowe, truskawkowe, jabłkowe, a nawet czekoladowe.

Polski rynek herbat dwoi się i troi, żeby przekonać ludzi, że napój ten wcale nie musi być czarny i nudny. Nie zdajemy sobie sprawy, ile smaków potrafi zaczarować dzień i zamienić picie herbaty w wyjątkową chwilę. Wyobraźmy sobie jabłka w cynamonie. Kojarzą się nam ze świętami i pysznym ciastem z dzieciństwa. A co gdyby przypominać sobie ten zapach, za każdym razem przy parzeniu herbaty? Herbatkę taką znajdziemy w Coś dla Zdrowia promocje i gwarantujemy, że na samych jabłkach się nie skończy. W składzie znajdziemy również goździki, rodzynki, aronię i płatek hibiskusa.

Kuszącą propozycją jest też herbata poziomkowo-waniliowa. Dodatkowo znajdziemy w składzie dziką różę, truskawkę, a nawet czarną porzeczkę. Po takiej kombinacji smakowej, odżyje w nas nowa energia i poczujemy przypływ endorfin! Nagły skok szczęścia umili dzień w pracy i spotkanie z przyjaciółką.

Zanim zdecydujemy się na oryginalny smak, warto wybrać typ herbaty - czerwona, zielona, czarna, owocowa czy yerba mate. Kiedy podejmiemy decyzję, ciężko będzie nam dokonać wyboru w kwestii smaku. Wszystkie brzmią niesamowicie - ananas z truskawką, lipa z maliną, wiśnie w rumie, yerba green z guaraną.

Dlaczego warto pić herbatę

Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez herbaty. Obecnie jest to jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie! Gotowe mieszanki smakowe znajdziemy w sklepach, jeśli jednak mamy ochotę stworzyć oryginalne połączenie - wystarczy domowy susz. Możemy wysuszyć owoce i zrobić z nich herbatę, której nie znajdziemy na żadnej półce w sklepie. Suszyć możemy najróżniejsze owoce, a także kwiaty, dzięki którym napar nabierze wyjątkowego aromatu.

Herbaty potrafią rozgrzewać, wzmacniać, energetyzować, uspokajać i ułatwiać zasypianie. Celować należy w herbatki ziołowe, które przynoszą ukojenie. Zioła pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krążenia, łagodzą migrenę i bóle głowy. Melisa, mięta, rumianek to herbaty dość popularne. Na rynku znajdziemy lawendę, chmiel, dziurawiec, lipę, które nas zrelaksują i pomogą spokojnie zasnąć. Herbatki potrafią zdziałać cuda, jeśli poznamy ich smak. Mniszek lekarski zadba o naszą cerę, mięta poprawi pracę żołądka, a rumianek ukoi ból.

Jak prawidłowo parzyć herbatę?

Pamiętajmy o tym, że herbata potrafi być wyjątkowa, jeśli ją odpowiednio zaparzymy. Woda nie powinna wrzeć, a parzenie powinno trwać parę minut. Z pozoru prosta czynność, która kojarzy się z ekspresowym zalaniem torebki wodą, wymaga uwagi i wiedzy. Kto by pomyślał, że niewłaściwe przygotowanie, może pozbawić napar zdrowotnej mocy? Warto czytać opisy na opakowaniach, które często informują, ile wynosi czas parzenia.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Ciasto Filipińczyk

Ciasto Filipińczyk to deser dla niezdecydowanych. Składa się z trzech rodzajó...

Odsłon: 18019

>60 min
32
60 min
5
Ciasta Szybkie domowe ptasie mleczko

Szybkie domowe ptasie mleczko przygotujesz jako apetycznie wyglądający deser...

Odsłon: 44568

30 min
62
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 6439

60 min
17
Sałatki Młoda kapusta na ciepło

Młoda kapusta na ciepło, zaprawiona zaklepką z masła i mąki, przyprawiona sło...

Odsłon: 3335

30 min
15