Najlepsze przepisy na ogórki

Herbaty mrożone – sposób na gorące lato

Kiedy za oknem pełnia lata, a prażące słońce i wysokie temperatury stają się nad wyraz męczące, każdy z nas marzy o chwili orzeźwienia. Dobrym sposobem na przetrwanie upałów jest sięgniecie po chłodne napoje, takie jak mrożona herbata.

Fot. 123RF/Picsel

a nami pierwsza fala letnich upałów, a prognozy na kolejne tygodnie zwiastują ciąg dalszy. Niestety część z nas musi przetrwać gorące dni w rozgrzanym do czerwoności mieście, z utęsknieniem czekając na zaplanowany urlop. Jeżeli nie możemy pozwolić sobie na ucieczkę na łono natury ani nie wybieramy się właśnie w podróż nad morze lub w inne, egzotyczne miejsce, to musimy znaleźć własny sposób na przetrwanie upałów. Najlepiej, aby było to rozwiązanie łatwo dostępne, działające natychmiastowo i zarazem przywodzące na myśl tropikalne klimaty. Dokładnie takie, jak mrożona herbata, przygotowana z najlepszej jakości suszu i wzbogacona pysznymi dodatkami. Już jeden łyk chłodnego, aromatycznego napoju przyniesie oczekiwane orzeźwienie, a każdy kolejny pozwoli chociaż przez chwilę zapomnieć o palącym słońcu i 30-stopniowym skwarze za oknem. Jaką jednak herbatę wybrać? Wszystko zależy od indywidualnych preferencji, ponieważ doskonały napój można przygotować z każdej odmiany: białej, czarnej, zielonej i owocowej. Marka Czas na Herbatę na upalne dni szczególnie poleca takie kompozycje, jak Summer Shine, Letnie Orzeźwienie oraz Sunrise, których już same nazwy brzmią rześko i wakacyjnie. Jeżeli natomiast po zaparzeniu schłodzimy je w lodówce, dodamy kostki lodu i ulubione owoce to otrzymamy idealny napój na sezon letnich upałów. Równie smaczne i orzeźwiające propozycje przygotować możemy m.in. w oparciu o kompozycję White Ice Tea, czyli połączenie białej herbaty Pai Mu Tan z truskawkami, skórką dojrzałych cytryn, egzotyczną papają oraz kwiatem pomarańczy, a także o Słoneczną Arkadię z zieloną herbatą Japan Gen Mai Cha i Sencha, słonecznikiem, bławatkiem i pomarańczą w rolach głównych.

Przygotowując własne herbaty mrożone dobrze jest eksperymentować ze składnikami, wprowadzać nowe dodatki i sezonowe owoce. Takie poszukiwania idealnego smaku będą fantastyczna przygodą i sprawdzianem kreatywności, a nagrodą - satysfakcja i maksymalne orzeźwienie. Jeżeli jednak nie mamy czasu na próby to dobrze jest skorzystać ze sprawdzonych pomysłów, takich jak propozycje marki Czas na Herbatę.

MALINOWA RAPSODIA

Co będzie potrzebne?
herbata owocowa MALINOWA RAPSODIA, borówki, plastry limonki, syrop żurawinowy, kostki lodu
Jak przygotować?
Zaparz 2-3 łyżeczki herbaty w 200 ml wody, według uznania dodaj syrop i odstaw do schłodzenia. Dodaj do tego borówki, limonkę i kostki lodu. Na końcu udekoruj listkiem mięty.

DOLCE VITA

Co będzie potrzebne?
herbata turkusowa DOLCE VITA, dojrzałe mango, plastry cytryny, miód, kostki lodu
Jak przygotować?
Zaparz 1-1,5 łyżeczki herbaty w 200 ml wody, według uznania dodaj miód i odstaw do schłodzenia. Mango pokrój w kostkę i włóż na ten czas do zamrażarki. Następnie dodaj je do herbaty wraz z plastrem cytryny i kostkami lodu.

WELLNESS & SPA

Co będzie potrzebne?
kompozycja WELLNESS&SPA, plastry ogórka, limonki i/lub cytryny, syrop z czarnego bzu, kostki lodu.
Jak przygotować?
Zaparz 1-1,5 łyżeczki herbaty w 200 ml wody. Według uznania dodaj syrop i odstaw do schłodzenia. Plastry ogórka włóż na ten czas do zamrażarki, a następnie dołóż je wraz z plastrami limonki i kostkami lodu do herbaty i udekoruj listkami melisy.

Źródło: materiały prasowe

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 130

>60 min
4
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 166

15 min
8
Ciasta Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyl...

Odsłon: 58

30 min
2
Śniadania Jaglanka z malinami

Kasza jaglana ma mnóstwo wartości odżywczych, doskonale wpływa na nasze zdrow...

Odsłon: 25

15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4