Rozglądamy się po sklepowych półkach, straganach, a na nich między innymi hit zimowego sezonu, obowiązkowe na zimowym, a często także świątecznym stole - orzechy włoskie! Najczęściej w codziennym jadłospisie wykorzystywane jako przekąska, coś do pochrupania podczas zimowego leniuchowania. Okazuje się jednak, że można zastosować je w bardziej fantazyjny, a co najważniejsze smaczny sposób.
Orzechy włoskie zawierają stosunkowo dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Ułatwiają obniżenie stanu złego cholesterolu, a dodatkowo obecne w tych orzechach sterole roślinne pomagają regulować jego poziom. Ponadto regularne spożywanie orzechów dostarcza organizmowi energię, której tak bardzo potrzebujemy jesienią.
Alternatywą dla tych, którzy nie lubią chrupiących przekąsek jest olej z orzechów włoskich, mający takie same właściwości, a dużo szersze zastosowanie. Charakteryzuje się on orzechowym posmakiem, z delikatną słodką nutą karmelu. Stosowany jest raczej do sosów, dressingów, sałatek, rzadko do smażenia, ponieważ przy wysokich temperaturach traci charakterystyczny smak i gorzknieje. Niestety, w naszym kraju to produkt rzadko spotykany i stosunkowo drogi. Dlatego korzystnym rozwiązaniem są produkty, w składzie których znajduje się ten drogocenny olej - jak nowa Rama z olejem z orzechów włoskich.
Warto sięgnąć po inspiracje, które pokażą jak wykorzystać orzechy włoskie nie tylko jako przekąskę, ale jako wspaniały dodatek do kanapek.
Słodkie witaminy
Orzechy włoskie uwielbiają połączenie z owocami. Ich lekko gorzkawy smak doskonale komponuje się z tymi owocami, które są z natury bardzo słodkie. Na kanapce idealnie sprawdzą się gruszki, dostępne teraz w swoich najsłodszych odmianach. Z dodatkiem miodu i orzechów, zagwarantują pyszne i pożywne śniadanie czy podwieczorek. Takie połączenie to prawdziwa moc witamin.
Kanapka z gruszką i miodem

- 3 kromki pieczywa pełnoziarnistego
- Rama z olejem kokosowym
- 1 gruszka
- 1 łyżeczka miodu
- garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
1. Przygotowane kromki pieczywa pełnoziarnistego posmaruj Ramą z olejem kokosowym.
2. Umyj i pokrój gruszkę w plastry, a następnie ułóż ją na pieczywie.
3. Całość polej miodem i udekoruj uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.
Prosto z jesiennego sadu
Owoce, których jesienią pod dostatkiem w różnych odmianach i gatunkach to oczywiście jabłka. Na kanapce wspaniale komponować będą się z twarożkiem i orzechami włoskimi. To uzupełnienie smaków, które przywoła na myśl wakacyjne wspomnienia z górskich wypraw, a do tego napełni energią potrzebną na jesienne dni.
Kanapka z twarogiem, jabłkiem i kiełkami
- 4 kromki chleba pszennego z rodzynkami
- Rama z olejem z orzechów włoskich
- 1 jabłko
- 100 g serka twarogowego
- 1 szklanka kiełków
- garść orzechów włoskich (uprażonych)
Przygotowanie:
1. Ukrój 4 kromki chleba pszennego z rodzynkami. Następnie opiecz w tosterze. Opieczone kromki posmaruj Ramą z olejem z orzechów włoskich.
2. Umyj i pokrój jabłko na cienkie plasterki.
3. Dwie kromki chleba pszennego posmaruj serkiem twarogowym (wcześniej przyprawionym wedle uznania). Nałóż na kromki plasterki jabłka.
4. Całość posyp garścią uprażonych orzechów włoskich i kiełkami. Na koniec przykryj kanapki pozostałymi dwoma kromkami.
Z burakiem za pan brat
Takie połączenia zaskakują, ale pozostają w domowym jadłospisie już na zawsze. Pieczone buraki z kozim serem na kanapce, w dodatku w towarzystwie orzechów włoskich, to wytrawna i bardzo elegancka propozycja. Do tego korzystna dla zdrowia!
Kanapka z kozim serem, burakiem i orzechami włoskimi
- 2 kromki chleba na zakwasie
- Rama z olejem z orzechów włoskich
- 1/2 upieczonego buraka
- 2-3 plasterki koziego sera
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżeczka miodu Miód - 1 łyżeczka
Przygotowanie:
1. Ukrój 2 kromki chleba na zakwasie. Posmaruj Ramą z olejem z orzechów włoskich.
2. Upiecz na miękko buraka w 180 stopniach. Obierz i pokrój go na cienkie plasterki. Ułóż na kanapce.
3. Dodaj 2-3 plasterki koziego sera, polej jedną łyżeczką miodu i posyp garścią prażonych orzechów włoskich. Na koniec przykryj drugą kromką.
Nie tylko na zupę krem!
Dynia - to kolejny obok orzechów włoskich hit sezonu jesiennego. Dlatego stanowią tak zgrany duet. Okazuje się, że dynia to warzywo nie tylko idealne do zup, kremów i sosów, ale także pyszny dodatek do kanapek! Ponieważ jest zazwyczaj słodka, doskonale uzupełnią jej smak słona feta i lekko gorzkawe orzechy. Całość doprawiona i udekorowana świeżą bazylią będzie stanowiła niezwykle apetyczne połączenie.
Bagietka z dynią, serem feta i orzechami włoskimi
- bagietka paryska
- Rama z olejem z orzechów włoskich
- 250 g dyni
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 15 g sera feta
- listki świeżej bazylii
- garść orzechów włoskich
- pieprz
Przygotowanie:
1. Pokrój bagietkę paryską na kromki. Włóż do piekarnika lub tostera i opiecz z dwóch stron. Każdą z opieczonych kromek posmaruj Ramą z olejem z orzechów włoskich.
2. Obraną i pokrojoną w kostki dynię wymieszaj z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dopraw pieprzem. Następnie rozgrzej piekarnik do 220 stopni, włóż dynię i piecz do momentu, aż będzie miękka.
3. Tak przygotowaną dynię rozłóż na kromkach, następnie dodaj 15 g fety.
4. Na koniec połóż na wierzch listki świeżej bazylii i posyp garścią uprażonych i rozdrobnionych orzechów włoskich.
Źródło: materiały prasowe