Hit z TikToka na grypę, przeziębienie i infekcję. Czy woda z cebuli działa?

Które warzywo kojarzy ci się z babciną miksturą na przeziębienie? Z pewnością będzie to cebula, która w połączeniu z innymi składnikami od lat przemienia się w prozdrowotny domowy specyfik. Okazuje się jednak, że do wzmocnienia odporności wystarczy ci już sama woda z cebulą - jak działa i jak ją pić? Przekonaj się, jak zrobić wodę z cebuli.

Woda z cebuli | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W internecie pojawia się coraz więcej nagrań pokazujących, jak zrobić wodę z cebuli. Jej przygotowanie wcale nie jest skomplikowane, za to właściwości mogą naprawdę pomóc twojemu organizmowi. Szczególnie jeśli mierzysz się z infekcją lub masz ogólnie osłabioną odporność. Jak działa woda cebulowa i jak ją pić? 

Sprawdź także: Pij ją z samego rana. Na odchudzanie, płaski brzuch i lepsze samopoczucie

Cebula - właściwości

Cebula jest tania, niskokaloryczna i bogata w cenne składniki odżywcze. Dostarcza organizmowi witaminę C (działającą pozytywnie na układ odpornościowy) i witaminę B6 oraz wartościową kwercetynę, czyli antyoksydant neutralizujący negatywny wpływ wolnych rodników. To właśnie dzięki niej cebula obniża ciśnienie krwi oraz ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe. 

To także źródło minerałów, w tym potasu (wspierającego serce), wapnia (wzmacniającego kości), chromu (przeciwdziałającego insulinooporności, która może przyczynić się do pojawienia się cukrzycy) i żelaza (wzmacniającego układ odpornościowy i zmniejszającego uczucie zmęczenia). 

Woda cebulowa - jak działa?

Na co pomaga woda z cebuli? Jej działanie przeciwbakteryjne i przeciwinfekcyjne wynika przede wszystkim z prozdrowotnych właściwości cebuli. Woda cebulowa to domowy specyfik, łagodzący objawy przeziębienia i grypy, a przede wszystkim świetny sposób na wzmocnienie odporności w sezonie jesienno-zimowym.

Jak działa woda z cebuli? Przyspiesza powrót do zdrowia w przypadku infekcji, ale też łagodzi stany zapalne jamy ustnej. Warto ją również spożywać po terapii antybiotykowej. Cebula, czyli główny składnik napoju, dodatkowo zapobiega nadciśnieniu i obniża zbyt wysokie stężenie cholesterolu

Na co jeszcze pomaga woda z cebuli? Zawarte w niej antyoksydanty nie tylko zapobiegają procesom starzenia, ale też wykazują działanie antynowotworowe, zmniejszają przykre objawy przy reumatyzmie, łagodzą objawy trądziku i wzmacniają kości. 

Jak zrobić wodę z cebuli?

Przygotowanie wody cebulowej jest banalnie proste. Wystarczy, że kupisz w sklepie średniej wielkości żółtą lub czerwoną cebulę, a następnie obierzesz ją i pokroisz w mniejsze kawałki (nie kostkę, mogą być piórka). Całość przełóż do wysokiej szklanki i zalej wodą mineralną lub źródlaną tak, aby warzywo było całkowicie przykryte. Szklankę z góry obwiń folią spożywczą i odłóż wodę z cebuli na minimum 10 godzin

Nagranie z hitem Tik Toka na grypę, przeziębienie i infekcję zobaczysz poniżej:

Jak pić wodę z cebuli?

Zasada spożywania wody cebulowej jest bardzo prosta - im dłużej odczekasz po jej zrobieniu, tym lepiej. Niektórzy po zalaniu skrojonej cebuli wodą, czekają znacznie dłużej niż minimalne 10 godzin, bo np. cały wieczór i noc. Inni decydują się pić ją nawet po kilku dniach. Po upływie wspomnianego czasu po prostu odcedź cebulę ze szklanki i wypij płyn. Nie będzie on mieć oczywiście najprzyjemniejszego smaku, jednak z pewnością dasz radę. 

Zobacz także:

Fasolka po bretońsku w niecodziennym wydaniu. Jeden składnik zmienia wszystko »

Farbowanie to ostateczność. Tak pokonasz siwiznę domowymi sposobami »

Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Ciasta BABKA MISZ MASZ ( 4 SMAKI )

Przepyszna i bardzo prosta w przygotowaniu babka. Tak przygotowana idealnie o...

Odsłon: 56

15 min
0

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

2
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4