- 600 g mąki pszennej
- 75 g cukru
- 18 g proszku do pieczenia
- 6 jaj
- 1,5 kostki masła
- szczypta soli
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 słoiki smażonych jabłek (0,75 l)
- 1 cukier waniliowy
- 250 g cukru pudru
- 250 ml śmietanki 30%
- 3 tabliczki białej czekolady
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- maliny
- mięta
- cukier puder do posypania
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i sól zagnieść. Ciasto podzielić na pół, a następnie jedną z części jeszcze raz na pół. Mniejsze części włożyć do zamrażarki. Do pozostałego ciasta dodać śmietanę. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową i przełożyć do niej ciasto. Jabłka zmieszać z cukrem waniliowym, wyłożyć na ciasto. Jedną z części zamrożonego ciasta zetrzeć i posypać nią owoce. Białka ubić z cukrem pudrem i wyłożyć do formy. Na wierzch zetrzeć kolejną ćwiartkę ciasta. Piec 50 minut w 180°C. Zagotować śmietanę, dodać białą czekoladę. Rozpuścić ciemną czekoladę i zrobić ozdoby. Odkroić kawałek ciasta, polać sosem, dodać czekoladową ozdobę oraz maliny i miętę. Posypać cukrem pudrem.
