Najlepsze ciasta na lato - przepisy

W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julia Kucharzewska zaprezentowała przepis na jabłka pod kruszonką.

  • 600 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 18 g proszku do pieczenia
  • 6 jaj
  • 1,5 kostki masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 słoiki smażonych jabłek (0,75 l)
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g cukru pudru
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 tabliczki białej czekolady
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • maliny
  • mięta
  • cukier puder do posypania
  • Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i sól zagnieść. Ciasto podzielić na pół, a następnie jedną z części jeszcze raz na pół. Mniejsze części włożyć do zamrażarki. Do pozostałego ciasta dodać śmietanę. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową i przełożyć do niej ciasto. Jabłka zmieszać z cukrem waniliowym, wyłożyć na ciasto. Jedną z części zamrożonego ciasta zetrzeć i posypać nią owoce. Białka ubić z cukrem pudrem i wyłożyć do formy. Na wierzch zetrzeć kolejną ćwiartkę ciasta. Piec 50 minut w 180°C. Zagotować śmietanę, dodać białą czekoladę. Rozpuścić ciemną czekoladę i zrobić ozdoby. Odkroić kawałek ciasta, polać sosem, dodać czekoladową ozdobę oraz maliny i miętę. Posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Ciasto Filipińczyk

Ciasto Filipińczyk to deser dla niezdecydowanych. Składa się z trzech rodzajó...

Odsłon: 18002

>60 min
32
60 min
5
Ciasta Szybkie domowe ptasie mleczko

Szybkie domowe ptasie mleczko przygotujesz jako apetycznie wyglądający deser...

Odsłon: 44553

30 min
62
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 6430

60 min
17
Sałatki Młoda kapusta na ciepło

Młoda kapusta na ciepło, zaprawiona zaklepką z masła i mąki, przyprawiona sło...

Odsłon: 3171

30 min
14