Dania jednogarnkowe

Zbliża się święto Wielkanocy, a co za tym idzie - czas na poszukiwanie pomysłów na świąteczne menu. Jedną z tradycyjnych propozycji na stołach wielkanocnych są jajka faszerowane, a dzisiaj proponujemy nietypową ich wersję - ze szczypiorkiem, bekonem i domowym, aromatycznym majonezem truflowym. Zobacz, jak je przygotować.

Faszerowanych jajek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole; smak majonezu wzbogaćmy sosem truflowym /fot. Martyna Taras Filmsee

Jajka faszerowane ze szczypiorkiem, bekonem i majonezem truflowym to wyjątkowa przekąska, która idealnie sprawdzi się na każdym przyjęciu czy spotkaniu ze znajomymi. Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole. Dzięki oliwie z oliwek Gallo Reserva nasz majonez truflowy zyska niepowtarzalny smak i aromat. Pojawi się nieco przyjemnej goryczki i wyczuwalnej na końcu pikantności. To doskonałe przełamanie łagodnego smaku jajek. Przepis jest prosty i szybki do wykonania, a efekt końcowy zachwyci gości. Czego będziemy potrzebować?

Składniki

  • 6 jajek
  • 3 plasterki bekonu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu truflowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na majonez truflowy

  • 2 żółtka jajek
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 ml oliwy z oliwek Gallo Reserva
  • 1 łyżka sosu truflowego

Przepis na majonez truflowy

Mieszamy żółtka jajek, musztardę Dijon, ocet balsamiczny, sok z cytryny, sól i pieprz w misce do uzyskania jednolitej konsystencji. Powoli dolewamy oliwę z oliwek Gallo Reserva, cały czas mieszając mikserem lub trzepaczką, aż do uzyskania gęstej konsystencji majonezu. Jeśli chcemy, by wyszedł nam rzadszy majonez, możemy dodać więcej oliwy. Na koniec dolewamy łyżkę sosu truflowego i mieszamy, aż połączy się z resztą składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, przekładamy do słoika i wsadzamy do lodówki. Tak przygotowany domowy majonez truflowy przechowujemy maksymalnie trzy dni.

Przepis na faszerowane jajka

Farsz jajeczny można podać na grzance lub w wydrążonych ugotowanych na twardo białkach /fot. Martyna Taras Filmsee

Gotujemy jajka na twardo, kiedy będą gotowe, obieramy je ze skorupek. Następnie kroimy je na pół i wyjmujemy żółtka, po czym umieszczamy je w misce i rozgniatamy widelcem. Dodajemy do nich majonez truflowy, musztardę, sok z cytryny oraz posiekany szczypiorek. Dokładnie mieszamy wszystko razem.

Następnie przygotowujemy bekon, krojąc go na małe kawałki i podsmażając na złoty kolor na patelni. Dodajemy go do żółtek i dokładnie mieszamy składniki. Później przechodzimy do przygotowania pieczywa. Bułkę przekrawamy na pół, smarujemy masłem i smażymy na patelni od posmarowanej strony, aż się zarumieni.

Na gotowe pieczywo nakładamy farsz jajeczny i posypujemy je bekonem oraz szczypiorkiem. Obok układamy liście sałaty, pokrojonego w plastry pomidora i ogórka oraz cebulę. Całość doprawiamy pieprzem i solą i podajemy na ciepło. Jeśli wolimy tradycyjne podejście, możemy także umieścić pastę w ugotowanych białkach, które pozostały po wyjęciu żółtek.

Materiał promocyjny

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 157

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1578

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 319

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8