Najlepsze przepisy na ogórki

Jajka faszerowane ze szczypiorkiem, bekonem i majonezem truflowym

Zbliża się święto Wielkanocy, a co za tym idzie - czas na poszukiwanie pomysłów na świąteczne menu. Jedną z tradycyjnych propozycji na stołach wielkanocnych są jajka faszerowane, a dzisiaj proponujemy nietypową ich wersję - ze szczypiorkiem, bekonem i domowym, aromatycznym majonezem truflowym. Zobacz, jak je przygotować.

Faszerowanych jajek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole; smak majonezu wzbogaćmy sosem truflowym /fot. Martyna Taras Filmsee

Artykuł z ekspozycją partnera

Jajka faszerowane ze szczypiorkiem, bekonem i majonezem truflowym to wyjątkowa przekąska, która idealnie sprawdzi się na każdym przyjęciu czy spotkaniu ze znajomymi. Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole. Dzięki oliwie z oliwek Gallo Reserva nasz majonez truflowy zyska niepowtarzalny smak i aromat. Pojawi się nieco przyjemnej goryczki i wyczuwalnej na końcu pikantności. To doskonałe przełamanie łagodnego smaku jajek. Przepis jest prosty i szybki do wykonania, a efekt końcowy zachwyci gości. Czego będziemy potrzebować?

Składniki

  • 6 jajek
  • 3 plasterki bekonu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu truflowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na majonez truflowy

  • 2 żółtka jajek
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 ml oliwy z oliwek Gallo Reserva
  • 1 łyżka sosu truflowego

Przepis na majonez truflowy

Mieszamy żółtka jajek, musztardę Dijon, ocet balsamiczny, sok z cytryny, sól i pieprz w misce do uzyskania jednolitej konsystencji. Powoli dolewamy oliwę z oliwek Gallo Reserva, cały czas mieszając mikserem lub trzepaczką, aż do uzyskania gęstej konsystencji majonezu. Jeśli chcemy, by wyszedł nam rzadszy majonez, możemy dodać więcej oliwy. Na koniec dolewamy łyżkę sosu truflowego i mieszamy, aż połączy się z resztą składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, przekładamy do słoika i wsadzamy do lodówki. Tak przygotowany domowy majonez truflowy przechowujemy maksymalnie trzy dni.

Przepis na faszerowane jajka

Farsz jajeczny można podać na grzance lub w wydrążonych ugotowanych na twardo białkach /fot. Martyna Taras Filmsee

Gotujemy jajka na twardo, kiedy będą gotowe, obieramy je ze skorupek. Następnie kroimy je na pół i wyjmujemy żółtka, po czym umieszczamy je w misce i rozgniatamy widelcem. Dodajemy do nich majonez truflowy, musztardę, sok z cytryny oraz posiekany szczypiorek. Dokładnie mieszamy wszystko razem.

Następnie przygotowujemy bekon, krojąc go na małe kawałki i podsmażając na złoty kolor na patelni. Dodajemy go do żółtek i dokładnie mieszamy składniki. Później przechodzimy do przygotowania pieczywa. Bułkę przekrawamy na pół, smarujemy masłem i smażymy na patelni od posmarowanej strony, aż się zarumieni.

Na gotowe pieczywo nakładamy farsz jajeczny i posypujemy je bekonem oraz szczypiorkiem. Obok układamy liście sałaty, pokrojonego w plastry pomidora i ogórka oraz cebulę. Całość doprawiamy pieprzem i solą i podajemy na ciepło. Jeśli wolimy tradycyjne podejście, możemy także umieścić pastę w ugotowanych białkach, które pozostały po wyjęciu żółtek.

 

Artykuł z ekspozycją partnera

Materiały promocyjne

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
0
Ciasta Ciasto arbuz

Ciasto arbuz to sernik na zimno, który może kojarzyć się z soczystym miąższem...

Odsłon: 1696

60 min
5
Sałatki Surówka porowo-gruszkowa

Słodko-ostra surówka. Świetnie pasuje do mięsa z grilla, pieczonego, smażoneg...

Odsłon: 100

15 min
0
Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 253

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26