Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizycznej na świeżym powietrzu i skłania nas do spędzania czasu w ciepłym domu. Jednocześnie tęsknota za letnimi promieniami słońca wywołuje melancholię. Skoro jednak natura „wrzuca na luz”, my również możemy postąpić podobnie – zamiast się smucić, potraktujmy to jako okazję. Okazję do zrezygnowania z codziennego pośpiechu i odrzucenia stresu, który towarzyszy nam na co dzień. A także pretekst do celebrowania prostych przyjemności, takich jak delektowanie się smakiem aromatycznej kawy.

Kawa jest jedną z najskuteczniejszych recept na jesienną chandrę /materiały promocyjne

Dlaczego właśnie kawa? Z wielu powodów, a najważniejszy jest taki, że to napój, który pobudza do działania. Co więcej, działa na wielu poziomach: nie tylko podnosi poziom energii i pobudza krążenie, ale również poprawia funkcjonowanie mózgu. Kawa jest także źródłem cennych składników odżywczych i przeciwutleniaczy, które z kolei pomagają hamować procesy starzenia się organizmu. Jeśli szukamy więc idealnego towarzysza do samotnych i leniwych wieczorów spędzanych na kanapie z ulubionym serialem czy książką – lepszego nie znajdziemy. Zwłaszcza jesienią, kiedy letnie aktywności zmieniamy na spokojniejsze formy relaksu. Co więcej, napój ten doskonale sprawdza się także w przypadku rozmów z bliskimi przy stole. Aha! Zapomnieliśmy o najważniejszym! Nie mówimy mianowicie o zwykłej zasypywanej kawie, ale takiej, która swoim smakiem oddaje jesienny klimat.

Wysokiej klasy ekspres do kawy kluczem do sukcesu

Aby jednak jesienne kawowe propozycje wybrzmiały w pełni, niezbędne jest odpowiednie urządzenie. Tutaj zagotowana woda i wsypana do kubka zwykła kawa rozpuszczalna nie wystarczą. Potrzebować będziemy czegoś więcej, a dokładnie: ekspresu premium.

Celujemy więc wysoko i szukamy rynkowego lidera wśród ekspresów do kawy klasy premium. To marka JURA, czyli z jednej strony szwajcarska jakość, z drugiej – innowacyjne i opatentowane technologie, takie jak choćby P.E.P. (opatentowana technologia, dzięki której espresso zyskuje jeszcze głębszy smak i mocniejszy aromat) czy Profesjonalny Młynek Aroma (zapewnia dwukrotnie szybsze mielenie ziaren, co pozwala zachować ich pełny smak).

Ekspresy JURA mielą ziarna na świeżo. Czyli bezpośrednio przed zaparzeniem, co gwarantuje wyjątkową świeżość i intensywność smaku. Dzięki temu każda kawa – niezależnie czy będzie to espresso, cappuccino czy latte – staje się wyjątkowym doświadczeniem, które pozwoli w pełni cieszyć się jesienią.

Jesienne kawy, które rozgrzeją ciało i duszę

Dyniowe latte to jesienny klasyk, który warto wypróbować w pierwszej kolejności. Kawa ta łączy w sobie intensywny smak, mleczną piankę i delikatne purée z dyni doprawionego aromatycznymi przyprawami, takimi jak cynamon, gałka muszkatołowa czy goździki. Słodki smak i kremowa konsystencja stanowią połączenie, które pozwoli nam na poczucie jesieni, ale w pozytywnym znaczeniu, czyli kiedy nic nie musimy i możemy wreszcie oddać się przyjemnościom.

Przygotowanie: Do szklanki wlewamy mleko, tak aby zajęło mniej więcej 2/3 jej wnętrza. Następnie spieniamy je z pomocą ekspresu lub spieniacza. Do kubka wlewamy syrop dyniowy i dodajemy mleczną piankę. W ekspresie JURA J8 znajdziemy nakładkę do aromatyzowania pianki mlecznej syropem, co pozwoli uzyskać jeszcze pełniejszy smak. Dzięki użytym technologiom smak jest "rozłożony" w całej piance, a nie opada na dno

Kawa z wysokiej klasy ekspresu pomoże nam lepiej przejść przez chłodny, melancholijny i jesienny czas /materiały promocyjne

Kawa korzenna to kolejna propozycja, która świetnie sprawdzi się w chłodne dni. Stanowi ona połączenie aromatycznej kawy z cynamonem, kardamonem i odrobiną wanilii. Dodatki te z jednej strony nadają napojowi głębi smaku, z drugiej – rozgrzewają od środka.

Przygotowanie: W ekspresie JURA zaparzamy ulubioną kawę. Ekspresy szwajcarskiej marki oferują możliwość przyrządzenia wielu rodzajów napoju (np. GIGA 10 to aż 35 różnego rodzaju kawowych napojów), każdy więc może dostosować napój do swoich gustów. Następnie dodajemy do niej przyprawy: goździki, imbir, cynamon, wanilię oraz kardamon.

Kawa o smaku szarlotki. Kto z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej szarlotki? No to pójdźmy o krok dalej i wyobraźmy sobie ten smak w... filiżance kawy. Jak osiągnąć ten efekt? Wystarczy dodać do kawy kilka kropli naturalnego ekstraktu z jabłka i cynamonu oraz odrobinę mleka.

Przygotowanie: Jabłko ścieramy na mus i blendujemy z orzechami. Następnie przelewamy do kubka, dodajemy nieco miodu, spienionego mleka i espresso przygotowanego w ekspresie JURA.

Jesień wcale nie musi być zatem porą roku, którą trzeba przeczekać, aby jak najszybciej dotrwać do lata. To czas, który zachęca do zwolnienia tempa, prowokuje do zatrzymania się, skłania do refleksji i zaprasza do delektowania się każdą chwilą. A nic w tym tak bardzo nie pomaga, jak kubek gorącej kawy. Jesienna codzienność, często nazywana „szarą”, w rzeczywistości może być pełna kolorów. Łatwo je jednak przeoczyć, jeśli nieustannie gdzieś się spieszymy.

Materiał promocyjny

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 4727

60 min
14
Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

Odsłon: 178

15 min
19
Śniadania smażony bób z jajkiem

Kiedy ciepło na dworze i nie chce się zbyt długo stać przy garach, takie prze...

Odsłon: 348

15 min
7