Dania jednogarnkowe

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zupa stanie się wegetariańska, a tłusta golonka zmieni się w chudą i aromatyczną potrawę. Ewa Wachowicz przygotuje też oryginalny i prosty do zrobienia sernik.

Zapowiedź 526. odcinka programu „Ewa gotuje” - Ewa poda wyjątkowy sernik na zimno | Fot. materiały prasowe/Polsat

W kolejnym odcinku „Ewa gotuje” autorka programu będzie zachęcać do jedzenia kiszonek - zwłaszcza jesienią, gdy spada nasza odporność. A że w piwniczce znajdzie solidną kamionkę z kiszoną kapustą, to na pierwsze danie przygotuje kapuśniak. Co ciekawe - w wersji wege. Tradycyjna kapuścianka jest jedną z najbardziej znanych polskich zup. Zazwyczaj robi się ją na wywarze z wędzonego boczku, żeberek czy, w wersji podhalańskiej, na gęsinie. Jednakże nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować właśnie opcję bezmięsną. 

Na danie główne będą golonki z indyka w pikantnej marynacie w stylu kuchni tex-mex, a więc na bazie sosu barbecue. Klasyczne, wieprzowe golonki są potrawą mocno kaloryczną i dość tłustą. I właśnie z tego powodu Ewa zdecyduje się na chude mięso indycze, które przygotuje dokładnie tak samo, jak wieprzowinę. A potem dodatkowo zapiecze w piekarniku. Jako dodatki na talerzu wylądują gotowane warzywa oraz purée ziemniaczane doprawione ostrą musztardą. Smacznie i jednocześnie dietetycznie. 

Na deser autorka programu zaproponuje sernik jogurtowy na zimno - z białą czekoladą, konfiturą i prażonym kokosem. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje?
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 526. odcinek

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Cynamonek

Cynamonek należy do tych ciast, które można przygotować w kilkanaście minut i...

Odsłon: 2881

30 min
2
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1450

30 min
16

Polecane artykuły

Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

6
Informacje Domowy syrop z goździków i miodu. Szybko działa na uporczywy kaszel

Goździki to przyprawa przeciwwirusowa, która wspaniale rozgrzewa i pomaga zwalczyć infekcję. Właśnie dlatego jest głównym składnikiem domowego spec...

10
Informacje Kołduny, kryszonka, chak-chak. Najsmaczniejsze potrawy kuchni tatarskiej

Kuchnia tatarska charakteryzuje się przede wszystkim aromatycznymi przyprawami, których mnóstwo spotkamy w Środkowej Azji. Wyróżnia się doskonale p...

6