Spis treści:
Niezależnie od tego, czy planujesz przygotować pączki z ulubionym dżemem, konfiturą z róży lub kremem czekoladowym, nie ominie cię etap, w którym będziesz musiał nadziać pączki. Istnieją dwie szkoły wypełniania pączków nadzieniem, niektóre gospodynie robią to przed smażeniem, inne za pomocą specjalnego narzędzia dopiero wtedy, gdy pączki są już usmażone. Sprawdź, jak domowym sposobem nadziać pączki, oraz która metoda najlepiej sprawdzi się dla ciebie.
Sprawdź także: Na czym smażyć pączki? Nie każdy olej się do tego nadaje
Kiedy nadziewać pączki – przed smażeniem czy po?
Tak naprawdę odpowiedni moment nadziewania pączków zależy od twoich indywidualnych preferencji. Jeżeli obawiasz się, że podczas smażenia nadzienie może wypłynąć z pączka, możesz zrobić to po usmażeniu i wystygnięciu. Pierwszym sposobem będzie posłużenie się szprycą, za jej pomocą zrobisz w pączku niewielką dziurkę, a następnie wypełnisz pączek konfiturą lub innym nadzieniem. Prawda, że proste?
Nadziewanie pączków przed smażeniem nie jest trudnym zadanie. Drugim sposobem, aby tego dokonać, będzie wycięcie kółek z ciasta, a następnie nałożenie łyżką odpowiedniej porcji nadzienia, zawinięcie na kształt kulek i dokładnie sklejenie ich w taki sposób, aby dżem lub konfitura znalazły się w środku pączka. Aby ułatwić sobie to zadanie, pączkowe kółeczko możesz ułożyć na małej miseczce lub foremce do babeczek, tworząc swego rodzaju wgłębienie na nadzienie.
Trzecią metodą będzie wycięcie dwóch kółek z ciasta, na jednym z nich nałóż porcję nadzienia, a następnie przykryj je drugim i dokładnie sklej. Możesz pocisnąć je na przykład szklanką, która posłużyła ci do wykrawania okręgów.
Jak domowym sposobem nadziać pączki?
Powyższe domowe sposoby nadziewania pączków idealnie sprawdzą się do wszystkich dżemów, powideł oraz konfitur. Jak jednak umieścić w pączku czekoladę? Czwartym rozwiązaniem, które chcemy wam zaproponować, będzie ułożenie kostki (lub dwóch) swojej ulubionej czekolady na okrągłym kawałku ciasta, a następnie sklejenie go w taki sposób, aby dokładnie ją zakryć. Możesz także włożyć ją pomiędzy dwa okręgi i dokładnie skleić.
Piątym sposobem będzie użycie rękawa cukierniczego, możesz go wykorzystać na przykład do przygotowania pączków z budyniem lub kremem. Ostatnie, szóste rozwiązanie zachwyci z pewnością wszystkie dzieci pomagające rodzicom lub dziadkom w kuchni, mowa tu o nadziewanie pączków za pomocą dużej strzykawki. Dobrawa zabawa gwarantowana.
Źródło: smaker.pl
Autor: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »
Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »
Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »