Dania jednogarnkowe

Do przygotowania pączków oprócz ciasta drożdżowego z mąki pszennej oraz nadzienia niezbędny jest tłuszcz. Tu pojawia się pytanie, na czym smażyć pączki. Początkujący cukiernicy mogą mieć bowiem pewne wątpliwości, lepiej sprawdzi się olej roślinny, a może korzystniejszym wyborem okaże się smalec? Na to pytanie znajdziesz odpowiedź w poniższym artykule.

Jaki tłuszcz wybrać do smażenia pączków? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Każda doświadczona gospodyni na pewno chociaż raz zabrała się za usmażenie domowych pączków. Słodkości te idealnie sprawdzają się w czasie trwającego karnawału, są także obowiązkowym przysmakiem w nadchodzący wielkimi krokami tłusty czwartek. Pozornie przygotowanie pączków nie jest trudnym zadaniem, jednak nowicjusze mogą mieć pewne wątpliwości. Dziś sprawdzimy, na czym smażyć pączki, na oleju, a może smalcu.  

Sprawdź także: Oto desery, które przedszkolakom spędzały sen z powiek. Kasza manna, kleiki, budynie...

Na czym smażyć pączki – olej czy smalec?

Najważniejszą zasadą podczas dobierania tłuszczu do smażenia pączków, będzie jego wysoka temperatura dymienia. Zapobiegnie to ich przypalaniu się. Najlepiej sprawdzą się oleje roślinne rafinowane, na przykład rzepakowy, jego temperatura dymienia wynosi aż 240 stopni. Równie dobrze sprawdzi się smalec, którego temperatura oscyluje wokół 188 stopni. Należy jednak pamiętać, aby nie zawierał dodatków, takich jak skwarki, cebula, czy jabłko. Zanim zaczniesz smażyć pączki zadbaj o to, by tłuszcz był odpowiednio rozgrzany, najlepsza temperatura będzie wynosiła od 170 do maksymalnie 180 stopni. Powinny wyjść ładnie zarumienione, a równocześnie dobrze usmażone w środku. Pamiętaj, aby do smażenia pączków unikać olejów nierafinowanych oraz oliwy z oliwek. Pomimo tego, że "na surowo" są znacznie zdrowsze od roślinnych olejów rafinowanych, zupełnie nie nadają się do smażenia. W połączeniu z bardzo wysoką temperaturą mogą być wręcz toksyczne dla organizmu. 

Jak zrobić pączki? Przepis 

Zastanawiasz się, jak zrobić domowe pączki? Będziesz potrzebować następujących składników: 500 g mąki typu 650, jedno jajko oraz cztery żółtka, 40 g cukru, opakowanie cukru wanilinowego, 250 ml mleka, 50 g świeżych drożdży, 50 g masła, szczyptę soli, dwie łyżki spirytusu oraz litr oleju do smażenia. 

Dodatkowo niezbędne będzie zaopatrzenie się w nadzienie do pączków, dobrze sprawdzi się: konfitura z róży, domowe powidła, ulubiony dżem, krem czekoladowy, budyń lub kajmak. Wszystko zależy od twoich preferencji. Zwieńczeniem domowych pączków będzie cukier puder, możesz także zrobić domowy lukier, wystarczy połączyć cukier puder z sokiem z cytryny.  

Zacznij od podgrzania mleka, możesz zrobić to w garnku lub mikrofalówce. Następnie wlej je do miski, do środka rozkrusz drożdże, wsyp łyżkę mąki oraz łyżkę cukru, połącz wszystkie składniki. Odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Jeżeli chcesz przyspieszyć ten proces, miskę możesz włożyć do garnka z ciepłą wodą. 

Przygotuj dużą miskę, przesiej do niej mąkę, dodaj cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Białka oddziel od żółtek, białka odstaw, żółtka wlej do miski, dodaj również jedno całe jajko. Wsyp pozostały cukier i ucieraj całość, aż powstanie gładka masa. Wyrośnięte drożdże dodaj do miski z mąką, dolej jajka z cukrem, wszystkie składniki wymieszaj. Możesz zrobić to rękami lub za pomocą miksera, aż ciasto zacznie odklejać się od ręki. Masło rozpuść w małym garnku, poczekaj, aż wystygnie i dodaj je do ciasta, wszystko wymieszaj. Na koniec dolej spirytus, zapobiegnie to wchłanianiu tłuszczu przez pączki, wymieszaj ciasto. Miskę nakryj ściereczkę i odstaw na minimum półtorej godziny, żeby ładnie wyrosło.  

Następnie kuchenny blat posyp mąką, wyłóż ciasto na pączki i zagniataj je przez chwilę. Rozwałkuj ciasto, za pomocą szklanki wytnij kółka, nie powinny mieć więcej niż osiem centymetrów średnicy. Ciasto, które pozostało po wykrajaniu zagnieć, rozwałkuj, i wytnij kolejne kółka, czynność powtarzaj, aż skończy się ciasto. Na tak przygotowane kółka nałóż bawełnianą ścierkę i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. 

W garnku rozgrzej olej do ok. 180 stopni, na około kwadrans przed smażeniem. Najlepiej robić to na małym ogniu. Wrzucaj pączki na gorącu tłuszcz partiami, smaż po dwie minuty, z każdej strony. Usmażone pączki wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej, odłóż je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kiedy pączki ostygną, nadziej je wybraną konfiturę lub innym wybranym nadzieniem, przełożonym do rękawa cukierniczego. Pączki udekoruj cukrem pudrem lub polukruj. 

Sprawdź, w jaki sposób nasi użytkownicy przygotowują domowe pączki. 

1. Domowe pączki

 Domowe pączki Zobacz przepis

Domowe pączki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pączki z lukrem

 Pączki z lukrem Zobacz przepis

Pączki z lukrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pączki z cukrem pudrem

 Pączki z cukrem pudrem Zobacz przepis

Pączki z cukrem pudrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Domowe pączki z budyniem

 Domowe pączki z budyniem Zobacz przepis

Domowe pączki z budyniem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pączki z czekoladą

 Pączki z czekoladą Zobacz przepis

Pączki z czekoladą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pączki z marmoladą

 Pączki z marmoladą Zobacz przepis

Pączki z marmoladą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Karnawałowe pączki z różą na kefirze

 Karnawałowe pączki z różą na kefirze Zobacz przepis

Karnawałowe pączki z różą na kefirze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pączki z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczy

 Pączki z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczy Zobacz przepis

Pączki z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pączki z różą

 Pączki z różą Zobacz przepis

Pączki z różą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Amerykańskie pączki z dziurką

 Amerykańskie pączki z dziurką Zobacz przepis

Amerykańskie pączki z dziurką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Źródło: domowe-wypieki.com, smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »

Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »

Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa gulaszowa ostra

Mocno rozgrzewająca, pikantna zupa gulaszowa, zimą w sam raz na obiad. Można...

Odsłon: 12

30 min
2
Zupy Zupa ogórkowa z ryżem na żołądkach indyczych

Zupa ogórkowa tym razem z ryżem i na pysznych żołądkach indyczych. Zupka deli...

Odsłon: 144

30 min
4
>60 min
3
Sałatki Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka to bardzo prosta i smaczna sałatka, która również pięknie...

Odsłon: 2044

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

4
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

2
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

7
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0