Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki znane były już w starożytnym Rzymie. Jest to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast polskich.
miska do ciasta, miseczka do zaczynu, płaski, szeroki rondel do smażenia, termometr piekarniczy...
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 44
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 58
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 44
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 58
Składniki
Masło, mleko, cukier rozpuścić na metalowej misce. Wsypać w to 3 szkl. mąki, 5 żółtek. Rozdrobnić drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłego mleka, dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy zaczyn urośnie połączyć z ciastem. Dobrze wyrobić ciasto drożdżowe i zostawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość robimy pączki. Na rękę posypać trochę mąki i wziąć porcję ciasta na pączka. Drugą rękę również zanurzyć w mące i rozklepać w rękach dość gruby placuszek , na środek położyć łyżeczkę powideł, zamknąć marmoladę w środku ciasta, (podobnie jak do pierogów) i dokładnie zlepić pączka. Uformować w dłoniach na kształt kuli. Tak powtarzamy czynność i kładziemy pączki na posypanej mąką folii aluminiowej do wyrośnięcia. Pieczemy w szerokim rondlu na rozgrzanym oleju (minimum 700 ml) rzepakowym. Pączki wkładamy na rozgrzany olej do 175 stopni C. na średniej mocy palnika. Smażyć na złoty kolor po kilka minut na stronę ciastka. Pączki wykładamy na ręczniki papierowe. Ostudzone pączki lukrujemy cukrem pudrem rozrobionym z sokiem cytrynowym. Można na to poukładać kandyzowaną skórkę pomarańczową. Można też posypać suchym cukrem pudrem.