Dania jednogarnkowe

Ogórki kiszone na zimę będą przepysznym dodatkiem do obiadu. Mogą również stanowić smaczną przekąskę na każdą rodzinną imprezę.

Fot. 123RF/Picsel

Kiszone ogórki są bardzo pożywne, ponieważ zawierają wiele cennych składników, witaminy C i substancji mineralnych. Nic dziwnego, że od setek lat mają zastosowanie w medycynie. Przepisy na kiszenie ogórków są bardzo różne - najciekawsze z nich znajdziesz na serwisie Fajny Ogród. Jak kisić ogórki na zimę? Poznaj trzy ważne zasady, dzięki którym prawidłowo ukisisz ogórki.

Czy warto kisić ogórki? Dlaczego kiszone ogórki są takie zdrowe?

Kiszone ogórki od wielu lat mają zastosowanie w medycynie ludowe. Są bowiem bardzo zdrowe, zwłaszcza że zawierają mnóstwo witaminy C. Dzięki kiszonkom można więc wzmocnić układ immunologiczny, co jest niezwykle istotne jesienną i zimową porą, kiedy ludzie najczęściej chorują. Dobrze ukiszone ogórki to znakomite źródło mikroelementów. Potrafią one świetnie odkwasić organizm, a nawet odbudować florę bakteryjną. Nic dziwnego więc, że ludzie tak chętnie robią z ogórków przetwory na zimę.

Ogórki kiszone są bardzo proste w przygotowaniu. Poza tym są tanim i skutecznym antidotum na wiele różnych dolegliwości. Dzięki obecnym w nich kwasie mlekowym pobudza się trawienie, a także dostarcza do organizmu sporą ilość błonnika. Kwas mlekowym wraz z błonnikiem pomogą uporać się również z problemem wzdęć i zaparć w organizmie. Warto też dodać, że kiszone ogórki są doskonałą przekąską dla osób będących na diecie redukcyjnej, ponieważ zawierają mało kalorii - mniej niż surowe ogórki. Ich systematyczne spożywanie znacznie wzmocni trawienie, poprawi samopoczucie i mikroflorę jelitową. Same plusy!

1 zasada - wybór ogórków do kiszenia

Aby dobrze ukisić ogórki, należy zastanowić się najpierw nad ich wyborem. Najlepsze będą te, które pochodzą z własnej domowej uprawy w ogródku. Warto sięgać również po ogórki pochodzące od sprawdzonych i renomowanych rolników, którzy nie traktują warzyw chemikaliami. Jak powinien wyglądać dobry ogórek do ukiszenia? Musi być przede wszystkim:
- jędrny,
- świeży,
- nieuszkodzony,
- średniej wielkości.
Jak kisić ogórki na zimę? Do tego potrzebne będzie duże gliniane albo szklane naczynie, które przed kiszeniem wypada porządnie wyparzyć. Ułożone w takim naczyniu ogórki zalewa się specjalną słoną zalewą (woda z solą kamienną) i dodaje do słoja przyprawy w postaci korzenia chrzanu, czosnku, ziela angielskiego oraz liścia laurowego. To właśnie dzięki nim kiszonki będą mieć wyrazisty smak. Poza tym przyprawy zakonserwują ogórki i będą zapobiegać rozwijaniu się w nich drożdży albo pleśni.

2 zasada - w jakiej zalewie kisić ogórki?

Do ukiszenia ogórków powinno się używać soli kamiennej. Właśnie ona bogata jest w sole minerale, które wpłyną na lepszą fermentację kiszonek. Sól jodowana nie jest polecana do kiszenia, ponieważ ogórki nią potraktowane nie będą wystarczające jędrne i chrupkie. Owszem, wiele ludzi wciąż kisi ogórki w takiej soli, jednak kiszonki będą zdecydowanie lepsze w smaku, gdy zaleje się je zalewą z wody i soli kamiennej.

Jaki jest najlepszy poziom soli w ogórkach? Solanka powinna mieć między 6 a 8% stężenia. Poziom soli uzależniony będzie jednak od ułożenia ogórków w naczyniu. Wpływ na stężenie solanki ma także wielkość ogórków. Gdy ogórki będą ciasno ułożone w słoiku, będzie do nich potrzeba mniej solanki, jednak musi mieć ona wówczas większe stężenie soli. Jak więc najlepiej ułożyć ogórki, aby dobrze się ukisiły? Zaleca się ułożyć je w słoju ciasno, delikatnie pod skosem i warstwowo. Okres fermentacji wydłużyć można poprzez dodanie do nich cukru w ilości maksymalnie do 2%.

Zasada 3 - wszystko, czego powinno się unikać podczas kiszenia ogórków

Okazuje się, że istnieje wiele reguł, które bezpośrednio wpływają na efekt kiszenia ogórków. Oto kilka ważnych zasad, których zachowanie pozwoli ukisić idealne, jędrne i chrupiące ogórki.

• Do kiszenia ogórków najlepsze jest temperatura ok. 22 st. C. Kisząc je w takiej temperaturze, można uniknąć pojawienia się w nich bakterii. Należy więc dopilnować, aby przy kiszeniu ogórków nie było w domu ani za ciepło, ani za zimno.

• Podczas burzy wyładowania potrafią zmienić w powietrzu równowagę jonów. Bakterie wykorzystują ujemne naładowanie, przez co mogą się zacząć błyskawicznie rozmnażać w słoiku ze świeżo ukiszonymi ogórkami. Właśnie dlatego lepiej nie kisić ich podczas burzy.

• Nigdy nie kiś ogórków w metalowych i plastikowych pojemnikach! Nie są one bowiem najzdrowszymi materiałami - kwas może je łatwo strawić, co będzie już niebezpieczne dla zdrowia. Takie opakowania często zawierają toksyczne składniki, które bezpośrednio zagrażają naszym organizmom.

• Nie kupuj ogórków starych albo przerośniętych. Nie szukaj ich też wśród źródeł niewiadomego pochodzenia. Zaglądaj do lokalnych warzywniaków albo do własnego ogrodu. Ogórki w sklepie często okazują się zepsute lub przenawożone.

• W celu uniknięcia zgnicia ogórków, lepiej nie układać ich luźno i pionowo. Układaj ogórki jak najciaśniej i w poprzek.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8