Fot. 123RF/Picsel
Kiszone ogórki są bardzo pożywne, ponieważ zawierają wiele cennych składników, witaminy C i substancji mineralnych. Nic dziwnego, że od setek lat mają zastosowanie w medycynie. Przepisy na kiszenie ogórków są bardzo różne - najciekawsze z nich znajdziesz na serwisie Fajny Ogród. Jak kisić ogórki na zimę? Poznaj trzy ważne zasady, dzięki którym prawidłowo ukisisz ogórki.
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Czy warto kisić ogórki? Dlaczego kiszone ogórki są takie zdrowe?
Kiszone ogórki od wielu lat mają zastosowanie w medycynie ludowe. Są bowiem bardzo zdrowe, zwłaszcza że zawierają mnóstwo witaminy C. Dzięki kiszonkom można więc wzmocnić układ immunologiczny, co jest niezwykle istotne jesienną i zimową porą, kiedy ludzie najczęściej chorują. Dobrze ukiszone ogórki to znakomite źródło mikroelementów. Potrafią one świetnie odkwasić organizm, a nawet odbudować florę bakteryjną. Nic dziwnego więc, że ludzie tak chętnie robią z ogórków przetwory na zimę.
Ogórki kiszone są bardzo proste w przygotowaniu. Poza tym są tanim i skutecznym antidotum na wiele różnych dolegliwości. Dzięki obecnym w nich kwasie mlekowym pobudza się trawienie, a także dostarcza do organizmu sporą ilość błonnika. Kwas mlekowym wraz z błonnikiem pomogą uporać się również z problemem wzdęć i zaparć w organizmie. Warto też dodać, że kiszone ogórki są doskonałą przekąską dla osób będących na diecie redukcyjnej, ponieważ zawierają mało kalorii - mniej niż surowe ogórki. Ich systematyczne spożywanie znacznie wzmocni trawienie, poprawi samopoczucie i mikroflorę jelitową. Same plusy!
1 zasada - wybór ogórków do kiszenia
Aby dobrze ukisić ogórki, należy zastanowić się najpierw nad ich wyborem. Najlepsze będą te, które pochodzą z własnej domowej uprawy w ogródku. Warto sięgać również po ogórki pochodzące od sprawdzonych i renomowanych rolników, którzy nie traktują warzyw chemikaliami. Jak powinien wyglądać dobry ogórek do ukiszenia? Musi być przede wszystkim:
- jędrny,
- świeży,
- nieuszkodzony,
- średniej wielkości.
Jak kisić ogórki na zimę? Do tego potrzebne będzie duże gliniane albo szklane naczynie, które przed kiszeniem wypada porządnie wyparzyć. Ułożone w takim naczyniu ogórki zalewa się specjalną słoną zalewą (woda z solą kamienną) i dodaje do słoja przyprawy w postaci korzenia chrzanu, czosnku, ziela angielskiego oraz liścia laurowego. To właśnie dzięki nim kiszonki będą mieć wyrazisty smak. Poza tym przyprawy zakonserwują ogórki i będą zapobiegać rozwijaniu się w nich drożdży albo pleśni.
2 zasada - w jakiej zalewie kisić ogórki?
Do ukiszenia ogórków powinno się używać soli kamiennej. Właśnie ona bogata jest w sole minerale, które wpłyną na lepszą fermentację kiszonek. Sól jodowana nie jest polecana do kiszenia, ponieważ ogórki nią potraktowane nie będą wystarczające jędrne i chrupkie. Owszem, wiele ludzi wciąż kisi ogórki w takiej soli, jednak kiszonki będą zdecydowanie lepsze w smaku, gdy zaleje się je zalewą z wody i soli kamiennej.
Jaki jest najlepszy poziom soli w ogórkach? Solanka powinna mieć między 6 a 8% stężenia. Poziom soli uzależniony będzie jednak od ułożenia ogórków w naczyniu. Wpływ na stężenie solanki ma także wielkość ogórków. Gdy ogórki będą ciasno ułożone w słoiku, będzie do nich potrzeba mniej solanki, jednak musi mieć ona wówczas większe stężenie soli. Jak więc najlepiej ułożyć ogórki, aby dobrze się ukisiły? Zaleca się ułożyć je w słoju ciasno, delikatnie pod skosem i warstwowo. Okres fermentacji wydłużyć można poprzez dodanie do nich cukru w ilości maksymalnie do 2%.
Zasada 3 - wszystko, czego powinno się unikać podczas kiszenia ogórków
Okazuje się, że istnieje wiele reguł, które bezpośrednio wpływają na efekt kiszenia ogórków. Oto kilka ważnych zasad, których zachowanie pozwoli ukisić idealne, jędrne i chrupiące ogórki.
• Do kiszenia ogórków najlepsze jest temperatura ok. 22 st. C. Kisząc je w takiej temperaturze, można uniknąć pojawienia się w nich bakterii. Należy więc dopilnować, aby przy kiszeniu ogórków nie było w domu ani za ciepło, ani za zimno.
• Podczas burzy wyładowania potrafią zmienić w powietrzu równowagę jonów. Bakterie wykorzystują ujemne naładowanie, przez co mogą się zacząć błyskawicznie rozmnażać w słoiku ze świeżo ukiszonymi ogórkami. Właśnie dlatego lepiej nie kisić ich podczas burzy.
• Nigdy nie kiś ogórków w metalowych i plastikowych pojemnikach! Nie są one bowiem najzdrowszymi materiałami - kwas może je łatwo strawić, co będzie już niebezpieczne dla zdrowia. Takie opakowania często zawierają toksyczne składniki, które bezpośrednio zagrażają naszym organizmom.
• Nie kupuj ogórków starych albo przerośniętych. Nie szukaj ich też wśród źródeł niewiadomego pochodzenia. Zaglądaj do lokalnych warzywniaków albo do własnego ogrodu. Ogórki w sklepie często okazują się zepsute lub przenawożone.
• W celu uniknięcia zgnicia ogórków, lepiej nie układać ich luźno i pionowo. Układaj ogórki jak najciaśniej i w poprzek.