Spis treści:
Masło z lodówki potrafi być naprawdę twarde. Jak rozsmarować je szybko, łatwo i bez rujnowania pieczywa? Poznaj dwa sposoby, które może wykorzystać każdy, bez większego przygotowania. Oba wymagają tylko podstawowego sprzętu kuchennego i niecałej minuty, aby zadziałać.
Sprawdź także: 7 pomysłów na szaszłyki z grilla. Wychodzą kruche i soczyste
Masło z lodówki - jak rozsmarować?
Bardzo możliwe, że słyszałeś już o kąpieli wodnej, która może rozmiękczyć masło albo o wykorzystaniu tarki, aby szybciej je utrzeć. Te sposoby wymagają jednak czasu lub sporo wysiłku. Jak rozsmarować twarde masło, żeby nie zniszczyć pieczywa? Pierwszym domowym sposobem będzie użycie obieraczki do ziemniaków. Choć brzmi to abstrakcyjnie, może realnie pomóc. Ze zbitej kostki zeskrobiesz cienkie płatki masła, które idealnie rozprowadzą się po kromce. Wystarczy więc po prostu wyjąć produkt z lodówki, zdrapać nieco z wierzchu i nożem rozsmarować na chlebie.
Jak rozsmarować twarde masło?
Jeszcze lepszym sposobem na to, jak rozsmarować twarde masło jest użycie metalowego sitka o drobnych oczkach. Metoda już naprawdę może zdziwić, ale jest ekspresowa i nieskomplikowana. Wyjmij masło z lodówki i odpakuj z folii. Sitkiem pocieraj o wierzch kostki - tak, żeby w jego środku pojawiły się bardzo drobne wióry. Gdy już zbierzesz odpowiednią porcję masła, szpatułką delikatnie zbierz maślany puch i rozprowadź po chlebie. Metalowe sitko zadziała lepiej niż tarka - nie tylko rozdrobni zbity produkt, ale również ogrzeje go i dzięki temu nieco roztopi.
Źródło: Smaker.pl, Tik Tok @adamtahir, Tik Tok @paulfosterchef
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Maliny dobre dla wątroby. Jeden dodatek wzmocni ich działanie »
Chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Oto najprostszy przepis na gofry »
Na uspokojenie, utratę wagi oraz obniżenie ciśnienia. Cesarzowa wśród herbat »