Ewa_Gotuje

Jak łatwo rozsmarować twarde masło na chlebie? Dwa triki, które pokochacie, zwłaszcza latem

Masło z lodówki, które jest zbitą kostką nie do rozprowadzenia na pieczywie, to zmora wielu domowych kucharzy. Jak rozsmarować twarde masło, żeby nie zniszczyć chleba? Zapomnij o długotrwałym ogrzewaniu, mikrofalówce czy kąpieli wodnej. Oto dwa ekspresowe sposoby, z którymi każdy sobie poradzi.

Jak rozsmarować twarde masło? Użyj sitka lub obieraczki | Fot. Canva Pro // Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Masło z lodówki potrafi być naprawdę twarde. Jak rozsmarować je szybko, łatwo i bez rujnowania pieczywa? Poznaj dwa sposoby, które może wykorzystać każdy, bez większego przygotowania. Oba wymagają tylko podstawowego sprzętu kuchennego i niecałej minuty, aby zadziałać.

Sprawdź także: 7 pomysłów na szaszłyki z grilla. Wychodzą kruche i soczyste

Masło z lodówki - jak rozsmarować?

Bardzo możliwe, że słyszałeś już o kąpieli wodnej, która może rozmiękczyć masło albo o wykorzystaniu tarki, aby szybciej je utrzeć. Te sposoby wymagają jednak czasu lub sporo wysiłku. Jak rozsmarować twarde masło, żeby nie zniszczyć pieczywa? Pierwszym domowym sposobem będzie użycie obieraczki do ziemniaków. Choć brzmi to abstrakcyjnie, może realnie pomóc. Ze zbitej kostki zeskrobiesz cienkie płatki masła, które idealnie rozprowadzą się po kromce. Wystarczy więc po prostu wyjąć produkt z lodówki, zdrapać nieco z wierzchu i nożem rozsmarować na chlebie.

Jak rozsmarować twarde masło?

Jeszcze lepszym sposobem na to, jak rozsmarować twarde masło jest użycie metalowego sitka o drobnych oczkach. Metoda już naprawdę może zdziwić, ale jest ekspresowa i nieskomplikowana. Wyjmij masło z lodówki i odpakuj z folii. Sitkiem pocieraj o wierzch kostki - tak, żeby w jego środku pojawiły się bardzo drobne wióry. Gdy już zbierzesz odpowiednią porcję masła, szpatułką delikatnie zbierz maślany puch i rozprowadź po chlebie. Metalowe sitko zadziała lepiej niż tarka - nie tylko rozdrobni zbity produkt, ale również ogrzeje go i dzięki temu nieco roztopi.

Źródło: Smaker.pl, Tik Tok @adamtahir, Tik Tok @paulfosterchef

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Maliny dobre dla wątroby. Jeden dodatek wzmocni ich działanie »

Chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Oto najprostszy przepis na gofry »

Na uspokojenie, utratę wagi oraz obniżenie ciśnienia. Cesarzowa wśród herbat »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
30 min
1
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133311

15 min
144
15 min
14
Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3907

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3