Dania jednogarnkowe

Obecne możliwości produkcyjne i wzrost popytu na mięso drobiowe sprawiają, że coraz częściej to właśnie kurczak gra główne skrzypce w daniach obiadowych i zakąskach. Dowiedz się, jak przyrządzić ten mięsny rarytas i jak marynować mięso kurczaka, aby było soczyste i smaczne!

Najlepsze triki na marynowanie kurczaka | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ty również należysz do miłośników kulinarnych podbojów z kurczakiem w roli głównej? Mięso to cieszy się ogromną popularnością, nie tylko dlatego, że jest zdrowe, ale również z powodu licznych możliwości jego przygotowania. Jednym z pomysłów na podkreślenie wyjątkowości kurczaka jest jego wcześniejsze zamarynowanie  –  dzięki temu możesz cieszyć się smakiem każdego kawałka mięsa w soczystej i miękkiej odsłonie! Poznaj wskazówki przygotowania marynaty! 

 Sprawdź także: Majówka za pasem! Podpowiadamy, jaką kiełbasę wybrać na grilla

Mięso z kurczaka — właściwości 

Co sprawia, że dietetycy szczególnie polecają właśnie mięso z kurczaka? Właściwości tego produktu jednoznacznie wskazują na to, że warto jak najczęściej korzystać z niego w kuchni! Jest prosty w przygotowaniu, nie wymaga długiej obróbki termicznej, zapewnia wystarczającą dawkę energetyczną i jest sycący. Atutem kurczaka jest również to, że mogą go spożywać osoby na diecie bezglutenowej. 

Dlaczego powinieneś rozważyć wprowadzenie kurczaka do swojej diety? Kolejnym argumentem przemawiającym za tym, żeby nie ograniczać się w jego spożywaniu, jest niska zawartość tłuszczu i jego lekkostrawne właściwości. Nawet jeżeli na co dzień borykasz się z wysokim poziomem cholesterolu, mięso z kurczaka nie przyczyni się do pogorszenia twoich wyników badań. Co więcej, jest ono źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, witaminy A, D oraz E. Kurczak polecany jest także osobom, które chcą w naturalny sposób dostarczyć swojemu organizmowi cynku, miedzi i żelaza. 

Mięso drobiowe, ze względu na swoją delikatność, jest serwowane pacjentom po zabiegach chirurgicznych, systematycznie pojawia się w posiłkach sportowców, a także towarzyszy wszystkim tym, którzy są na etapie redukcji wagi. Co więcej, zgodnie z obowiązującym prawem, mięso to nie może zawierać antybiotyków i hormonów. Istnieje tylko kilka warunków, w których hodowcy mogą sięgnąć po te środki chemiczne, jednak nawet po ich podaniu zwierzęta podlegają karencji, nim trafią na stoły konsumentów. 

Jak marynować mięso z kurczaka? 

Zastanawiasz się, jak marynować mięso z kurczaka, aby z każdym kęsem delektować się jego wybornym smakiem, subtelnym aromatem i wyjątkową teksturą? 

W pierwszej kolejności wybieraj surowiec pozbawiony kości i chrząstek. Postaraj się także usunąć znajdujące się na nim błony i dokładnie opłucz go przed poddaniem go dalszej obróbce. Bez względu na to, jakie składniki zastosujesz w marynacie, pamiętaj o tym, żeby mięso było zawsze z dwóch stron nią posmarowane i odpoczęło w lodówce przez co najmniej kilka godzin. Dobrym pomysłem jest pozostawienie go w środku na całą noc. 

Czy wiesz o tym, że nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamarynować mięso wraz ze skórą? Jeżeli w zalewie uwzględnisz olej, podczas pieczenia skórka stanie się chrupiąca, a znajdujący się pod nią kurczak — soczysty i smaczny. 

Jak jeszcze zwiększyć mięsistość i delikatność kurczaka? Istnieje pewien sposób, który sprawi, że nawet po długim czasie spędzonym w piekarniku, twój posiłek zachwyci cię delikatnością i rozpływającym się w ustach kęsem! Wystarczy, że przed pieczeniem mięsa podsmażysz je na patelni. Jego zewnętrzna struktura nabierze chrupkiej konsystencji, a szczelnie zamknięte wnętrze pozostanie miękkie i nie straci na wilgotności — jakże istotnej w soczystości mięsa. 

Problematycznym dla wielu osób jest marynowanie kurczaka w całości. W takiej formie pięknie prezentuje się on po upieczeniu, jednak dotarcie do jego najgłębszych warstw może sprawić ci pewną trudność. Aby cieszyć się doskonałym efektem, przed umieszczeniem drobiu w piekarniku, oczyść jego korpus od środka i właśnie w nim umieść wszystkie aromatyczne przyprawy, takie jak rozmaryn, które charakteryzują się intensywnym smakiem i aromatem. Przekonasz się, że przygotowywane przez ciebie mięso przejdzie nimi w mgnieniu oka. 

Najlepsze marynaty do kurczaka 

Jakie są najlepsze marynaty do kurczaka? Mięso to jest tak uniwersalne, że sprawdza się zarówno w wersji na ostro, jak i na słodko. Pomysłów na jego przyrządzenie jest całe mnóstwo. Dowiedz się, jak w prosty i szybki sposób zamarynować drób, aby zaskoczyć zaproszonych gości jego wspaniałym smakiem! 

Jednym z pomysłów na marynatę jest zalewa ziołowa. To połączenie przypraw bardzo dobrze się ze sobą komponuje. Zmieszaj kilka łyżeczek oliwy z oliwek z poszatkowanym czosnkiem i wyrazistą mieszanką prowansalską. Możesz pokusić się o dodatek pietruszki — tej świeżej, zielonej bądź suszonej, jeżeli marynatę przyrządzasz poza sezonem. Dla podkreślenia smaku zastosuj ostrą paprykę i idealnie pasujący do kurczaka majeranek. Wedle uznania dodaj sól i pieprz. 

Jesteś miłośnikiem słodkich smaków? Być może masz ochotę na soczyste drobiowe mięso w miodowej zalewie? Do wspomnianego miodu dodaj chili i słodką paprykę, a także zwiększającą chrupkość kurczaka oliwę, sól i pieprz. Jeżeli marynata jest zbyt gęsta, możesz bez obaw dodać kilka łyżeczek wody. Mięso w takiej zalewie nadaje się świetnie na patelnię i na grilla. 

Kurczak w musztardowej marynacie to kolejna propozycja, której nie będziesz mógł się oprzeć! Jak ją przygotować? To proste! Połącz ze sobą kilka łyżeczek wody, oleju, majeranek, musztardę i słodką paprykę. Klasyką, której nie może zabraknąć, jest oczywiście sól i pieprz. Tajemniczym składnikiem w tej marynacie jest brązowy cukier, który warto stosować w przypadku mięsa ze skórą — będzie ona przyjemnie chrupiąca! Co do musztardy, jej wybór zależy wyłącznie od ciebie. Możesz poeksperymentować z jej rodzajami lub zdecydować się na kilka smakowych wersji. 

Czy próbowałeś kiedykolwiek marynaty na bazie jogurtu naturalnego? Dodaj do niego curry i słodką paprykę, wzbogać całość o tymianek, czosnek, sól i pieprz. Delikatne mięso w takiej zalewie dosłownie rozpływa się w ustach! Możesz podawać je z domowym sosem czosnkowym — palce lizać! 

Ostatnim pomysłem na marynatę jest kurczak w wersji azjatyckiej. Jej bazę stanowi cebula dymka, która występuje w praktycznie każdym japońskim, wietnamskim oraz chińskim daniu. Połącz ją z takimi składnikami, jak miód, olej słonecznikowy, imbir, czosnek, sos sojowy, kolendra i trawa cytrynowa. Jest to z pewnością oryginalny pomysł na kurczaka — jeśli zatem chcesz spróbować czegoś nietypowego, ta egzotyczna marynata na pewno przyjemnie cię zainspiruje do dalszych kulinarnych poszukiwań! 

Zobacz także:

Takiego masła jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku »

Zupa ogórkowa będzie smakować wybornie. Zmień w przepisie jedną rzecz »

Polscy naukowcy dowiedli, że działa antyrakowo. Pij łyżeczkę przed posiłkiem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Deser Mochi

Marzysz o podróży do Japonii? To odległy kraj, ale możesz zasmakować wyjątkow...

Odsłon: 9371

>60 min
3
Ciasta Kasztanek bez pieczenia

Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...

Odsłon: 2494

30 min
2
Sałatki Sałatka nicejska

Sałatka nicejska to francuskie, klasyczne danie. Pierwotnie było potrawą popu...

Odsłon: 18336

30 min
20
Sałatki Surówka z kapusty, marchewki i pora

Surówka z kapusty, marchewki i pora to idealny wybór! Jest szybka w przygotow...

Odsłon: 24

30 min
0

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8