Najlepsze przepisy na ogórki

Jak na nasze zdrowie wpływa miód?

Mówi się, że im gorszy smak lekarstwa, tym lepsza jego skuteczność. Od reguły zdarzają się jednak wyjątki. Miód to słodkie i pozbawione chemii remedium na wszelkie dolegliwości.

Fot. 123RF/Picsel

Naukowcy dowiedli, że miód to naturalny, a przy tym skuteczny sprzymierzeniec w walce o zdrowe płuca, który ogranicza chęć sięgnięcia po papierosa. Naturalny miód ogranicza stres oksydacyjny, zapobiega rozprzestrzenianiu się wolnych rodników oraz zwiększa poziom przeciwutleniaczy w organizmie. Ponadto, substancje zawarte w miodzie, pełnią ważną funkcję w budowaniu silnego systemu immunologicznego, który obroni się przed wszelkimi patogenami. W następstwie sprzyja to rzucaniu palenia oraz chroni nas przed wieloma nieprzyjemnymi skutkami nałogu.

Miód przeciwko bakteriom

Mało kto wie, że nasze jelita są siedliskiem bakterii. Zarówno tych dobrych, jak i złych. Miód to płynne złoto z ogromem prebiotycznych właściwości. Nie dopuszczają one do rozmnażania się szkodliwych bakterii, które wraz z żywnością przedostają się do wnętrza organizmu. Warto wiedzieć, że miód blokuje przyrost pałeczek E.coli i Salmonelli, a także innych niebezpiecznych bakterii. Ponadto, "karmi" też te zdrowe bakterie, należące do flory jelitowej.

Zdrowy związek: miód i zioła

W połączeniu z nasionami kozieradki reguluje poziom insuliny. Osładza ziołowe herbaty i przy okazji wzmacnia ich działanie. Spożywanie surowego miodu razem z naparami z pokrzywy, czy dziewanny pozwala przyzwyczaić organizm do alergii. Jest to jednoznaczne z uodpornieniem go na wszelkie alergeny.

Na spokojny sen

To że miód wzmacnia odporność, wie każdy. Ale znacznie mniej osób jest świadomych tego, że działa przeciwkaszlowo. Jedzmy miód tak często jak się da i zanim dopadnie nas przeziębienie. Miód, dzięki swojemu łagodzącemu działaniu, zapobiega napadom nocnego kaszlu. Dodany do syropu z czarnego bzu, nawilża drogi oddechowe i zapobiega chorobom gardła i chrypce.

Pobierz aplikację smaker

Uwalnia zatoki od kataru

Połączenie miodu z octem jabłkowym, kurkumą, korzeniem łopianu i imbiru, a także z pieprzem cayenne, ma zbawienny wpływ na zatoki. Udrażnia je i tym samym poprawia oddychanie. Dodatek olejku eukaliptusowego i miętowego sprawi, że szybciej pozbędziemy się kataru.

Z miodem niestrawność niestraszna

Jeśli po jedzeniu dokucza ci niestrawność, wypróbuj mieszankę wody, miodu i imbiru. Pij ją regularnie, a dolegliwości żołądkowo-jelitowe powinny ustąpić. Jeśli zależy ci na utracie zbędnych kilogramów, do mieszanki dodaj pół łyżeczki cynamonu i obserwuj efekty.

Pij ten rodzaj herbaty po obiedzie, a szybciej schudniesz

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Bułeczki z przedziałkiem pszenno-grahamkowe

Bułeczki z przedziałkiem lub bez jak kto woli. Pyszne i sycące, a zarazem mię...

Odsłon: 35

>60 min
2
Dania główne "Leczo" z kalarepą

Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...

Odsłon: 25

30 min
0
Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 63

>60 min
3
15 min
11

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26