Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Mówi się, że im gorszy smak lekarstwa, tym lepsza jego skuteczność. Od reguły zdarzają się jednak wyjątki. Miód to słodkie i pozbawione chemii remedium na wszelkie dolegliwości.

Fot. 123RF/Picsel

Naukowcy dowiedli, że miód to naturalny, a przy tym skuteczny sprzymierzeniec w walce o zdrowe płuca, który ogranicza chęć sięgnięcia po papierosa. Naturalny miód ogranicza stres oksydacyjny, zapobiega rozprzestrzenianiu się wolnych rodników oraz zwiększa poziom przeciwutleniaczy w organizmie. Ponadto, substancje zawarte w miodzie, pełnią ważną funkcję w budowaniu silnego systemu immunologicznego, który obroni się przed wszelkimi patogenami. W następstwie sprzyja to rzucaniu palenia oraz chroni nas przed wieloma nieprzyjemnymi skutkami nałogu.

Miód przeciwko bakteriom

Mało kto wie, że nasze jelita są siedliskiem bakterii. Zarówno tych dobrych, jak i złych. Miód to płynne złoto z ogromem prebiotycznych właściwości. Nie dopuszczają one do rozmnażania się szkodliwych bakterii, które wraz z żywnością przedostają się do wnętrza organizmu. Warto wiedzieć, że miód blokuje przyrost pałeczek E.coli i Salmonelli, a także innych niebezpiecznych bakterii. Ponadto, "karmi" też te zdrowe bakterie, należące do flory jelitowej.

Zdrowy związek: miód i zioła

W połączeniu z nasionami kozieradki reguluje poziom insuliny. Osładza ziołowe herbaty i przy okazji wzmacnia ich działanie. Spożywanie surowego miodu razem z naparami z pokrzywy, czy dziewanny pozwala przyzwyczaić organizm do alergii. Jest to jednoznaczne z uodpornieniem go na wszelkie alergeny.

Na spokojny sen

To że miód wzmacnia odporność, wie każdy. Ale znacznie mniej osób jest świadomych tego, że działa przeciwkaszlowo. Jedzmy miód tak często jak się da i zanim dopadnie nas przeziębienie. Miód, dzięki swojemu łagodzącemu działaniu, zapobiega napadom nocnego kaszlu. Dodany do syropu z czarnego bzu, nawilża drogi oddechowe i zapobiega chorobom gardła i chrypce.

Pobierz aplikację smaker

Uwalnia zatoki od kataru

Połączenie miodu z octem jabłkowym, kurkumą, korzeniem łopianu i imbiru, a także z pieprzem cayenne, ma zbawienny wpływ na zatoki. Udrażnia je i tym samym poprawia oddychanie. Dodatek olejku eukaliptusowego i miętowego sprawi, że szybciej pozbędziemy się kataru.

Z miodem niestrawność niestraszna

Jeśli po jedzeniu dokucza ci niestrawność, wypróbuj mieszankę wody, miodu i imbiru. Pij ją regularnie, a dolegliwości żołądkowo-jelitowe powinny ustąpić. Jeśli zależy ci na utracie zbędnych kilogramów, do mieszanki dodaj pół łyżeczki cynamonu i obserwuj efekty.

Pij ten rodzaj herbaty po obiedzie, a szybciej schudniesz

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
3
30 min
4
Śniadania placuszki serowe

Delikatne, rozpływające się w ustach placuszki. Idealne na śniadanie. Dodatek...

Odsłon: 63

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

0
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

1
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

7
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5