Spis treści:
Najpopularniejszą panierkę do ryby robi się z jajek i bułki tartej. Warto zastanowić się jednak, czy to taki zdrowy wybór. Utarte suche pieczywo nie zawiera cennych składników odżywczych, a jajek nie zjedzą na przykład weganie czy alergicy. Choć bułkę łatwo wymienić na wartościowy produkt, np. siemię lniane, sezam czy pokruszone orzechy, to niewiele osób wie, jak panierować rybę bez jajka. Poznaj 5 domowych i niezawodnych sposobów.
Sprawdź także: Po czym poznać, że miód jest prawdziwy? Trzeba zrobić test pszczelarza
Czy jajko jest konieczne do panierki?
Panierowanie przy użyciu jajka to jeden z najprostszych sposobów na przyrządzenie ryby czy mięsa. Trzeba się zgodzić z tym, że potrawa podana w ten sposób ma więcej smaku, choć też często więcej kalorii. Właśnie dlatego bułkę tartą wymienia się na cenne nasiona, orzechy czy płatki owsiane. Pokruszone migdały czy różnokolorowy sezam nie tylko dodają kolorów i aromatu daniu, ale też wartości odżywczych.
A czy jajko jest konieczne do panierki? Musisz wiedzieć, że jego zadaniem jest sklejenie produktów - ma przytwierdzić suche składniki panierki do ryby. Nie oznacza to jednak, że nie istnieją inne „kleiki”, które wspaniale sprawdzą się jako zamiennik jajka. Poznaj 5 najlepszych metod na panierowanie ryby bez jajka.
Jak panierować rybę bez jajka - 5 sposobów
Szukasz ciekawego przepisu na panierkę do ryby? Poniżej znajdziesz kilka najlepszych propozycji. Oto 5 sposobów na to, jak panierować rybę bez jajka, za to ze składnikami, które wzmocnią jej smak.
- Mąka, woda i sok z cytryny - połącz mąkę i sok z cytryny z odrobiną wody. Powstanie gęsta papka, którą łatwo obtacza się rybę. Co więcej, cytrusowy aromat rewelacyjnie pasuje do tego typu dań. Jeśli chcesz nieco podkręcić smak, możesz dodać pieprzu ziołowego lub posiekanej natki pietruszki.
- Mąka z wodą lub mlekiem - jeden z najszybszych i najprostszych sposobów na panierowanie ryby, która wychodzi delikatna i soczysta. Wystarczy mięso otoczyć ulubionymi ziołami i skropić cytryną do smaku. Do miski wlać wodę, wsypać nieco mąki, włożyć doprawiony wcześniej filet i obtoczyć go łagodną panierką.
- Kefir, jogurt lub śmietana - nabiał to również świetna metoda na to, jak panierować rybę bez jajka. Trzeba tylko nieco rozwodnić kilka łyżek kefiru, jogurtu, maślanki czy śmietany, a następnie wymoczyć w nich filety. Dzięki takim dodatkom smak potrawy stanie się wyjątkowo łagodny.
- Mleko skondensowane (niesłodzone) i przyprawy - mleko w tej postaci jest gęste i wytrawne, więc idealnie oddaje lepkość jajka. Pieprz cytrynowy lub ziołowy, natka pietruszki czy curry świetnie dopełnią aromatu rybie. Możesz też po prostu ograniczyć się do soli i pieprzu, jeśli marzy ci się delikatne w smaku danie.
- Majonez lub musztarda - miłośnicy mocniejszych doznań kulinarnych powinni wypróbować panierki z majonezu lub musztardy. Dodatki są odpowiednio gęste, a dodatkowo już samodzielnie - bez przypraw - dopełniają smak ryby.
Panierowany łosoś z zielonym puree
Zobacz przepisŁosoś w panierce bez jajka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Łosoś pod panierką bez jajka
Zobacz przepisRyba z panierką bez jajka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl, akademiasmaku.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Chronią przed wrzodami i działają przeciwbólowo. Na to także pomogą goździki »
Jak przechowywać grzyby suszone? Najpierw trzeba dobrze je przygotować »
Gołąbki warstwowe. Propozycja na obiad dla tych, którzy lubią mięso mielone »