Spis treści:
Jeśli nie jesteś pszczelarzem, to w sklepie trudno będzie ci rozpoznać, który miód jest najbardziej wartościowy. Chyba że posłuchasz wskazówek profesjonalistów, którzy dzielą się wiedzą o tym, jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy. Edward Kaliński to pszczelarz z wieloletnim doświadczeniem. Wraz z córką Justyną zajmują się prowadzeniem rodzinnej pasieki i profilu na Instagramie @bartnik_mazowiecki.
Miód jest tak twardy, że łamiesz na nim łyżki? To super! - pisze Justyna, córka pszczelarza Edwarda Kalińskiego.
Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy?
Podczas zakupu miodu, który jest drogim produktem, ważne jest, aby wybrać ten najzdrowszy, pełen witamin i minerałów. Co naturalne, wysoka cena powinna przecież iść w parze z najwyższą jakością. Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy? Oto pięć sprawdzonych sposobów, którymi posługują się pszczelarze i miłośnicy tego produktu:
- pamiętaj, że nie zawsze będzie miał jednolity kolor - prawdziwy miód może zawierać przebarwienia, przypominające mróz na szybie. To po prostu efekt szybkiej krystalizacji, czyli całkowicie naturalnego procesu. Miody, które mają wykwity, są zazwyczaj najbardziej dojrzałe, a co za tym idzie - mają najmniejszą zawartość wody i najwyższą jakość,
- miód naturalny mocno twardnieje - do tego stopnia, że czasem trudno jest nabrać go łyżką. Ponownie chodzi tu o krystalizację, czyli zmianę stanu z płynnego na stały. Sztuczne produkty nigdy nie zmienią konsystencji (a jednym z wyjątków w przypadku miodów - jest ten akacjowy, który również nie twardnieje),
- prawdziwy miód pachnie delikatnie - jeśli po otwarciu słoika wyczuwasz przyjemną słodycz, to najprawdopodobniej kupiłeś dobrej jakości miód. Gdy jednak „przytłoczy” cię aromat kwiatów czy cukru, niestety masz do czynienia z gorszym produktem,
- naturalny miód jest bardzo słodki - dodając do herbaty, użyjesz go znacznie mniej, bo wystarczy ci odrobina tej słodyczy. Kluczowe jest, jak ją czuć - powinna być głęboka, aromatyczna, a nie smakować jak tani „ulepek” (wówczas wiesz, że w składzie miodu na pewno jest dodatkowy cukier),
- pamiętaj, żeby zawsze czytać etykiety - jeśli dotychczas nie skupiałeś się na jakości miodu, trudno będzie ci na początku dostrzec różnice w zapachu czy smaku. Nie zmyli cię jednak oznaczenie, które musi znajdować się na słoiku z miodem. Co wyczytasz na etykiecie? Między innymi kraj pochodzenia, numer weterynaryjny pasieki i skład produktu.
Jak sprawdzić, czy miód nie ma cukru?
Pamiętaj, że występowanie na powierzchni miodu scukrzenia i białych wykwitów nie świadczy wcale o dodatku cukru czy skrobi. To efekt krystalizacji i dojrzewania produktu. Jak więc sprawdzić, czy miód nie ma cukru? Jednym z domowych i prostych sposobów jest rozpuszczenie miodu w szklance zimnej wody. Z pewnością jest naturalny, jeśli zacznie się roztapiać nieregularnie, a pod wpływem mieszania - tworzyć pociągłe pasma. Z kolei ten sztuczny, którego bazą jest głównie cukier, rozpuści się niemal od razu i równomiernie.
Drugim domowym sposobem na to, jak sprawdzić, czy miód nie ma cukru, będzie umieszczenie łyżeczki produktu na przechylonym talerzyku. Jeśli niemal natychmiast z niego spłynie, pozostawiając mokry ślad, możesz mieć pewność, że miód jest wodnisty z domieszką sztucznego cukru. Jeśli natomiast podczas spływania będzie się zatrzymywał, rwał, a cały proces zajmie nieco dłużej, istnieje większa szansa na wyższą jakość miodu.
Źródło: Smaker.pl, Instagram @bartnik_mazowiecki, miodykrupiec.pl
Autorka: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Zupy, jakie jadano za czasów PRL. Jakie przepisy warto odtworzyć »
Kwercetynę znajdziesz w czerwonej cebuli. Pomoże w cukrzycy, przegoni wirusy, wspomoże mózg »
Tani i ma tylko 97 kcal. Jesz go z chlebem, a możesz zrobić kotlety, a nawet ciasto »