Po czym poznać, że miód jest prawdziwy? Trzeba zrobić test pszczelarza

Miód to jeden z najdroższych, ale również najcenniejszych pod względem właściwości produktów w sklepie. Podczas zakupów warto więc mieć pewność, że wybrany produkt jest najwyższej jakości. Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy? Oto 5 porad od profesjonalnego pszczelarza.

Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeśli nie jesteś pszczelarzem, to w sklepie trudno będzie ci rozpoznać, który miód jest najbardziej wartościowy. Chyba że posłuchasz wskazówek profesjonalistów, którzy dzielą się wiedzą o tym, jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy. Edward Kaliński to pszczelarz z wieloletnim doświadczeniem. Wraz z córką Justyną zajmują się prowadzeniem rodzinnej pasieki i profilu na Instagramie @bartnik_mazowiecki. 

Miód jest tak twardy, że łamiesz na nim łyżki? To super! - pisze Justyna, córka pszczelarza Edwarda Kalińskiego.

Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy?

Podczas zakupu miodu, który jest drogim produktem, ważne jest, aby wybrać ten najzdrowszy, pełen witamin i minerałów. Co naturalne, wysoka cena powinna przecież iść w parze z najwyższą jakością. Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy? Oto pięć sprawdzonych sposobów, którymi posługują się pszczelarze i miłośnicy tego produktu:

  • pamiętaj, że nie zawsze będzie miał jednolity kolor - prawdziwy miód może zawierać przebarwienia, przypominające mróz na szybie. To po prostu efekt szybkiej krystalizacji, czyli całkowicie naturalnego procesu. Miody, które mają wykwity, są zazwyczaj najbardziej dojrzałe, a co za tym idzie - mają najmniejszą zawartość wody i najwyższą jakość,
  • miód naturalny mocno twardnieje -  do tego stopnia, że czasem trudno jest nabrać go łyżką. Ponownie chodzi tu o krystalizację, czyli zmianę stanu z płynnego na stały. Sztuczne produkty nigdy nie zmienią konsystencji (a jednym z wyjątków w przypadku miodów - jest ten akacjowy, który również nie twardnieje),
  • prawdziwy miód pachnie delikatnie - jeśli po otwarciu słoika wyczuwasz przyjemną słodycz, to najprawdopodobniej kupiłeś dobrej jakości miód. Gdy jednak „przytłoczy” cię aromat kwiatów czy cukru, niestety masz do czynienia z gorszym produktem,
  • naturalny miód jest bardzo słodki - dodając do herbaty, użyjesz go znacznie mniej, bo wystarczy ci odrobina tej słodyczy. Kluczowe jest, jak ją czuć - powinna być głęboka, aromatyczna, a nie smakować jak tani „ulepek” (wówczas wiesz, że w składzie miodu na pewno jest dodatkowy cukier),
  • pamiętaj, żeby zawsze czytać etykiety - jeśli dotychczas nie skupiałeś się na jakości miodu, trudno będzie ci na początku dostrzec różnice w zapachu czy smaku. Nie zmyli cię jednak oznaczenie, które musi znajdować się na słoiku z miodem. Co wyczytasz na etykiecie? Między innymi kraj pochodzenia, numer weterynaryjny pasieki i skład produktu. 

Jak sprawdzić, czy miód nie ma cukru?

Pamiętaj, że występowanie na powierzchni miodu scukrzenia i białych wykwitów nie świadczy wcale o dodatku cukru czy skrobi. To efekt krystalizacji i dojrzewania produktu. Jak więc sprawdzić, czy miód nie ma cukru? Jednym z domowych i prostych sposobów jest rozpuszczenie miodu w szklance zimnej wody. Z pewnością jest naturalny, jeśli zacznie się roztapiać nieregularnie, a pod wpływem mieszania - tworzyć pociągłe pasma. Z kolei ten sztuczny, którego bazą jest głównie cukier, rozpuści się niemal od razu i równomiernie.

Drugim domowym sposobem na to, jak sprawdzić, czy miód nie ma cukru, będzie umieszczenie łyżeczki produktu na przechylonym talerzyku. Jeśli niemal natychmiast z niego spłynie, pozostawiając mokry ślad, możesz mieć pewność, że miód jest wodnisty z domieszką sztucznego cukru. Jeśli natomiast podczas spływania będzie się zatrzymywał, rwał, a cały proces zajmie nieco dłużej, istnieje większa szansa na wyższą jakość miodu.

Źródło: Smaker.pl, Instagram @bartnik_mazowiecki, miodykrupiec.pl

Autorka: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Zupy, jakie jadano za czasów PRL. Jakie przepisy warto odtworzyć »

Kwercetynę znajdziesz w czerwonej cebuli. Pomoże w cukrzycy, przegoni wirusy, wspomoże mózg »

Tani i ma tylko 97 kcal. Jesz go z chlebem, a możesz zrobić kotlety, a nawet ciasto »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 110

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 132

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 138

60 min
7
Śniadania Nadzienie serowe do naleśników- 2 składniki

Tylko twaróg i kremowy jogurt smakowy, u mnie kokosowo, migdałowy. Tak wykorz...

Odsłon: 157

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

25
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326