Grill - temat specjalny

Jak pozbyć się moli spożywczych z kuchni. Metoda 4xW sprawdza się wyśmienicie

Mole spożywcze potrafią zadomowić się w kuchni i sprawić, że będzie trzeba się pozbyć dużych partii jedzenia. I to takiego, które ma zwykle długi termin przydatności do spożycia. Wyjaśniamy, jak pozbyć się moli spożywczych z kuchni.

Najlepsze sposoby na mole kuchenne | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jak rozpoznać mole spożywcze? 

Mole spożywcze to owady, które są zakałą kuchni i spiżarni. Są małe, mają około 10 mm, o brązowoszarym ubarwieniu. To odróżnia je od moli odzieżowych, które są mniejsze i mają barwę żółtą.

W przypadku moli spożywczych dużo groźniejsze są ich larwy, które żerują w mąkach, ryżu, kaszach i innych sypkich produktach. Nie pogardzą też suszonymi grzybami lub owocami. Larwa mają postać małych białych gąsienic z brązowymi główkami. Osiągają długość około pół centymetra. Natomiast jaja moli są praktycznie niewidoczne, gdyż mają długość około 1 mm.

Gdzie szukać gniazd moli spożywczych?

Mole spożywcze najczęściej przynosimy do domu ze sklepu. Są już zagnieżdżone w produktach takich jak mąka, kasze, ryż czy płatki. Dlatego do takich zakupów należy podchodzić z dużą ostrożnością. Najlepiej od razu po przyniesieniu ich do domu dokładnie obejrzeć paczki, ich zagięcia oraz zawartość. Larwy moli pozostawiają po sobie małe pajęczynki, które łatwo dostrzec w zgięciach paczek. Jeśli je zauważysz, lepiej pozbądź się takiego produktu. Ryzykujesz, że mole przeniosą się na inne zapasy w kuchni czy spiżarni. Jeśli ich nie ma, najlepiej zrobisz przesypując zawartość paczki do szczelnie zamykanego pudełka.

Jak pozbyć się moli spożywczych - metoda 4xW  

W przypadku moli spożywczych sprawdza się powiedzenie “lepiej zapobiegać niż leczyć”. Dlatego zrób wszystko, by mole nie miały szans na zagnieżdżenie się w twojej kuchni. W zapobieganiu i pozbyciu się moli spożywczych świetnie się sprawdzi metoda “4XW”:

  • wkładaj suchą żywność do szklanych słoików, które mają szczelne zamknięcie;
  • wyłóż słoiki liśćmi laurowymi, które odstraszą mole;
  • wyczyść szafki kuchenne roztworem wody i octu jabłkowego;
  • włóż do szafek kieliszek octu jabłkowego. Mole utopią się w tym płynie.

Stosowanie tych zasad rekomenduje kanał @jagna_bezresztek na TikToku.

Jak pozbyć się moli spożywczych z kuchni - domowe metody   

Zanim sięgniesz po chemię, by pozbyć się moli spożywczych, wypróbuj najpierw domowe sposoby. Są one bardzo skuteczne, bo opierają się na tym, czego nie lubią mole i co je odstraszy. Przede wszystkim mole nie znoszą ostrych zapachów. Olejki eteryczne, wanilia, goździki, liście laurowe i zwykły ocet pomogą je odstraszyć. Olejkami czy octem możesz nasączyć waciki i rozłożyć je w szafkach, a przyprawy wysyp po prostu tam, gdzie trzymasz żywność sypką.

Jaj moli spożywczych najtrudniej się pozbyć, bo są one niemal niewidoczne. Ale i na to jest sposób. Wysokie i niskie temperatury skutecznie zniszczą jaja. Świeżo kupione produkty możesz więc schować na dzień lub dwa do zamrażarki. Półki natomiast możesz potraktować zwykłą suszarką do włosów, nastawioną na najgorętszy strumień.

Zobacz także:

Jak zrobić pyszną jajecznicę? Poznaj niezawodny trik

Szczaw - co warto o nim wiedzieć?

Dodaj do herbaty lub rosołu. Leczy stany zapalne, koi nerwy, wspomaga trawienie i sen »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 170

30 min
8
30 min
9
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17