Najlepsze przepisy na ogórki

Jak przechowywać jedzenie?

Każdego roku na całym świecie miliardy ton jedzenia trafiają do kosza na śmieci. Często jest to wynikiem nieprzemyślanych zakupów, przeoczenie terminu ważności czy złego przechowywania produktów spożywczych. Co zatem zrobić, by nie wyrzucać jedzenia?

Fot. 123RF/Picsel

Przede wszystkim należy zacząć od odpowiedniego planowania zakupów. Najlepszym sposobem jest przygotowanie jadłospisu na cały tydzień i kupowanie produktów potrzebnych do przygotowania konkretnych posiłków.

Ważne jest również odpowiednie przechowywanie, które wpływa na jakość i świeżość jedzenia, a także termin zdatności do spożycia. Dzięki odpowiedniemu zabezpieczeniu produktów spożywczych możemy uniknąć niepotrzebnego marnowania żywności.
Na co dzień przechowujemy różnoraką żywność. Część produktów powinna znaleźć się w lodówce, część z nich można zamrozić, a pozostałe powinny być trzymane w temperaturze pokojowej. Ważne jest odpowiednie ułożenie produktów na półkach w lodówce, by zapewnić im jak najdłuższą przydatność do spożycia.
Niektóre owoce i warzywa powinno się przechowywać w lodówce, w dolnej szufladzie. W niższej temperaturze powinny być przechowywane warzywa liściaste, zioła, warzywa korzeniowe. Warto zapewnić im wilgoć zabezpieczając je nawilżonym ręcznikiem papierowym lub gazą. Natomiast w temperaturze pokojowej dłużej swoją świeżość zachowają pomidory, ogórki, papryka, cukinia i egzotyczne owoce.

 

Reklama

 

Na środkowej półce powinny znaleźć się wędliny i sery. Należy je rozpakować z folii i przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika. Pojemniki do przechowywania żywności znajdziesz, np. w sklepie DUKA. Zapobiegają one obsychaniu produktów oraz mieszaniu się zapachów i smaków.
Mleko, kefir i jogurty powinny się znaleźć na najwyższej półce. Miejsce na jajka najczęściej znajduje się na drzwiach lodówki. Często lodówki są wyposażone już w gotowe pojemniki do przechowywania jajek.
Dania gotowe, np. zupy czy ugotowane porcje obiadowe można przechowywać bezpiecznie ok. 2-3 dni w szczelnie zamykanych pojemnikach. Termin przydatności zup można przedłużyć do 2-3 tygodni wlewając gorące do słoików i szczelnie zamykając.
Produkty sypkie, np. mąki, ryże, makarony warto przełożyć do plastikowych lub szklanych pojemników i schować do szafki kuchennej.
Pieczywo najlepiej przechowywać w lnianych woreczkach lub w chlebaku. Należy unikać trzymania pieczywa w plastikowych woreczkach, ponieważ szybko może pojawić się na nim pleśń.
Do mrożenia żywności warto wykorzystać przeznaczone do tego woreczki strunowe. Należy uważać przy mrożeniu posiłków w słoikach, ponieważ szkło może pęknąć.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka porowo-gruszkowa

Słodko-ostra surówka. Świetnie pasuje do mięsa z grilla, pieczonego, smażoneg...

Odsłon: 31

15 min
0
Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 138

15 min
4
Dania główne Ogórki kanapkowe

Jeśli lubicie pikle, powinniście koniecznie zrobić ogórki kanapkowe z tego pr...

Odsłon: 10970

60 min
21
Dodatki Mizeria do obiadu

Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...

Odsłon: 272

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26