Sprawdzone przepisy na karnawał

Każdego roku na całym świecie miliardy ton jedzenia trafiają do kosza na śmieci. Często jest to wynikiem nieprzemyślanych zakupów, przeoczenie terminu ważności czy złego przechowywania produktów spożywczych. Co zatem zrobić, by nie wyrzucać jedzenia?

Fot. 123RF/Picsel

Przede wszystkim należy zacząć od odpowiedniego planowania zakupów. Najlepszym sposobem jest przygotowanie jadłospisu na cały tydzień i kupowanie produktów potrzebnych do przygotowania konkretnych posiłków.

Ważne jest również odpowiednie przechowywanie, które wpływa na jakość i świeżość jedzenia, a także termin zdatności do spożycia. Dzięki odpowiedniemu zabezpieczeniu produktów spożywczych możemy uniknąć niepotrzebnego marnowania żywności.
Na co dzień przechowujemy różnoraką żywność. Część produktów powinna znaleźć się w lodówce, część z nich można zamrozić, a pozostałe powinny być trzymane w temperaturze pokojowej. Ważne jest odpowiednie ułożenie produktów na półkach w lodówce, by zapewnić im jak najdłuższą przydatność do spożycia.
Niektóre owoce i warzywa powinno się przechowywać w lodówce, w dolnej szufladzie. W niższej temperaturze powinny być przechowywane warzywa liściaste, zioła, warzywa korzeniowe. Warto zapewnić im wilgoć zabezpieczając je nawilżonym ręcznikiem papierowym lub gazą. Natomiast w temperaturze pokojowej dłużej swoją świeżość zachowają pomidory, ogórki, papryka, cukinia i egzotyczne owoce.

 

Reklama

 

Na środkowej półce powinny znaleźć się wędliny i sery. Należy je rozpakować z folii i przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika. Pojemniki do przechowywania żywności znajdziesz, np. w sklepie DUKA. Zapobiegają one obsychaniu produktów oraz mieszaniu się zapachów i smaków.
Mleko, kefir i jogurty powinny się znaleźć na najwyższej półce. Miejsce na jajka najczęściej znajduje się na drzwiach lodówki. Często lodówki są wyposażone już w gotowe pojemniki do przechowywania jajek.
Dania gotowe, np. zupy czy ugotowane porcje obiadowe można przechowywać bezpiecznie ok. 2-3 dni w szczelnie zamykanych pojemnikach. Termin przydatności zup można przedłużyć do 2-3 tygodni wlewając gorące do słoików i szczelnie zamykając.
Produkty sypkie, np. mąki, ryże, makarony warto przełożyć do plastikowych lub szklanych pojemników i schować do szafki kuchennej.
Pieczywo najlepiej przechowywać w lnianych woreczkach lub w chlebaku. Należy unikać trzymania pieczywa w plastikowych woreczkach, ponieważ szybko może pojawić się na nim pleśń.
Do mrożenia żywności warto wykorzystać przeznaczone do tego woreczki strunowe. Należy uważać przy mrożeniu posiłków w słoikach, ponieważ szkło może pęknąć.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Pasta jajeczna z oliwkami

Proste i bardzo smaczne smarowidło do chleba z jajek i czarnych oliwek. Małe...

Odsłon: 186

15 min
4
30 min
4
Pieczywo Chleb z melasą trzcinową

Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...

Odsłon: 50

>60 min
6
Pieczywo Cebularze

Cebularze są mega pyszne i przyznam że mam do nich słabość Jak tylko się p...

Odsłon: 182

30 min
3
30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Sałatki odchudzające. Są lekkie, ale sycą i pomagają zrzucić zbędne kilogramy

To idealna propozycja dla każdego, kto chce poprawić swoją kondycję i pozbyć się zbędnych kilogramów. Sałatki odchudzające można przygotować na wie...

1
Informacje Kasza jaglana - przepisy na słodko i słono

Kasza jaglana to uniwersalny składnik, który z powodzeniem można wykorzystać zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Dzięki neutralnemu smako...

8
Informacje Dieta planetarna. Zasady, zalety i wady, przykładowy jadłospis

Interesuje cię zrównoważony styl życia? Chcesz chronić planetę także poprzez zdrowe nawyki żywieniowe? Dieta planetarna to coś, co z pewnością cię...

1
Informacje Koktajle oczyszczające. Na dobre samopoczucie i zrzucenie zbędnych kilogramów

Koktajle oczyszczające coraz bardziej zyskują na popularności. Nie tylko wspomagają one detoksykację organizmu, ale również dostarczają witamin i m...

5