Jak przygotować domowy bulion?

Bulion to wywar z mięsa lub warzyw, który jest bazą do tworzenia zup i potraw. Kiedy nie masz czasu ugotować wywaru, przetestuj przepis na domowy bulion i zamroź go na zapas. Jak przygotować taki wywar i cieszyć się lepszą jakością dań?

Fot. 123RF/Picsel

Zapomnij o kostkach

Mieszanka warzyw, przypraw i tłuszczy schowana w małej kostce to praktyczne rozwiązanie, kiedy goni Cię czas i doskwiera silny głód. Niestety, taki produkt to nasycony dodatek, które zawiera w sobie wzmacniacze smaku jak glutaminian sodu, sztuczne aromaty i liczne konserwanty. Kostki rosołowe mają słony i chemiczny posmak, dlatego wypróbuj przepis na domowy bulion, który jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy!

Bulion warzywny

Dobry bulion ma intensywny kolor, warzywny smak i piękny zapach. Jeśli planujesz ugotować większy garnek bulionu, wykorzystaj woreczki do mrożenia. To rozwiązanie pozwoli na wymierzenie porcji i zamrożenie wywaru w lodówce. Najprostsza baza warzywna posiada następujące składniki:

  • 1,5 dużego selera
  • 2 pietruszki
  • 5 marchewek
  • 1 por
  • 2 cebule
  • suszone grzyby
  • 1 pietruszka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • sól
  • 7 liści laurowych

Wszystkie warzywa umyj pod wodą, pokrój w mniejsze kawałki i umieść w garnku. Dodaj pietruszkę, por, seler, ząbki czosnku i kilka suszonych grzybków. Jeśli ich nie posiadasz, podpiecz cebulę na suchej patelni lub nad palnikiem kuchenki gazowej. Zarumienioną cebulkę umieść w garnku, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Wszystko zalej wodą ok. 2-3 litrów, przykryj przykrywką i gotuj ok. 2-3 godziny.
Im drobniej pokroisz składniki, tym szybciej ugotujesz bulion. Po ugotowaniu wszystko przecedź przez sitko, a z pozostałych warzyw możesz wykonać zupę krem, kotleciki warzywne lub pasztet.
Bulion przelej do woreczków lub pojemników i trzymaj w lodówce do 10 dni. Pamiętaj, że lista powyższych składników nie musi być wyznacznikiem. Zmieniaj składniki wedle uznania, a do puli składników możesz dodać liść kapusty, lubczyk, a nawet sos sojowy. Uważaj na seler, ponieważ w dużej ilości nada bulionowi gorzki posmak. Przyprawy jak ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu dodaj na początku gotowania, z kolei pod koniec wrzuć przyprawy, których aromat jest delikatny i ulotny jak suszona bazylia lub świeże zioła.


Reklama

 

Bulion mięsny

Najczęściej przyrządza się go na bazie mięsa drobiowego, wołowego lub połączenia ich obu. Wystarczy, że do bulionu warzywnego, którego składniki zostały wymienione wyżej zakupisz mięso z kością. Proporcje wody do ilości mięsa do około 1 kg mięsa na 1,5 litra wody. Bulion mięsny zaczyna się od zalania mięsa zimną wodą i gotowania go na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas zbierając szumowiny. Proces trwa ok. 1 godziny, a dalej wykonujesz to samo co w przypadku bulionu warzywnego.

Jak przechowywać bulion?

Bulion w lodówce może stać 2-3 dni. Idealnym sposobem jest jednak wekowanie, czyli przelanie bulionu do wyparzonych wcześniej słoików. Kolejny etap to dobre zakręcenie słoiczków i ustawienie ich na ściereczce do góry dnem. Promocje na słoiki i kolorowe zakrętki znajdziesz w sklepie Świat Kwiatów. Taki bulion możesz przechowywać w lodówce przez ok. 2 tygodnie. Bulion warto też mrozić w woreczkach strunowych lub tackach do lodu. W tym celu odparuj bulion tak, aby zostało go jak najmniej. Po przestudzeniu przelej do pojemniczków i zamroź. Tak przechowywany bulion może stać kilka miesięcy bez utraty swoich właściwości.

Bulion jest bazą zupy, sosu, gulaszu i apetycznego risotto. Jego przygotowanie jest czasochłonne, jeśli jednak zamrozisz kilka porcji to wykonanie zupy ogórkowej będzie szybkie i wygodne! Sporym zainteresowaniem cieszy się też bulion rybny. Na jego bazie przygotujesz zupę rybną lub pomidorową. Do wywaru rybnego potrzebne będą warzywa jak na zwykły bulion, zioła, przyprawy oraz rybie głowy, kręgosłupy i ogony. Zalej rybie odpadki zimną wodą i gotuj ok. 30 min. Dodaj obrane warzywa i gotuj tak samo jak w przypadku innych wywarów. Całość przecedź przez sitko, poddaj procesowi pasteryzacji i schowaj do lodówki.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 95

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 44

30 min
3
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25