Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Do fotografowania jedzenia wcale nie trzeba profesjonalnych lamp, najdroższej lustrzanki, specjalnych rekwizytów czy asysty kilku osób. Wystarczy telefon i trochę chęci! Jak więc zrobić jakościowe zdjęcia jedzenia, mając do dyspozycji tylko – i aż smartfon?

Fot. materiały prasowe

Przedstawiamy kilka trików, które warto wykorzystać, fotografując jedzenie w trakcie trwającej edycji Restaurant Weeka, odbywającej się pod hasłem #FoodLooksGood.

 Światło ma smak

To element, który doda barw, wyrazistości i soczystości Twojemu zdjęciu. Jeśli masz możliwość, wykorzystaj naturalne światło. Powód? Jest prosty! Światło naturalne powoduje, że dania prezentują się apetyczniej i wielowymiarowo, a nie płasko. Poszukaj więc w restauracji miejsca, w którym kadr będzie najlepszy, a pięknie podane danie będzie dobrze doświetlone. Ważne – unikaj pełnego słońca, ponieważ zdjęcia jedzenia zyskują niepotrzebne, ostre cienie.

Kadr ma smak

Perspektywa to klucz do sukcesu. Czy pyszne jedzenie z Bliskimi w kadrze nie stanie się jeszcze bardziej smaczniejsze? A może wykorzystaj widok zatłoczonej restauracji? Pamiętaj też, że podstawową zasadą dobrej kompozycji jest tzw. trójpodział. To nic innego jak podzielenie obrazu na trzy równe części w poziomie i w pionie za pomocą linii. Na skrzyżowaniu tych linii warto zaprezentować główny obiekt zdjęcia. Dzięki temu będzie ono bardziej wyraziste i nabierze charakteru. Po zrobieniu zdjęcia spójrz jeszcze na całość kadru i upewnij się, czy wszystkie materiały na zdjęciu prezentują się dobrze.

Ekspozycja ma smak

Bez presji, masz czas! Zanim zrobisz zdjęcie, poznaj dobrze możliwości swojego telefonu! Sprawdź w ustawieniach, czy zmiana jasności, kontrastu, ekspozycji bądź ustawień kolorystycznych aparatu podniesie jakość Twojego zdjęcia. Radzimy – zrezygnuj z trybu automatycznego, w którym nie będziesz mógł skontrolować ustawień, a zdjęcia jedzenia będą dziełem przypadku!

Aranżacja ma smak

Zasada numer jeden – aparat je pierwszy! Zdjęcie jedzenia zrób przed pierwszym kęsem. Nadgryziona pizza czy napoczęty makaron nie będą wyglądać apetycznie. Uchwyć piękno dania, a wszystkie dodatki na stole wykorzystaj do jedzenia. Im mniej tym lepiej! Pamiętaj o tym, aby usunąć niepotrzebne elementy z kadru. Pusta butelka po napoju, chusteczki czy portfel odciągają uwagę od fotografowanego jedzenia i sprawiają, że zdjęcie wydaje się „zaśmiecone”. Zwróć też uwagę na tło. Najbezpieczniejsze i najbardziej uniwersalne są gładkie powierzchnie bez mocnego wzoru. Będąc w restauracji, nie zawsze mamy pole manewru, ale wybierając miejsce siedzenia, myślmy nie tylko o świetle, ale też o tle do naszych zdjęć.

Pomysłowość ma smak

Podejdź do uwieczniania wspomnień w kreatywny sposób! Kosztowny, profesjonalny sprzęt nie jest potrzebny do zrobienia zdjęć, do których będziesz wracać, wspominając wyjątkowe festiwalowe smaki.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Drożdżowe chałki z kruszonką

Pyszne, puszyste i mięciutkie chałki z ciasta drożdżowego. Polecam

Odsłon: 22

>60 min
1
Desery Najłatwiejsza babka maślana

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...

Odsłon: 15512

15 min
35
Ciasta Puszysta babka cytrynowa

Babka pięknie wyrasta i doskonale smakuje, bardzo długo zachowuje świeżość, j...

Odsłon: 427

30 min
8
60 min
15
15 min
4
Przekąski Jajka z awokado

Jajka z awokado to udane połączenie dwóch odległych kulinarnych tradycji – po...

Odsłon: 5491

30 min
6