Przedstawiamy kilka trików, które warto wykorzystać, fotografując jedzenie w trakcie trwającej edycji Restaurant Weeka, odbywającej się pod hasłem #FoodLooksGood.
Światło ma smak
To element, który doda barw, wyrazistości i soczystości Twojemu zdjęciu. Jeśli masz możliwość, wykorzystaj naturalne światło. Powód? Jest prosty! Światło naturalne powoduje, że dania prezentują się apetyczniej i wielowymiarowo, a nie płasko. Poszukaj więc w restauracji miejsca, w którym kadr będzie najlepszy, a pięknie podane danie będzie dobrze doświetlone. Ważne – unikaj pełnego słońca, ponieważ zdjęcia jedzenia zyskują niepotrzebne, ostre cienie.

Kadr ma smak
Perspektywa to klucz do sukcesu. Czy pyszne jedzenie z Bliskimi w kadrze nie stanie się jeszcze bardziej smaczniejsze? A może wykorzystaj widok zatłoczonej restauracji? Pamiętaj też, że podstawową zasadą dobrej kompozycji jest tzw. trójpodział. To nic innego jak podzielenie obrazu na trzy równe części w poziomie i w pionie za pomocą linii. Na skrzyżowaniu tych linii warto zaprezentować główny obiekt zdjęcia. Dzięki temu będzie ono bardziej wyraziste i nabierze charakteru. Po zrobieniu zdjęcia spójrz jeszcze na całość kadru i upewnij się, czy wszystkie materiały na zdjęciu prezentują się dobrze.
Ekspozycja ma smak
Bez presji, masz czas! Zanim zrobisz zdjęcie, poznaj dobrze możliwości swojego telefonu! Sprawdź w ustawieniach, czy zmiana jasności, kontrastu, ekspozycji bądź ustawień kolorystycznych aparatu podniesie jakość Twojego zdjęcia. Radzimy – zrezygnuj z trybu automatycznego, w którym nie będziesz mógł skontrolować ustawień, a zdjęcia jedzenia będą dziełem przypadku!
Aranżacja ma smak
Zasada numer jeden – aparat je pierwszy! Zdjęcie jedzenia zrób przed pierwszym kęsem. Nadgryziona pizza czy napoczęty makaron nie będą wyglądać apetycznie. Uchwyć piękno dania, a wszystkie dodatki na stole wykorzystaj do jedzenia. Im mniej tym lepiej! Pamiętaj o tym, aby usunąć niepotrzebne elementy z kadru. Pusta butelka po napoju, chusteczki czy portfel odciągają uwagę od fotografowanego jedzenia i sprawiają, że zdjęcie wydaje się „zaśmiecone”. Zwróć też uwagę na tło. Najbezpieczniejsze i najbardziej uniwersalne są gładkie powierzchnie bez mocnego wzoru. Będąc w restauracji, nie zawsze mamy pole manewru, ale wybierając miejsce siedzenia, myślmy nie tylko o świetle, ale też o tle do naszych zdjęć.
Pomysłowość ma smak
Podejdź do uwieczniania wspomnień w kreatywny sposób! Kosztowny, profesjonalny sprzęt nie jest potrzebny do zrobienia zdjęć, do których będziesz wracać, wspominając wyjątkowe festiwalowe smaki.