Fot. 123RF/Picsel
Miód jest jednym z najcenniejszych darów jakie otrzymaliśmy od natury. Naukowcy wykazali, że jego regularne spożywanie ma zbawienne skutki dla całego organizmu. Miód zawiera dużo mikroelementów, kwasów organicznych i substancji bakteriobójczych. Jedną z nich jest inhibina, dzięki której w naszym organizmie nie namnażają się bakterie. W ten sposób, miód może spełniać rolę naturalnego prebiotyku. Nie tylko wzmocni naszą odporność, ale też pomoże w walce z chorobą.
Jak rozpoznać prawdziwy miód?
Aby móc w pełni cieszyć się leczniczymi właściwościami miodu, musimy zyskać pewność, iż kupujemy ten prawdziwy. Niestety, na sklepowych półkach aż roi się od podróbek, które przy odrobinie wysiłku można bez trudu rozpoznać.
Jednym z najprostszych sposobów na rozpoznanie sfałszowanego miodu jest uważne przeczytanie etykiety na produkcie, który zamierzamy kupić. Znajdziemy tam szczegółowe informacje na temat składu - jeśli pojawią się w nim podejrzane substancje oraz konserwanty, lepiej odstawić na półkę. Prawdziwy miód jest mniej kaloryczny niż jego syntetyczne odpowiedniki, co również powinno zostać zawarte na etykiecie.
Warto również pamiętać, że prawdziwy miód z czasem krystalizuje się i zbryla, podczas gdy podróbki niemal zawsze zachowują płynną konsystencję. Zdarza się również, iż sztuczny miód nie rozpuszcza się w wodzie, a przy próbie karmelizacji pieni się, zamiast krystalizować.
Aby sprawdzić jakość miodu, można także przeprowadzić dwa eksperymenty. Do pierwszego z nich będziemy potrzebować jedynie kromki chleba, którą musimy posmarować miodem. Jeśli będzie on prawdziwy, pieczywo powinno stwardnieć. Niewiele osób wie, że w rozpoznawaniu sztucznego miodu może pomóc nam najzwyklejsza kartka. Ten prawdziwy nie wchłonie się w nią, z kolei ten podrabiany (ze względu na wysoką zawartość wody) już po kilku minutach wsiąknie w papier.
Jaki rodzaj miodu wybrać?
Miód spadziowy, według hiszpańskich naukowców ma najwięcej przeciwutleniaczy ze wszystkich rodzajów miodów oraz najsilniejsze właściwości bakteriobójcze. Jest idealny na dolegliwości górnych dróg oddechowych. Regularne spożywanie może zapobiec chorobom układu krwionośnego oraz miażdżycy.
Miód gryczany ma bardzo intensywny zapach kwiatu gryki i piekący smak. Ze względu na swoje właściwości odżywcze, jest zakwalifikowany tuż obok miodu spadziowego jako najbardziej wartościowy. Miód spadziowo-gryczany o zawartości 50 proc. nektaru z gryki i 50 proc. spadzi jest uważany za najlepszy miód do celów odżywczo-leczniczych. Miód gryczany zalecany jest osobom starszym, posiadającym problemy z układem krwionośnym i sercem. Rutyna zawarta w gryce oczyszcza i uszczelnia włoskowate naczynia krwionośne, czyniąc je elastycznymi i wytrzymałymi.
Miód wrzosowy jest ciemnym miodem o dosyć gorzkim smaku. Dzięki zawartości olejków eterycznych posiada bardzo silny naturalny zapach wrzosu. Miód wrzosowy nie jest najlepszym źródłem witamin, ale za to jest bogaty w enzymy i wolne aminokwasy. Sprawdza się znakomicie przy wspomaganiu leczenia przeziębień oraz grypy. Miód wrzosowy może być stosowany również w kosmetyce, jak maseczka upiększająca i wygładzająca.
Miód lipowy jest najpopularniejszym miodem spożywanym w Polsce. Pozyskanie czystego miodu nie jest łatwe, ze względu na rzadkość występowania lipy. Drzewa te najczęściej występują przy drogach, a pszczoły są bardzo wrażliwe na toksyny. Miód lipowy ma właściwości lecznicze, szczególnie dla górnych dróg oddechowych. Jedna łyżeczka miodu przed snem i problem z uporczywym nocnym kaszlem może być zażegnany. Miód ten ma jasną barwę, bardzo charakterystyczny zapach kwiatu lipy oraz ostry i piekący smak.
Miód rzepakowy charakteryzuje się barwą od białego do jasnożółtego. Posiada slaby aromat kwiatów rzepaku, a słodki smak jest przełamany lekką goryczą. Jest bardzo łatwo przyswajalny przez wątrobę i posiada właściwości detoksykacyjne. Najlepiej sprawdza się przy wyczerpaniu fizycznym i umysłowym. Wskazany jest dla osób z wrzodami żołądka i dwunastnicy. Przyspiesza gojenie się nadżerek oraz pomaga w walce ze zgagą, wzdęciami i mdłościami.
Miód wielokwiatowy jest wytwarzany z różnych roślin uprawnych, kwiatów i ziół. Kolor jest zróżnicowany - od jasno- do ciemnobrązowego. Zapach jest zależny od zebranego nektaru. Miód wielokwiatowy wczesny jest bardzo łagodny w smaku, i cechuje się jasną barwą, natomiast późniejszy miód ma dużo ciemniejszy kolor, ma wyrazisty, piekąco, ostry smak. Bardzo dobrze się spisuje w walce z anemią oraz alergią.