Jak szybko oczyścić grzyby i pozbyć się robaków. Genialny trik starego grzybiarza

Czasem najprostsze rozwiązania są tymi najlepszymi. Doświadczeni grzybiarze stosują pewien łatwy trik, aby szybko oczyścić grzyby z niepożądanych pasożytów. Metoda nie tylko nie wymaga większego wysiłku, ale też jest skuteczna. Dowiedz się, jak pozbyć się robaków z grzybów.

Jak szybko oczyścić grzyby? Włóż je do wody z jednym składnikiem, robaki same wyjdą | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dla grzybiarzy z prawdziwego zdarzenia każdy moment związany z grzybobraniem jest wspaniały. Cieszą się oni zarówno z leśnych poszukiwań, jak i z obróbki znalezionych skarbów, a wreszcie zajadania się smakołykami. Doskonale wiedzą też, jak szybko oczyścić grzyby, żeby pozbyć się robaków. Trik jest naprawdę prosty, warto go zapamiętać.

Sprawdź także: Na jesienne i zimowe przeziębienia będzie w sam raz. Jak zrobić leczniczą nalewkę z malin?

Jak szybko oczyścić grzyby - trik starego grzybiarza

Rozpoznawanie różnych okazów w lesie jest nie lada wyzwaniem. Doświadczeni grzybiarze wskazują jednak, że to czyszczenie grzybów sprawia im większe problemy. Mycie nie jest proste, zwłaszcza przy mniejszych i bardziej delikatnych gatunkach. Zalegający na nich piach i ziemia nie chcą tak łatwo odejść, a przed spożyciem muszą być usunięte, by nie zgrzytać pod zębami. Jak szybko oczyścić grzyby? 

Większość grzybiarzy dokładnie płucze znalezione leśne skarby pod bieżącą wodą, a potem usuwa zanieczyszczenia czy ubicia nożykiem. To nie rozwiązuje jednak kwestii tego, jak pozbyć się robaków z grzybów. Te mogą chować się głęboko w miąższu, a rozkrajanie i dłubanie w pięknych egzemplarzach nie wchodzi w grę. Na pomoc przychodzi trik starego grzybiarza, który każdy powinien zapamiętać.

Jak pozbyć się robaków z grzybów?

Rozwiązanie jest naprawdę proste. Wystarczy, że do głębokiej miski wlejesz wodę i dodasz sól. Wymieszaj miksturę i zanurz w niej grzyby, pozostawiając je na kilka minut. Teraz już wiesz, jak pozbyć się robaków z grzybów - pod wpływem takiej mikstury same wyjdą z miąższu.

Oczyszczone z niechcianych gości grzyby przełóż do osobnego garnka, w którym gotuje się woda wymieszana z solą. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut - to spowoduje, że cały brud odejdzie od powierzchni. Odcedź grzyby na durszlaku i przepłucz je bieżącą wodą. Metody z gotowaniem nie mogą jednak stosować wszyscy, którzy chcą suszyć lub mrozić grzyby - takie nie mogą mieć kontaktu z wodą. W takim przypadku oczyść je na sucho - za pomocą pędzelka, szczoteczki, ręcznie lub nożykiem. Przechowuj je w przewiewnym koszu, w wentylowanej przestrzeni. 



Źródło: Smaker.pl, genialne.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Usprawni pracę jelit i nerek, pokona wzdęcia. Maleńkie ziarenka skrywają wielką moc »

Domowe sposoby na migrenę. Sprawdź, jakie zioła warto mieć w apteczce »

5 produktów, które uratują zrujnowane zdrowie. Wydasz mniej niż w aptece »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1