Spis treści:
- Jakie grzyby nadają się do suszenia?
- Co zrobić przed suszeniem grzybów?
- Jak suszyć grzyby?
- Suszenie grzybów – cenne wskazówki
Suszone grzyby dają ogromne pole do popisu w kuchni. Można dodawać je do rozmaitych przekąsek, w tym past kanapkowych, zup, wywarów oraz mięsnych i warzywnych sosów. Jak dokładnie wygląda proces suszenia grzybów i o czym warto pamiętać?
Jakie grzyby nadają się do suszenia?
Uwielbiasz zbierać dary lasu i każdego roku z utęsknieniem czekasz na nadejście dogodnego sezonu, ale nie wiesz, jakie grzyby nadają się do suszenia? W tej grupie znajduje się całkiem sporo gatunków, w tym borowiki, podgrzybki oraz koźlarze. Warto wybierać ładne i zdrowe okazy, bez żadnych oznak pleśni lub zepsucia. Co trzeba zrobić w pierwszej kolejności, jeszcze przed samą obróbką termiczną?
Co zrobić przed suszeniem grzybów?
Istnieje kilka zasad, których należy przestrzegać przed umieszczeniem grzybów w suszarce, piekarniku lub na słońcu. Po pierwsze powstrzymaj się przed myciem ich pod bieżącą wodą. Aby dokładnie usunąć grudki ziemi, igły i mech, użyj delikatnego pędzelka, którym omieciesz nóżki i kapelusze.
Kiedy rozpocząć suszenie? Najlepiej przystąpić do niego tego samego dnia, którego zebrałeś grzyby. Po oczyszczeniu usuń z nich zepsute części oraz miejsca zamieszkiwane przez robaki. Pamiętaj również o odcięciu części nóżki, która znajdowała się w runie leśnym. Mniejsze grzyby można suszyć w całości, natomiast większe warto pokroić w plastry.
Jak suszyć grzyby?
Do suszenia grzybów moższ wykorzystać kilka sprawdzonych metod, które pozwolą ci cieszyć się smakiem tego wyjątkowego składnika w potrawach. Zapoznaj się z każdą z nich i wybierz tą, która najbardziej ci odpowiada!
Suszenie grzybów w piekarniku
Bardzo prostym i wygodnym sposobem jest suszenie grzybów w piekarniku. Pokrój je w plasterki, a następnie ułóż na papierze do pieczenia wyłożonym na blaszce. Nastaw piekarnik na około 35-45 stopni, a gdy grzyby nieco podeschną, zwiększ temperaturę do 50-60 stopni. Nie należy przesadzić z czasem podpiekania, dlatego nie trzymaj darów lasu w piekarniku dłużej niż 24h.
Suszenie grzybów na nitce nad kuchenką
Moższ wypróbować równiez suszenia grzybów na nitce nad kuchenką to jedno z najstarszych rozwiązań, które pamiętają nasze babcie. Pokrój składnik i nawlecz go na nitkę. Susz go w przewiewnym miejscu z dostępem do słońca. Po jakim czasie grzyby będą gotowe do przechowywania? To zależy od warunków atmosferycznych, jakie im zapewnisz. Jest to najbardziej czasochłonna technika, która wymaga przenoszenia grzybów w suche miejsce, gdy w pomieszczeniu podnosi się poziom wilgoci.
Suszenie grzybów na słońcu
Grzyby można suszyć również na słońcu. Wystarczy ułożyć je na gazecie lub papierze, a także na wcześniej oczyszczonych kamieniach. Niestety ten proces zajmuje nieco więcej czasu niż obróbka w piekarniku. Jego dodatkowym minusem jest tendencja grzybów do przyklejania się do papieru. Pamiętaj, aby delikatnie odklejać je od podkładu, żeby się nie połamały.
Suszenie grzybów na grzejniku
Gdy nie masz dostępu do piekarnika, możesz wysuszyć grzyby na grzejniku. Zajmuje ono kilka dni, ale jest dużo krótsze niż suszenie ich na słońcu lub na nitce nad kuchenką. Aby zabezpieczyć je przed połamaniem, możesz umieścić je w podłużnej foremce do pieczenia ciasta lub na metalowych żerdziach. Innym sposobem jest nawleczenie ich na sznurek i delikatne ułożenie na kaloryferze.
Suszenie grzybów w suszarce
Najbardziej praktyczną opcją jest suszenie grzybów w suszarce do owoców i warzyw. Wystarczy ułożyć je na poszczególnych poziomach urządzenia i wybrać odpowiednią temperaturę. Końcowy składnik jest doskonale przygotowany nie tylko do przechowywania, ale również do natychmiastowego użycia w potrawach. Jest to najszybsza metoda, ponieważ zajmuje tylko kilka godzin.
Suszenie grzybów – cenne wskazówki
W najbliższej przyszłości planujesz suszenie grzybów? Cenne wskazówki, które znajdują się poniżej, z pewnością ułatwią ci to zadanie!
Jaka jest odpowiednia temperatura suszenia?
Temperatura nie powinna przekraczać 35-40 stopni w pierwszej oraz 50 stopni w końcowej fazie suszenia. Grzyby muszą w naturalny sposób stracić zawartą w nich wilgoć. Pilnując powyższych pułapów, masz pewność, że ich nie przesuszysz.
Jak poznać, że grzyby są już wystarczająco suche?
Grzyby gotowe do przechowywania to te, które zachowują swoją elastyczność, ale nie są zbyt wilgotne. Jeśli chcesz sprawdzić, w jakim stanie są twoje okazy, naciśnij je delikatnie palcem i zobacz, czy się łamią. Powinny się delikatnie odkształcać i nie kruszyć.
Jak przechowywać suszone grzyby?
Zależy ci na zachowaniu smaku oraz właściwości zebranych darów lasu? W takim razie przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku, który nie jest wystawiony na działanie promieni słonecznych ani nadmiernego ciepła. Stawiaj na pojemniki wykonane z plastiku lub drewna, umieszczając je w suchym i ciemnym miejscu.
Jak ustrzec suszone grzyby przed molami spożywczymi?
Jeśli twoją największą bolączką są mole spożywcze, nie musisz już dłużej z nimi walczyć. Wystarczy, że do pojemnika z suszonymi grzybami wsypiesz kilka liści laurowych, które skutecznie je odstraszą.
Jak poprawnie przygotować suszone grzyby do dodania do potraw?
Przed dodaniem do potraw suszone grzyby muszą zostać namoczone w wodzie, żeby nieco napęczniały. Woda powinna być chłodna, ale nie musi być przegotowana. Tak powstały wywar możesz śmiało wykorzystać jako podstawę do zupy lub sosu.
Do czego najlepiej pasują suszone grzyby?
Suszone grzyby dają bardzo duże pole do popisu w kuchni – doskonale sprawdzają się w wywarach oraz różnorodnych farszach, np. uszkach, pierogach, krokietach i tradycyjnych naleśnikach. Fani bigosu powinni dorzucić kilka sztuk do kapusty.
Przepis na zupę grzybową
Brakuje ci pomysłów na to, jak wykorzystać dary lasu w swoich potrawach? Przyrządź zupę grzybową, która zachwyci cię smakiem i aromatem! Do jej wykonania potrzebujesz: bulionu warzywnego, suszonych grzybów, masła, cebuli, śmietany 30% oraz pieprzu i soli do smaku. Aby ją podać, możesz śmiało użyć podgrzybków, prawdziwków lub koźlarzy.
Zobacz, jakie przepisy z grzybami przygotowali nasi użytkownicy.
1. Krupnik z suszonymi grzybami
Zobacz przepisKrupnik z suszonymi grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Żurek na suszonych grzybach
Zobacz przepisŻurek na suszonych grzybach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Pasztet z suszonymi grzybami
Zobacz przepisPasztet z suszonymi grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Pierogi z suszonymi grzybami
Zobacz przepisPierogi z suszonymi grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kluski z kapustą i suszonymi grzybami
Zobacz przepisKluski z kapustą i suszonymi grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Gulasz po myśliwsku z suszonymi grzybami
Zobacz przepisGulasz po myśliwsku z suszonymi grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami
Zobacz przepisPierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Karkówka w sosie śmietanowym z suszonymi grzybami
Zobacz przepisKarkówka w sosie śmietanowym z suszonymi grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Makaron z suszonymi grzybami i szynką w śmietanowym sosie
Zobacz przepisMakaron z suszonymi grzybami i szynką w śmietanowym sosie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Śledzie z suszonymi grzybami według Doroty Welllman
Zobacz przepisŚledzie z suszonymi grzybami według Doroty Welllman / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Ile kosztuje jedna godzina pieczenia w piekarniku elektrycznym w 2022 roku? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »