Spis treści:
- Jak przechowywać ciasto drożdżowe, żeby nie wyschło?
- Jak odświeżyć babkę wielkanocną?
- Jak przywrócić świeżość babce wielkanocnej? Polej ciasto tą miksturą
Tuż po upieczeniu lub przyniesieniu ze sklepu babki wielkanocne zachwycają puszystością i delikatnością, lecz czasem wystarczy kilka dni, aby świeże ciasto drożdżowe stało się czerstwe i niezbyt smaczne. Na szczęście istnieje bardzo prosty patent na to, jak odświeżyć babkę wielkanocną, dzięki któremu można szybko przywrócić jej walory.
Jak przechowywać ciasto drożdżowe, żeby nie wyschło?
Każdy zgodzi się z tym, że wyschnięte ciasto drożdżowe, które przeszło zapachem innych potrwa w lodówce, nie jest najlepszą propozycją w czasie świątecznej uczty. Okazuje się, że utracie świeżości ciasta drożdżowego można zapobiec w bardzo prosty sposób. W tym celu najlepiej zabezpieczyć je folią spożywczą, ręcznikiem lub włożyć do specjalnego pojemnika.
Ciasto drożdżowe przechowuje się najczęściej w temperaturze pokojowej. Wyjątek stanowi ciasto z owocami, które warto przechowywać w lodówce. Trzeba pamiętać, że tak przechowywaną babkę wielkanocną trzeba zabezpieczyć folią lub ręcznikiem, ponieważ zimne powietrze również wpłynie na utratę świeżości.
Jak odświeżyć babkę wielkanocną?
Lucyna Ćwierczakiewiczowa, nazywana niegdyś najsłynniejszą autorką książek kucharskich i poradników traktujących o prowadzeniu gospodarstwa domowego, w swojej publikacji pt. „Baby, placki i mazurki” podzieliła się prostym sposobem, który może przywrócić świeżość babce wielkanocnej. Ten trik jest genialny w swojej prostocie.
Co zrobić, żeby czerstwa babka wielkanocna znów była puszysta i miękka? W pierwszej kolejności trzeba owinąć babkę wielkanocną zwilżoną bibułą, a następnie włożyć ją na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Efekt będzie zadziwiający.
Jak przywrócić świeżość babce wielkanocnej? Polej ciasto tą miksturą
Lucyna Ćwierczakiewiczowa opisuje jeszcze jeden sposób na odświeżenie babki wielkanocnej. Nie tylko odświeży on ciasto, ale również podbije jego smak.
– Skroiwszy cienko warstwę z wierzchu babki, skropić ją mocno rozpuszczonym w araku cukrem, biorąc na kieliszek od wina araku czubatą łyżkę cukru i tak zawilgoconą babkę wstawić na 20 minut w dobrze gorący piec; można jeszcze przy tym sposobie zastosować owinięcie całej baby w bibułę wilgotną. Baba będzie lepsza od świeżej, gdyż przejdzie arakiem i cukrem. Można arak z równym skutkiem zastąpić białym winem francuskim – czytamy.
Zobacz także:
Naturalne barwniki do jajek. Wielkanocne pisanki zafarbujesz bez chemii »
Rzeżucha na Wielkanoc - kiedy i jak wysiać nasiona? Uprawa rzeżuchy krok po kroku »
Kiedy i jak wysiać owies, by ozdobił wielkanocny stół? Oto najlepszy termin! »
Leczo po francusku, czyli przepis na ratatuj. Jedz, by zgubić oponkę z brzucha »