Dania jednogarnkowe

Zaplanowałeś sobie pyszny obiad z dodatkiem mielonego mięsa, ale właśnie zorientowałeś się, że nie masz pod ręką maszynki? Na szczęście istnieją skuteczne sposoby na wyjście z tej sytuacji! Dowiedz się, jak szybko zmielić mięso bez użycia powyższego sprzętu i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem oraz idealną konsystencją!

Sposoby na mielenie mięsa bez maszynki | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Masz przed sobą dorodny kawałek wołowiny, drobiu lub wieprzowiny, z którego chciałbyś zrobić farsz na pierogi lub mielone kotlety, ale nie masz dostępu do maszynki? Wiedz, że wcale nie musisz rezygnować ze swojego pomysłu! Możesz rozdrobnić go za pomocą innych akcesoriów znajdujących się w twojej kuchni i to bez negatywnego wpływu na jego smak lub konsystencję. Czym zastąpić maszynkę do mielenia i z powodzeniem zrealizować swój przepis? Poznaj sprawdzone metody, które przydadzą się nawet w nieoczekiwanych sytuacjach!  

 Sprawdź także: Co zrobić z mięsa mielonego zamiast mielonych? Pyszne i proste przepisy

Czym zastąpić maszynkę do mielenia 

Gros osób uważa maszynkę do mielenia za podstawowy gadżet w każdej kuchni. Okazuje się jednak, że spokojnie można się bez niej obejść – w swoich kuchennych szafkach i szufladach znajdziesz liczne akcesoria, dzięki którym rozdrobnisz kawałki wołowiny, kurczaka czy wieprzowiny bez większego wysiłku. Jak szybko zmielić mięso bez dostępu do specjalnego sprzętu? Blender, nóż, tarka oraz siekacz do ziół to tylko kilka z wielu opcji, jakie masz do dyspozycji!  

Mielenie mięsa bez maszynki – jak się za to zabrać? 

Nóż  

Jednym z najprostszych i najszybszych sposobów na mielenie mięsa bez maszynki jest korzystanie z noża. Jest on często praktykowany przez doświadczonych szefów kuchni, np. przy przyrządzaniu tatara. Tak rozdrobnione mięso jest bardzo soczyste, delikatne i atrakcyjne w smaku. Dodatkowym atutem jest jego uniwersalność – w tym wydaniu może stanowić m.in. bazę do szarpanych kotletów oraz farszu na pierogi. 

Aby mięso zmielone” za pomocą noża było idealne, należy przestrzegać kilku ważnych zasad. Podstawą jest ostre narzędzie, najlepiej tzw. chef’s knife, czyli nóż szefa kuchni o dużym ostrzu i zaokrąglonej końcówce. Niezbędna jest również duża deska do krojenia – najlepiej taka, która będzie dobrze przylegała do blatu. Jeśli brakuje ci wprawy, dla bezpieczeństwa możesz zaopatrzyć się w specjalne nakładki na palce.  

Blender 

Trudno jest znaleźć bardziej funkcjonalny kuchenny gadżet niż blender. Nadaje się on nie tylko do przygotowywania koktajli i deserów, ale również… mielenia mięsa! Rozdrobnienie wołowiny, kurczaka czy wieprzowiny za jego pomocą jest znacznie mniej pracochłonne niż w przypadku noża. Jaki rodzaj sprzętu sprawdzi się tutaj najlepiej? Dobrym wyborem będzie zarówno blender ręczny, jak i kielichowy – na korzyść tego ostatniego przemawia większa moc, co może bardziej usprawnić cały proces.  

Jak szybko zmielić mięso w blenderze? Jedyne, co musisz zrobić, to podzielić je na mniejsze kawałki i umieścić w naczyniu lub kielichu urządzenia. Przy okazji możesz wzbogacić je o inne dodatki, w tym ulubione zioła i przyprawy – idealny sposób na przyrządzenie pysznego, puszystego pasztetu! Masz ochotę na kotlety mielone? Zatem dorzuć jajko i bułkę tartą. Metodę tę możesz wykorzystać również przy robieniu wołowych burgerów.  

Tarka  

Nie masz pod ręką noża szefa kuchni lub blendera? Zatem sięgnij po tarkę! Aby rozdrobnienie mięsa przy jej użyciu poszło sprawnie, musi zostać spełniony jeden warunek – ostrza nie mogą być tępe. Warto jednak pamiętać, że nawet w przypadku najlepszej tarki mięso będzie grudkowate – wtedy możesz posłużyć się najostrzejszym nożem, jaki masz w swojej kuchni. Innym przydatnym gadżetem będą nakładki na palce, którymi zabezpieczysz opuszki zarówno podczas tarcia, jak i siekania.  

Maszynka do siekania cebuli 

W niejednej kuchni można znaleźć bardzo praktyczne akcesorium, jakim jest maszynka do siekania cebuli. Ty również takową dysponujesz? To świetnie! Wiedz, że ona także umożliwi ci mielenie mięsa bez maszynki! Wystarczy włożyć jego kawałki do pojemnika i wprawić ostrze w ruch, a cały proces przebiegnie bardzo szybko i sprawnie. Do czego wykorzystać tak rozdrobniony składnik? Chociażby do wyczarowania pysznego farszu na pierogi! 

Siekacz do ziół 

Jak szybko zmielić mięso, jeśli nie masz dostępu do wyżej wymienionych gadżetów? Przy pomocy siekacza do ziół! Jest to nieco łatwiejszy sposób niż w przypadku noża, ponieważ wymaga użycia znacznie mniejszej siły. Kilka ruchów ostrzem sprawia, że mięso jest dobrze posiekane i posiada idealną konsystencję. Dodatkową zaletą jest możliwość jego zmielenia wraz z innymi składnikami, np. czosnkiem, cebulą i ziołami, które nadają mu wyjątkowy aromat już podczas wstępnej obróbki.  

Robot kuchenny 

Czym zastąpić maszynkę do mielenia mięsa? Np. robotem kuchennym! Nie dość, że rozdrobnisz duże ilości produktu bez większego wysiłku, to jeszcze skorzystasz z innych praktycznych funkcji, które umożliwią ci sprawne przygotowywanie potraw o niepowtarzalnym smaku i perfekcyjnej konsystencji.  

Dania z mięsa mielonego – propozycje  

Skoro już wiesz, jak odbywa się mielenie mięsa bez maszynki, czas poznać propozycje dań z jego zastosowaniem. Jedno jest pewne – jest to tak uniwersalny składnik, że trudno się nim szybko znudzić. W jakich potrawach sprawdza się najlepiej? Oto kilka przykładów z bardzo długiej listy:  

  • krokiety z mięsem – przekąska, która świetnie smakuje solo oraz w połączeniu z innymi przysmakami, np. czerwonym barszczem; 
  • zapiekanka makaronowa – jej ogromnym atutem jest możliwość wykorzystania składników, zwłaszcza warzyw, które zalegają ci w lodówce; 
  • gyros z mięsa mielonego – bardzo pożywne i oryginalne danie, które można wykonać na bazie rozmaitych produktów i podać w bułce, picie lub tortilli;  
  • gniazdka z sadzonym jajkiem – doskonała opcja na bankiet lub rodzinną imprezę. Mięso mielone w tej formie ładnie prezentuje się na stole i jeszcze lepiej smakuje; 
  • gołąbki – jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni, czyli mięso zawijane w kapustę, podawane z sosem pomidorowym;
  • burrito – specjał kuchni meksykańskiej z bardzo bogatym farszem, w skład którego wchodzi chili con carne oraz ryż po meksykańsku. Całość podaje się w tortilli;
  • pulpety – niewielkie mięsne kulki, które można serwować z różnorodnymi sosami, np. grzybowym lub pomidorowym. Najlepiej smakują z purée ziemniaczanym oraz kaszami; 
  • faszerowana papryka – potrawa, która zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem. Dobrze komponuje się ze świeżymi ziołami oraz serem feta;
  • faszerowana cukinia – smaczne, zdrowe i kolorowe danie, po które chętnie sięgają osoby na diecie. Można przyrządzić je z ulubionych warzyw, serów oraz aromatycznych przypraw.  

Zobacz także:

Fasolka po bretońsku w niecodziennym wydaniu. Jeden składnik zmienia wszystko »

Farbowanie to ostateczność. Tak pokonasz siwiznę domowymi sposobami »

Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 165

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1583

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 325

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8