Spis treści:
- Czym zastąpić maszynkę do mielenia?
- Mielenie mięsa bez maszynki – jak się za to zabrać?
- Dania z mięsa mielonego – propozycje
Masz przed sobą dorodny kawałek wołowiny, drobiu lub wieprzowiny, z którego chciałbyś zrobić farsz na pierogi lub mielone kotlety, ale nie masz dostępu do maszynki? Wiedz, że wcale nie musisz rezygnować ze swojego pomysłu! Możesz rozdrobnić go za pomocą innych akcesoriów znajdujących się w twojej kuchni i to bez negatywnego wpływu na jego smak lub konsystencję. Czym zastąpić maszynkę do mielenia i z powodzeniem zrealizować swój przepis? Poznaj sprawdzone metody, które przydadzą się nawet w nieoczekiwanych sytuacjach!
Sprawdź także: Co zrobić z mięsa mielonego zamiast mielonych? Pyszne i proste przepisy
Czym zastąpić maszynkę do mielenia?
Gros osób uważa maszynkę do mielenia za podstawowy gadżet w każdej kuchni. Okazuje się jednak, że spokojnie można się bez niej obejść – w swoich kuchennych szafkach i szufladach znajdziesz liczne akcesoria, dzięki którym rozdrobnisz kawałki wołowiny, kurczaka czy wieprzowiny bez większego wysiłku. Jak szybko zmielić mięso bez dostępu do specjalnego sprzętu? Blender, nóż, tarka oraz siekacz do ziół to tylko kilka z wielu opcji, jakie masz do dyspozycji!
Mielenie mięsa bez maszynki – jak się za to zabrać?
Nóż
Jednym z najprostszych i najszybszych sposobów na mielenie mięsa bez maszynki jest korzystanie z noża. Jest on często praktykowany przez doświadczonych szefów kuchni, np. przy przyrządzaniu tatara. Tak rozdrobnione mięso jest bardzo soczyste, delikatne i atrakcyjne w smaku. Dodatkowym atutem jest jego uniwersalność – w tym wydaniu może stanowić m.in. bazę do szarpanych kotletów oraz farszu na pierogi.
Aby mięso „zmielone” za pomocą noża było idealne, należy przestrzegać kilku ważnych zasad. Podstawą jest ostre narzędzie, najlepiej tzw. chef’s knife, czyli nóż szefa kuchni o dużym ostrzu i zaokrąglonej końcówce. Niezbędna jest również duża deska do krojenia – najlepiej taka, która będzie dobrze przylegała do blatu. Jeśli brakuje ci wprawy, dla bezpieczeństwa możesz zaopatrzyć się w specjalne nakładki na palce.
Blender
Trudno jest znaleźć bardziej funkcjonalny kuchenny gadżet niż blender. Nadaje się on nie tylko do przygotowywania koktajli i deserów, ale również… mielenia mięsa! Rozdrobnienie wołowiny, kurczaka czy wieprzowiny za jego pomocą jest znacznie mniej pracochłonne niż w przypadku noża. Jaki rodzaj sprzętu sprawdzi się tutaj najlepiej? Dobrym wyborem będzie zarówno blender ręczny, jak i kielichowy – na korzyść tego ostatniego przemawia większa moc, co może bardziej usprawnić cały proces.
Jak szybko zmielić mięso w blenderze? Jedyne, co musisz zrobić, to podzielić je na mniejsze kawałki i umieścić w naczyniu lub kielichu urządzenia. Przy okazji możesz wzbogacić je o inne dodatki, w tym ulubione zioła i przyprawy – idealny sposób na przyrządzenie pysznego, puszystego pasztetu! Masz ochotę na kotlety mielone? Zatem dorzuć jajko i bułkę tartą. Metodę tę możesz wykorzystać również przy robieniu wołowych burgerów.
Tarka
Nie masz pod ręką noża szefa kuchni lub blendera? Zatem sięgnij po tarkę! Aby rozdrobnienie mięsa przy jej użyciu poszło sprawnie, musi zostać spełniony jeden warunek – ostrza nie mogą być tępe. Warto jednak pamiętać, że nawet w przypadku najlepszej tarki mięso będzie grudkowate – wtedy możesz posłużyć się najostrzejszym nożem, jaki masz w swojej kuchni. Innym przydatnym gadżetem będą nakładki na palce, którymi zabezpieczysz opuszki zarówno podczas tarcia, jak i siekania.
Maszynka do siekania cebuli
W niejednej kuchni można znaleźć bardzo praktyczne akcesorium, jakim jest maszynka do siekania cebuli. Ty również takową dysponujesz? To świetnie! Wiedz, że ona także umożliwi ci mielenie mięsa bez maszynki! Wystarczy włożyć jego kawałki do pojemnika i wprawić ostrze w ruch, a cały proces przebiegnie bardzo szybko i sprawnie. Do czego wykorzystać tak rozdrobniony składnik? Chociażby do wyczarowania pysznego farszu na pierogi!
Siekacz do ziół
Jak szybko zmielić mięso, jeśli nie masz dostępu do wyżej wymienionych gadżetów? Przy pomocy siekacza do ziół! Jest to nieco łatwiejszy sposób niż w przypadku noża, ponieważ wymaga użycia znacznie mniejszej siły. Kilka ruchów ostrzem sprawia, że mięso jest dobrze posiekane i posiada idealną konsystencję. Dodatkową zaletą jest możliwość jego zmielenia wraz z innymi składnikami, np. czosnkiem, cebulą i ziołami, które nadają mu wyjątkowy aromat już podczas wstępnej obróbki.
Robot kuchenny
Czym zastąpić maszynkę do mielenia mięsa? Np. robotem kuchennym! Nie dość, że rozdrobnisz duże ilości produktu bez większego wysiłku, to jeszcze skorzystasz z innych praktycznych funkcji, które umożliwią ci sprawne przygotowywanie potraw o niepowtarzalnym smaku i perfekcyjnej konsystencji.
Dania z mięsa mielonego – propozycje
Skoro już wiesz, jak odbywa się mielenie mięsa bez maszynki, czas poznać propozycje dań z jego zastosowaniem. Jedno jest pewne – jest to tak uniwersalny składnik, że trudno się nim szybko znudzić. W jakich potrawach sprawdza się najlepiej? Oto kilka przykładów z bardzo długiej listy:
- krokiety z mięsem – przekąska, która świetnie smakuje solo oraz w połączeniu z innymi przysmakami, np. czerwonym barszczem;
- zapiekanka makaronowa – jej ogromnym atutem jest możliwość wykorzystania składników, zwłaszcza warzyw, które zalegają ci w lodówce;
- gyros z mięsa mielonego – bardzo pożywne i oryginalne danie, które można wykonać na bazie rozmaitych produktów i podać w bułce, picie lub tortilli;
- gniazdka z sadzonym jajkiem – doskonała opcja na bankiet lub rodzinną imprezę. Mięso mielone w tej formie ładnie prezentuje się na stole i jeszcze lepiej smakuje;
- gołąbki – jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni, czyli mięso zawijane w kapustę, podawane z sosem pomidorowym;
- burrito – specjał kuchni meksykańskiej z bardzo bogatym farszem, w skład którego wchodzi chili con carne oraz ryż po meksykańsku. Całość podaje się w tortilli;
- pulpety – niewielkie mięsne kulki, które można serwować z różnorodnymi sosami, np. grzybowym lub pomidorowym. Najlepiej smakują z purée ziemniaczanym oraz kaszami;
- faszerowana papryka – potrawa, która zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem. Dobrze komponuje się ze świeżymi ziołami oraz serem feta;
- faszerowana cukinia – smaczne, zdrowe i kolorowe danie, po które chętnie sięgają osoby na diecie. Można przyrządzić je z ulubionych warzyw, serów oraz aromatycznych przypraw.
Zobacz także:
Fasolka po bretońsku w niecodziennym wydaniu. Jeden składnik zmienia wszystko »
Farbowanie to ostateczność. Tak pokonasz siwiznę domowymi sposobami »
Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »