Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia faszerowana-najpyszniejsza i łatwa

Cukinia faszerowana-najpyszniejsza i łatwa

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 6424

Dodano:

Odsłon: 4744

Robi się ją dość szybko, łatwo, i zawsze wszystkim smakuje. Cukinia w takim wydaniu często gości u mnie w domu na obiad. Jest wypełniona pysznym farszem z czosnkiem, cebulką, mięsem mielonym, ryżem, marchewką.

Składniki

  • -4 młode cukinie średniej wielkości
  • FARSZ -1 średnia cebula -2 ząbki czosnku -100g ryżu białego
  • -kilka łyżek oleju -500g mięsa wieprzowego mielonego (szynka, łopatka) -1 średnia marchew
  • -4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego -sól, pieprz do smaku, pieprz ziołowy -papryka czerwona w proszku
  • -zioła prowansalskie -około 200g sera żółtego
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinię myjemy i łyżeczką usuwamy środki tak by powstały łódeczki.

  2. Mięso mielimy.

    Do garnka dajemy olej, posiekany czosnek i cebulę-podsmażamy.


    Następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchew i mięso mielone. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10 minut.


    Następnie dodajemy ugotowany ryż-mieszamy i dodajemy przyprawy. Słodką paprykę, pieprz, sól, pieprz ziołowy oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszamy i jeszcze dusimy jakieś 5 minut.


    Ściągamy z ognia i tak powstałym farszem napełniamy cukinie. Farszu spokojnie wystarcza do napełnienia 4 cukinii czyli 8 połówek.

  3. Cukinie układamy na dużej blasze piekarnikowej, posypujemy startym żółtym serem i ziołami prowansalskimi.

    Pieczemy około 30-40 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół

    Po tym czasie cukinia jest mięciutka.



Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń