Spis treści:
- Zupa meksykańska z mięsem mielonym
- Zapiekanka z mięsem mielonym
- Domowe burgery
- Pulpety z mięsa mielonego
- Najlepsze dania z mięsem mielonym
Mięso mielone świetnie sprawdzi się w wielu daniach. W swojej kuchni możesz wyczarować na przykład pyszne domowe burgery – do nich najlepiej sprawdzi się mięso wołowe. Fanom kuchni włoskiej z pewnością przypadnie do gustu lasagna lub klasyczne spaghetti bolognese. Możesz również pokusić się o przygotowanie zupy meksykańskiej z mięsem mielonym – danie doskonałe na obiad, kiedy na dworze jest zimno, a tobie potrzebny jest rozgrzewający posiłek. W poniższym artykule podpowiemy ci, co zrobić z mięsa mielonego zamiast mielonych.
Sprawdź także: Co zrobić ze schabu zamiast kotletów? 5 pomysłów na obiad lub kolację
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
Szybki i smaczny posiłek, który nie tylko jest pożywny, ale i natychmiast cię rozgrzeje. Jak zrobić meksykańską zupę z mięsem mielonym? Przepis jest naprawdę prosty. Będziesz potrzebować: 300 g mięsa mielonego, litr bulionu, cebulę, trzy ząbki czosnku, paprykę czerwoną, marchewkę, puszkę kukurydzy, puszkę czerwonej fasoli, dwie łyżki oliwy, 400 ml passaty pomidorowej, a także przyprawy: sól, pieprz, łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki kuminu, szczyptę chili, łyżeczkę oregano i świeżą kolendrę.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, paprykę pokrój w drobną kostkę, kukurydzę i fasolę odcedź z zalewy. Cebule i czosnek obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Następnie przyrumień je na oliwie z oliwek, dodaj mięso, całość podsmaż. Wsyp wszystkie przyprawy (oprócz soli i pieprzu), wymieszaj, a następnie dodaj marchew i paprykę, zalej całość bulionem – duś przez kwadrans. Dodaj kukurydzę, fasolę, passatę, sól i pieprz do smaku. Gotuj przez 20 minut. Podawaj z posiekaną kolendrą i nachosami.
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią
Jeśli chcesz zaproponować swojej rodzinie szybki i zdrowy obiad, możesz przygotować zapiekankę z cukinii i drobiowym mięsem mielony. Przygotuj: 450 g drobiowego mięsa mielonego, trzy cukinie, dwie cebule, trzy ząbki czosnku, 100 g parmezanu (może być mozzarella lub żółty ser), dwie łyżki oliwy z oliwek, 300 ml passaty pomidorowej, dwie łyżeczki ulubionych ziół (oregano, bazylię, tymianek), łyżeczkę suszonego czosnku, sól i pieprz oraz garść posiekanej bazylii.
Obierz i pokrój cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę, podsmaż na oliwie z oliwek na złoty kolor. Dodaj mięso mielone i smaż do momentu, aż się zarumieni. Wlej passatę pomidorową, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Możesz dolać odrobinę wody, duś na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Cukinię umyj i pokrój w plastry. Naczynie żaroodporne posmaruj odrobiną oliwy, wyłóż warstwę cukinii, a następnie mięso, wszystko oprósz serem. Powtórz czynność, aż skończą ci się składniki. Na wierzch wysyp ser. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu udekoruj posiekaną bazylią.
Domowe burgery
To danie zachwyci, każdego mięsożercę. Do przygotowania domowych burgerów, będziesz potrzebować: 250 g mielonej wołowiny, sól i pieprz, a także bułkę maślaną, plaster sera cheddar, ogórka konserwowego, dwa liście sałaty lodowej, dwa plastry pomidora, kilka krążków czerwonej cebuli, dwa plastry boczku, łyżeczkę keczupu oraz łyżeczkę majonezu.
Przygotuj wszystkie składniki, pokrój warzywa w plastry. W miseczce zmieszaj majonez i keczup. Mięso wyciągnięte z lodówki posól i popieprz, uformuj w kształt okrągłego kotleta, smaż na mocno rozgrzanej patelni z dwóch stron po trzy minuty, z każdej strony – jeśli lubisz mocno wysmażone mięso, smaż po sześć do nawet ośmiu minut, z każdej strony. Kiedy przewrócisz kotleta na drugą stronę, połóż na niego plaster sera. W międzyczasie bułkę maślaną przekrój na pół i połóż na suchej patelni, aby lekko się zarumieniła. Boczek podsmaż na suchej patelni z dwóch stron, tak by stał się chrupiący. Teraz możesz przejść do składania burgera, spodnią część bułki posmaruj sosem, połóż plastry ogórka, sałatę, burgera z serem, plastry boczku, pomidora i czerwoną cebulę. Przykryj górną częścią bułki, którą od spodu posmarujesz sosem. Podawaj z frytkami.
Pulpety z mięsa mielonego
Lekki obiad z mięsa mielonego w stylu włoskim? Świetnie sprawdzą się pulpety w sosie pomidorowym. Przygotuj: 500 g mięsa mielonego z indyka, cebulę, dwa ząbki czosnku, trzy łyżki bułki tartej, jajko, łyżeczkę oregano, łyżeczkę bazylii, łyżeczkę słodkiej papryki, 120 ml bulionu, oliwę z oliwek, 400 ml passaty pomidorowej, sól, pieprz i cukier.
Najlepsze dania z mięsem mielonym
Sprawdź, jakie dania z mięsem mielonym w roli głównej przygotowali nasi użytkownicy.
2. Lasagne z mięsem mielonym
Zobacz przepisLasagne z mięsem mielonym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Łazanki z mięsem mielonym
Zobacz przepisŁazanki z mięsem mielonym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kopytka z mięsem mielonym
Zobacz przepisKopytka z mięsem mielonym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Pizza z mięsem mielonym
Zobacz przepisPizza z mięsem mielonym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kapuśniak z mięsem mielonym
Zobacz przepisKapuśniak z mięsem mielonym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Lasagne z mięsem mielonym
Zobacz przepisLasagne z mięsem mielonym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Sajgonki z mięsem mielonym
Zobacz przepisSajgonki z mięsem mielonym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym
Zobacz przepisZiemniaki faszerowane mięsem mielonym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Papryki faszerowane mięsem mielonym
Zobacz przepisPapryki faszerowane mięsem mielonym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami
Zobacz przepisZapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Tajny babciny składnik racuchów. Tajemnica tkwi w „diabelskiej wodzie" »
Opiekacz nie tylko do kanapek. O jego ukrytej funkcji mało kto wie »
Jest zdrowy, ale nie dla wszystkich. Ustalono, kto nie może jeść miodu »