Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hamburger przygotowany w domu będzie z pewnością dużo bardziej zdrowy i smaczny od tego, w którejkolwiek sieciówce.
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3839
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 985
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34229
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 573
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3839
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 985
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34229
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 573
Składniki
Zaczniemy od przygotowania wołowiny: 600g wołowiny (najlepiej dość tłustej do 30% tłuszczu) mieszamy z jajkiem pieprzem i dwoma łyżkami musztardy. Wszystko mieszamy do momentu aż masa będzie gładka i jednolita. Odstawiamy na godzinę aby masa mięsna nabrała temperatury pokojowej.
Plastry boczku należy uprażyć na patelni tak aby były bardzo zarumienione, brązowe i chrupiące. Na tej samej patelni prażymy bułki burgerowe (przepis tutaj: https://smaker.pl/przepis-domowe-bulki-do-burgerow,161951,maciejmozejko.html) Bułki prażymy po to, aby przy składaniu burgera sos w nie nie wsiąkał.
Formujemy burgery. Sugeruję, aby na początek wyciąć sobie kawałki papieru do pieczenia na którym ułożymy nasze burgery. Burger powinien być około 20% większy od bułki (w czasie smażenia się skurczy). Uformowanego burgera solimy z tej strony na której będzie się smażył jako pierwszej.
Burgera układamy na rozgrzanej patelni posoloną stroną do dołu i od razu solimy od góry. Po przewróceniu burgera na drugą stronę układamy na nim plaster cheddaru i przykrywamy pokrywką. Stopień wysmażenia burgera zależy od naszych preferencji.
Składanie burgera: Spód uprażonej bułki polewamy sosem barbecue, na to układamy złożoną sałatę, na to układamy bekon. Teraz kładziemy świeżo usmażonego burgera, na którego układamy pokrojoną cienko czerwoną cebulę, plastry pomidora i ogórka małosolnego. Wszystko polewamy sosem barbecue i przykrywamy bułką. Życzę smacznego i zapraszam do obejrzenia filmu, w którym pokazuję jak przygotować burgera krok po kroku.