Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 5801
Dodano: 24.05.2018
Odsłon: 3608
5-6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Zaczniemy od przygotowania wołowiny:
600g wołowiny (najlepiej dość tłustej do 30% tłuszczu) mieszamy z jajkiem pieprzem i dwoma łyżkami musztardy. Wszystko mieszamy do momentu aż masa będzie gładka i jednolita.
Odstawiamy na godzinę aby masa mięsna nabrała temperatury pokojowej.
Plastry boczku należy uprażyć na patelni tak aby były bardzo zarumienione, brązowe i chrupiące.
Na tej samej patelni prażymy bułki burgerowe (przepis tutaj: https://smaker.pl/przepis-domowe-bulki-do-burgerow,161951,maciejmozejko.html) Bułki prażymy po to, aby przy składaniu burgera sos w nie nie wsiąkał.
Formujemy burgery. Sugeruję, aby na początek wyciąć sobie kawałki papieru do pieczenia na którym ułożymy nasze burgery. Burger powinien być około 20% większy od bułki (w czasie smażenia się skurczy). Uformowanego burgera solimy z tej strony na której będzie się smażył jako pierwszej.
Burgera układamy na rozgrzanej patelni posoloną stroną do dołu i od razu solimy od góry. Po przewróceniu burgera na drugą stronę układamy na nim plaster cheddaru i przykrywamy pokrywką. Stopień wysmażenia burgera zależy od naszych preferencji.
Składanie burgera:
Spód uprażonej bułki polewamy sosem barbecue, na to układamy złożoną sałatę, na to układamy bekon. Teraz kładziemy świeżo usmażonego burgera, na którego układamy pokrojoną cienko czerwoną cebulę, plastry pomidora i ogórka małosolnego. Wszystko polewamy sosem barbecue i przykrywamy bułką.
Życzę smacznego i zapraszam do obejrzenia filmu, w którym pokazuję jak przygotować burgera krok po kroku.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 25 maja 2018Zgłoś do usunięcia
ChceM!5 Kto głosował? | Odpowiedz

ErJot 25 maja 2018Zgłoś do usunięcia
Poczułam wszechogarniający głód:)4 Kto głosował? | Odpowiedz